Trump Dünya Piyasalarını Sallıyor!

17.05.2017 17:32
  •  A 

ABD başkanı Trump'ın azli söylentileri nedeniyle dünya genelindeki borsalarda ciddi bir satış görüyoruz. İlginç bir durum. Eğer söylenti gerçekleşecek olursa, şahsen ben ilk kez yeni seçilmiş bir ABD başkanının ki, belki de tarihin en büyük delege sayısı ile seçilmesine rağmen azline şahit olacağım.

Açıkçası dediğim gibi, delege sayılarının yüksekliği nedeniyle şahsen böyle bir görevden almanın gerçekleşmesini beklemiyorum. Ama Trump, ille de beni alın dercesine sansasyon yaratmaya devam ederse, her şeyin bir ilki varmış dendiği gibi, bu ilki de görmüş olurum. Bakalım ne olacak.

Ben bu tepki için sert yükseliş yaşayan ons altının yeniden geri gelmesini ve düşen borsaların da aynı hızla toparlanmasını bekliyorum. Trump'ın azlinin olacağını düşünmüyorum. Ama yine de bu sefer bu iş ciddi. Eğer görevden alınacak olursa, geçici de olsa hızlı bir düşüş daha yaşanabilir. Ama bu durum bence aslında iyi bir alım fırsatı yaratır.

En az % 50 nakit pozisyon koruyarak alım kararlarınızı verin uyarılarımın ne anlama geldiğini de görmüş oluyorsunuz. Endeksler dirençlerinde iken, bu tip sürprizler önemli kar satışlarına neden olabilir.

Kısacası gündemi takip edememiş olan üyelerimiz yaşanan düşüşün Trump kaynaklı olduğunu bilsinler. Açıklamalara göre bu düşüş derinleşebileceği gibi, aynı hızla da telafi edilebilir.

Borsada bazen böyle düşüşler olur. Panik yapmaya gerek yok. İzleyip, yaşanan düşüşü yeni alım fırsatları olarak kullanmayı düşünüyorum. Yeni öngörülerim artmaya başlayabilir. Ama yine de yarını görmek istiyorum.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 17.05.2017
    09:38

    Trump-Erdoğan zirvesi dün gerçekleşti. Cumhurbaşkanımız FETÖ ve PYD-YPG konusunda, bu örgütlere açıkça her türlü desteğe karşı olduğumuzu ve taleplerimizi iletti. Trump da Türkiye'ye verdiği değeri, terör ve PKK konusunda her türlü desteği vereceklerini dile getirdi. Ama Suriye'de YPG'ye ağır silah ... Devamı »

  • 16.05.2017
    09:46

    Türkiye saati ile 19:40 olarak açıklanan Trump-Erdoğan görüşmesi bizim için çok önemli. Zamanında doğru başlayıp da, yanlış yürüttüğümüz Suriye politikası nedeniyle maddi manevi önemli bir fatura ile karşı karşıya bulunuyoruz. Cumhurbaşkanımızın kendi ifadesi ile yaklaşık 3 Milyon civarı Suriye'li m... Devamı »

  • 15.05.2017
    09:40

    10:00'da işsizlik rakamlarımız açıklanacak. Hükümetin bu konudaki teşvikleri sonrasında işsizlik verilerimizde kısmen bir azalma başlayıp, başlamadığını bugün göreceğiz. Ancak hemen belirtmek isterim ki, işsizlik asıl yatırımlar ve dolayısı ile büyüme artmaya başlarsa kalıcı olarak düşmeye başlar. Y... Devamı »

  • 12.05.2017
    09:53

    Şimdilik bu soruya evet demek doğru olmaz. Yaşanan satışlar rekor tazeleyen yani en yüksek seviyelerine gelmiş olan endeksin, biten üç aylık bilançolar sonrası yaşadığı şimdilik kısmi bir kar satışıdır. Bu kar satışları 94.000 - 93.500 civarındaki Nisan ayından bu yana başlamış olan yükseliş trendin... Devamı »

  • 11.05.2017
    11:50

    Üç aylık bilançoların büyük kısmı tamamlandı. Bazılarında ise beklentilere göre kötü rakamlar açıklandığı için düşüşler yaşanıyor. Üç aylık bilançolar bitince sizleri olası kâr realizasyonları için uyarıyordum. Bu realizasyonlar çok normal. Biliyorsunuz maliyenin peşin vergi uygulaması var. Bu ned... Devamı »