Realizasyon Başlıyor Mu?

06.07.2017 09:32
  •  A 

101.300 - 101.500 seviyelerinden gelebileceÄŸi uyarılarını yaptığım kâr satışları dün 101.415 seviyesi görülünce gelmeye baÅŸladı. Bu satışların devamı gelecek mi görmemiz lazım. Åžimdilik endeks olarak çok kısmi bir realizasyon var. Ama hisse bazlı biraz daha fazla olan bir kar satışı görüyoruz. 

Katar ve Afrin risklerinin ön plana çıkması ve Avrupa Parlamentosu'unun Türkiye ile müzakeleri görüşecek olmasının etkileri ile özellikle Dolar kuru olmak üzere dövizde de eş zamanlı bir atak görülüyor. BİST'de realizasyon beklediğim seviyelere de geldiğimiz için, bir kaç gün soğukkanlı olup, gelişmeleri görmemiz lazım. 97.930 ve hatta 97.469 desteklerinin altına inmedikten sonra çok önemli bir düzeltme riski olmaz. Şimdilik bu desteklere inip inmeyeceğimiz bile net değil. Öncesinde daha yüksek seviyelerde bulunan bir çok ara desteğin krılması lazım.

DediÄŸim gibi, son geliÅŸmeleri ve bu geliÅŸmelerin BÄ°ST üzerindeki yansımasını görmek lazım. Bu duruma göre bir süredir uyardığım ve dün baÅŸlık olarak attığım kâr realizasyonlarının teknik bir düzeltmeye dönüp dönmeyeceÄŸini anlayacağız. Böyle zamanlarda eldeki hisselerin hedef gerçekleÅŸmeleri olunca, hemen yerine ne almalı diye arayış içinde bulunmak doÄŸru olmaz. Tam tersi, ortamın gidiÅŸatı anlaşılanadek, gerçekleÅŸmelerden gelen nakit ve henüz elde kalan hisselerin karışık pozisyon olarak tutulması doÄŸru olur. YükseliÅŸ yaÅŸanırsa eldekilerin hedef gerçekleÅŸmelerinde satılması, düzeltme yaÅŸanması halinde de nakit ile yeni alım imkanlarının kollanması daha mantıklı bir davranış olacaktır. 

Ayrıca herkes bilmedilir ki, 101.415 seviyesine ulaşmış bir endeksin dünkü kısmi gevşemesi çok düşük oranlı bir gevşemedir. BİST'de düzeltme olması demek % 5 üzerindeki kar satışlarını gerektirir. Bunun altındaki gevşemeler ise, kısmi teknik realizasyonlar olarak kalır ve endeks yine yükselir. Benim bu seviyelerden teknik bir düzeltmeyi beklediğimi ve bunun daha sağlıklı olacağı görüşünde olduğumu sanırım hepiniz biliyorsunuz. Gündemdeki gelişmelere göre bu düzeltme bu seviyelerden mi gelecek, yoksa yeni bir yükseliş yaşanıp 102.475 seviyeleri civarların da mı yaşanacak göreceğiz.
 

    Saygılarımla
    Aydın EroÄŸlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 05.07.2017
    09:20

    BİST'de rekor rekor üstüne kırılıyor. 70 Bin'li endeks seviyelerinden beri bu günlere geleceğimiz beklentilerimi ve bunun nedenlerini izah ediyordum. Türkiye'nin de, BİST'in de hak ettiği seviyelerin çok daha yüksek olduğunun izahlarını yapıyordum. Tamamen bir algı yönetimi nedeniyle negatif ayrıştı... Devamı »

  • 04.07.2017
    09:39

    BİST için yakın risk olarak sınır ötesinde Afrin'e müdahale ihtimali BİST'i germiş durumda iken, dün Ege Denizinde Yunan hucum botlarının bir Türk yük gemisine ateş açtığı haberi BİST'in kısmi kâr realizasyonları yaşamasına neden oldu. Ama dediğim gibi, asıl Afrin konusu önemli bir risk olarak önüm... Devamı »

  • 03.07.2017
    09:12

    Açıkçası ben bugün 10:00'da açıklanacak Haziran ayı enflasyon rakamlarında düşüş yaşanmasını bekliyorum. Enflasyonda düşüş görülürse, BİST'in bu haftaya yeni bir rekor ile başlamasına imkan verebilir. Ancak Türkiye ve piyasalarımız için enflasyondan daha etkili olabilecek diğer bazı gelişmeler de... Devamı »

  • 30.06.2017
    10:14

    Yeni Rekor Realizasyon Getirdi! Dün BİST'de TL bazında tüm zamanların zirve rekorlarından birisini daha görmüş olduk. Endeks seans içinde 100.990 seviyelerini gördü. Ama gelen kâr satışları nedeniyle bu seviyede tutunamayarak 100.190 seviyesinden kapanış yaptı. Öncelikle bu hareket sad... Devamı »

  • 29.06.2017
    09:23

    BİST dün yine TL bazında yeni bir kapanış ve zirve rekoru kırarak günü gördüğü en yüksek seviye olan 100.617 seviyesinden kapattı. Avrupa Merkez Bankası(ECB) başkanı Draghi yanlış anlaşıldım demiş, tüm borsalarda zaten yükselişler yaşanıyormuş, borsalara para girişleri sürüyormuş, falan da, filan da... Devamı »