Kritik Görüşme Bugün!

16.05.2017 09:46
  •  A 

Türkiye saati ile 19:40 olarak açıklanan Trump-Erdoğan görüşmesi bizim için çok önemli. Zamanında doğru başlayıp da, yanlış yürüttüğümüz Suriye politikası nedeniyle maddi manevi önemli bir fatura ile karşı karşıya bulunuyoruz. Cumhurbaşkanımızın kendi ifadesi ile yaklaşık 3 Milyon civarı Suriye'li mültecilerin şu ana kadar Türkiye'ye faturası 25 Milyar Dolar düzeyine ulaşmış bulunuyor.

Tabii işsizlik üzerinde etkileri, sosyal bir takım sorunlar, sınırlarımızda Kürt devleti kurmak için yapılan tüm kumpasların bu sayede iyice hızlanması, can derdindeki sığınmacıların yaşamsal mağduriyetleri, zamanında sadece tek Suriye olan komşumuzun sınırlarında birden çok ülke kurma hazırlıkları, DAEŞ ve PKK başta terör örgütlerinin yarattığı riskler gibi birçok sorun, yanlış yönetilen Suriye politikasının emareleridir. Rus uçağının Suriye'de düşürülmesi, bir çok şehrimizde yaşatılan canlı bomba ve terör olayları bu nedenle başta turizmde yaşadığımız sıkıntılar da hep Suriye kaynaklı sorunlardır. Tüm bu riskler nedeniyle Suriye'ye askeri birlik sokmak durumunda kaldık. Tabii bu nedenle de asker kayıpları yaşayıp, şehitler veriyoruz. 

Suriye'yi parçalamayı zaten yıllardır düşünen söz de batılı müttefiklerimiz de bu sayede Suriye topraklarındaki faaliyetlerine iyice hız vermiş oldular. Kısacası Suriye konusunda çok ciddi sorunlar yaşıyoruz ve akıbeti de henüz belli değil. Aynı şekilde Irak içinde de Kürt yapılanmasında önemli gelişmeler yaşanıyor.

İşte Almanya başta bir çok batılı söz de müttefikimiz ve NATO ortağımız ile ilişkilerimiz oldukça gergin bir hal almış iken, bugün ABD başkanı Trump ile yapılacak bu ilk görüşme çok önemli olacaktır. ABD yönetiminin sözde DEAŞ ile mücadele amacına sığınarak, PKK'nın Suriye uzantısı olan YPG'ye ağır silah verme kararı masaya yatırılacaktır. İki lider arasında bir uzlaşma sağlanırsa, diğer batılı müttefiklerimiz ile yaşanan sorunlarda da yumuşamalar başlayabilir. Ama ABD ile ilişkiler bugün yapılacak görüşmeler sonrasında daha da gerginleşecek olursa, o zaman söz de dostumuz olan bir çok ülke ile ilişkilerimiz iyice gerginleşebilir. Böyle bir ortamda olası bir idam referandumu kesin geçer. Bu yönde bir gelişme AB müzakerelerinin de kopması demek olur. Yani bu akşam gözlerimiz iki liderin zirvesinde olacaktır. Umarım lehimize bir sonuç elde edilir.  

Ekonomide İşler İyi Gitmiyor!
           Her türlü finansal ve ekonomik devlet desteklerine rağmen büyüme ve yatırımlarda istenilen artış sağlanamıyor. Dün işsizlik rakamlarında kısmi bir düşüş gördük ama açıklanan onca istihdam desteğine rağmen bu düşüş yeterli değildir.

Dün açıklanan bütçe rakamlarında bozulma yaşandığını gördük. Uzun zamandır, belki de en iyi yönetilen bütçe dengesi de açık vermiş oldu. Çünkü seçimlerde bile sıkı tutulan bütçe harcamaları referandum nedeniyle kontrolden çıkınca, doğal olarak bütçe gelirleri bütçe giderlerini yakalayamamış. 

İçeride ekonomik olarak çok ciddi bir yeniden yapılanma gereken bu ortamda dış siyasi ilişkilerimizin en azından bir süre sakin ve sorunsuz yaşanması büyük önem taşıyor. Ben yine de ABD'nin Türkiye'yi iyice gözden çıkartabileceğini düşünmüyorum. Umarım böyle olur.

Ak Parti Yeniden Yapılanıyor!
           Ak Parti kongresinde parti yeni bir yapılanmaya gidecek gibi görülüyor. Muhtemelen hemen ardından önemli bir hükümet revizyonu da gelecek gibi duruyor. Olası yeni kabine üyelerinin kimler olacağı da önem kazanmış durumda. Türkiye bıçak sırtında durduğu bu günleri doğru bir yönetim ile pozitif yönde de atlatabilir. Yanlış politikaların devamı ile önemli bir kriz eşiğine de girebiliriz. Ben yine pozitif açıdan bakmak istiyorum. Ama işler benim istediğim gibi gelişmez ise, sıkıntılara hazır olmalıyız. 

