İşsizlik Mi, Trump Görüşmesi Mi?

15.05.2017 09:40
  •  A 

10:00'da işsizlik rakamlarımız açıklanacak. Hükümetin bu konudaki teşvikleri sonrasında işsizlik verilerimizde kısmen bir azalma başlayıp, başlamadığını bugün göreceğiz. Ancak hemen belirtmek isterim ki, işsizlik asıl yatırımlar ve dolayısı ile büyüme artmaya başlarsa kalıcı olarak düşmeye başlar. Yoksa yatırımlar ve büyüme artmaya başlamadan sağlanacak istihdam artışları kalıcı olmaz. Farklı sebepler ve teşvikler ile sağlanan istihdam artışlarının peşinden yatırımların ve büyüme oranlarının da arttığını göremez isek, bir süre sonra yeniden işsizlik oranlarında artış yaşanması kaçınılmaz olur. 

Ben şu an için Türkiye'deki en büyük sorunun güven sorunu olduğu görüşündeyim. Yaklaşık üç senedir özel sektör yatırımlarında istenilen artış bir türlü sağlanamıyor. Sınır ötesi ülkelere yapılan yatırımların ve konut alımlarının ise patladığını görüyoruz. Bu durum sınırlarımıza yakın ülkelerden, daha uzak ülkelere kadar bir çok ülkede gerçekleştiğini görüyoruz. Bu görüntünün muhakkak yanında önemli para transferleri de yarattığını düşünecek olursak, öncelikle bu güven sorununun nedenleri üzerinde kafa yormak çok önemli olmalıdır.

Yaşanan güven sorununu çözersek, Türkiye'de büyüme ve yatırım oranlarının hızla arttığını görmeye başlarız. İşte bunu sağlarsak, o zaman işsizlik oranlarında da kalıcı ve büyük oranlı düşüşler yaşanır. Kısacası şu an taşıma su ile, büyüme ve istihdam oranlarında iyileşme olmasını sağlamaya çalışıyoruz ama bunun sağlıklı olmasını beklemiyorum. Sadece zaman kazandırıcı bir tedbir olur. Ancak bu tedbirleri yine de doğru buluyorum. 

Yarın Trump Görüşmesi Var!
           Yarın ABD başkanı Trump ile cumhurbaşkanımız Erdoğan görüşecekler. Bence, bugün gelecek işsizlik rakamından çok daha önemli olacak gelişme bu görüşme olacaktır. FETÖ ve PYD-YPG konusunda mutabakat sağlanırsa, yansımaları çok olumlu olur. Ama eğer görüşme sonrası uzlaşma çıkmaz ise, o zaman bölgesel yeni gerilimlere hazırlıklı olmamız gerekir. İşte tüm bu konular bence bugün açıklanacak işsizlik verisinden çok daha önemli olacaktır görüşündeyim.

Uzlaşma çıkar mı bilemiyorum. Ama Türkiye'nin ve cumhurbaşkanımızın görüşlerinde haklı olduğu görüşündeyim. Bu nedenle haklılığımız kabul görebilir. En azından gerilimleri düşürecek bir yaklaşım beklentisindeyim.

Haftaya pozitif bir başlangıç yapılmasını bekliyorum. Cuma günü de yazdığım gibi, teknik olarak BİST'in yükseliş trendi sürüyor. Bu trendin kırılması için 94.000 - 93.500 civarı desteklerin kırılması gerekir. Bu trend kırılmadan yaşanacak kar satışları sonrasında yine alımların geldiğini göreceğiz diye düşünüyorum. Bugün başlangıçta da öyle olmasını bekliyorum. Ama devamı işsizlik ve asıl yarınki Trump-Erdoğan görüşmesine sonucuna göre şekillenecektir. 

Hepinize iyi bir hafta diliyorum.

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 12.05.2017
    09:53

    Şimdilik bu soruya evet demek doğru olmaz. Yaşanan satışlar rekor tazeleyen yani en yüksek seviyelerine gelmiş olan endeksin, biten üç aylık bilançolar sonrası yaşadığı şimdilik kısmi bir kar satışıdır. Bu kar satışları 94.000 - 93.500 civarındaki Nisan ayından bu yana başlamış olan yükseliş trendin... Devamı »

  • 11.05.2017
    11:50

    Üç aylık bilançoların büyük kısmı tamamlandı. Bazılarında ise beklentilere göre kötü rakamlar açıklandığı için düşüşler yaşanıyor. Üç aylık bilançolar bitince sizleri olası kâr realizasyonları için uyarıyordum. Bu realizasyonlar çok normal. Biliyorsunuz maliyenin peşin vergi uygulaması var. Bu ned... Devamı »

  • 11.05.2017
    09:56

    Dünya borsalarında rekorlar kırılmaya devam ediyor. BİST de bu rekorlara ayak uydurmuş durumda. Özellikle bankalardaki alımlar BİST'i yeni rekorlara taşıyor. Eğer bankaların karlarına göre konuşmak gerekirse, bankaların daha gidebilecekleri çok yer var diyebilirim. Şu an fiyatlarına bakınca sanki ye... Devamı »

  • 10.05.2017
    09:39

    Biz BİST'ten korktukça BİST yükselmeye devam ediyor. Dün yine beklemediğim boyutta bir yükseliş ile 95.323 seviyesinden kapanış yaşadık. 95.358 son BİST zirvesi idi. Bu zirve aynı zamanda önemli bir direnç seviyesidir. Yani bugün yeni rekorlar görebiliriz ama sonra yeniden kar satışları da gelebilir... Devamı »

  • 09.05.2017
    09:49

    Üç aylık bilançoların bitmesi ve yaz döneminin geliyor olması nedeniyle BIST'in zorlanması çok normal. Bir kaç yıldır siyasi gündemler ve seçimlerle yorulmuş olan BİST, yine de son dönem kendi özel şartları içinde başarılı oldu sayılır. TL bazında yeni rekor tazeledik. Ama artık biraz kar realizasyo... Devamı »