İşte tüm bu riskleri bir de yaz dönemine girerken yaşıyor olduğumuz için, gördüğünüz gibi BİST'de öngörü sayım oldukça azalmış durumda. Bu günleri yönün ne olacağının netleşmesi için izlemede kalarak geçirmeyi tercih edeceğimi, öngörüsayımın azalacağını sizlere zaten söylemiştim. Öyle de yapıyorum.

BİST'in aşağı kırılırsa satışların artmasına neden olacak teknik yükseliş trend desteği bugün için 94.648 seviyesine yükselmiş bulunuyor. Yani bu destek aşağıya kırılacak olursa satışların artmaya başladığını görme riskimiz var. Ancak bu yükseliş trend desteği kırılmadığı sürece yükseliş kısmen de olsa sürmeye devam edebilir. Bunları bilerek yatırım kararlarınızı alınız. Bu dönemi en az % 50 nakit pozisyon ile geçirmek görüşüm halen sürüyor. 

Destek-Direnç Tablosunu İyi Takip Edin!
           Böyle zamanlarda destek-direnç tablosu paylaşımları çok önemlidir. Cesaret edemediğimiz için yeni öngörü yapamıyor olsam da, teknik olarak dikkat etmek gereken bazı paylaşımları bu tabloda yapmaya devam ediyorum. Benden yeni öngörü gelmese de, destek-direnç tablosunda özellikle çanak, fincan-kulp, flama konusunda yapılan uyarılara dikkat ediniz.Bu formasyonların tetikleneceği seviyeler geçilince, benden yeni öngörü gelmese bile,(aslında korkmayıp öngörü yapmam gerekir) sizler formasyon hedeflerine uygun davranabilirsiniz. Misal krdmr'ler için yaptığım fincan-kulp uyarısına göre ilgili dirençler kılrıp da fincan-kulp formasyonu tetiklendiğinde alım yapanlarınız oldu mu diye çok merak ediyorum!

Siteyi tanıyalım kısmındaki destek-direnç tablosu açıklamalarını özellikle yeni üyelerimiz dikkatlice okusunlar. Destek-Direnç Tablosu da önemli bir teknik tablodur. Ancak hemen belirteyim ki, bu tablonun amacı olası bir teknik hareket yapma ihtimali güçlü olan ama tam emin olamadığım hisselere dikkat çekmek olduğu için, tablo paylaşımları benim görüşlerime göre olmalıdır. Bu nedenle lütfen benden destek-direnç isteklerinde bulunmayınız. O zaman paylaşımlar gerçek amacına hizmet etmez. Açık öngörülerde olsa da her hisse o gün için destek-direnç tablosuna girmeyebilir. Teknik olarak hareket yapma ihtimalini güçlü gördüğüm zaman ise tabloda yer almaya başlar. 

Bu nedenle sizlerden gelen Destek-Direnç isteklerini cevapsız bırakacağımı yeniden hatırlatmak istiyorum! Lütfen benden destek direnç isteğinde bulunup, tablonun işlevini amacı dışına taşımayalım!

 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 15.05.2017
    09:40

    10:00'da işsizlik rakamlarımız açıklanacak. Hükümetin bu konudaki teşvikleri sonrasında işsizlik verilerimizde kısmen bir azalma başlayıp, başlamadığını bugün göreceğiz. Ancak hemen belirtmek isterim ki, işsizlik asıl yatırımlar ve dolayısı ile büyüme artmaya başlarsa kalıcı olarak düşmeye başlar. Y... Devamı »

  • 12.05.2017
    09:53

    Şimdilik bu soruya evet demek doğru olmaz. Yaşanan satışlar rekor tazeleyen yani en yüksek seviyelerine gelmiş olan endeksin, biten üç aylık bilançolar sonrası yaşadığı şimdilik kısmi bir kar satışıdır. Bu kar satışları 94.000 - 93.500 civarındaki Nisan ayından bu yana başlamış olan yükseliş trendin... Devamı »

  • 11.05.2017
    11:50

    Üç aylık bilançoların büyük kısmı tamamlandı. Bazılarında ise beklentilere göre kötü rakamlar açıklandığı için düşüşler yaşanıyor. Üç aylık bilançolar bitince sizleri olası kâr realizasyonları için uyarıyordum. Bu realizasyonlar çok normal. Biliyorsunuz maliyenin peşin vergi uygulaması var. Bu ned... Devamı »

  • 11.05.2017
    09:56

    Dünya borsalarında rekorlar kırılmaya devam ediyor. BİST de bu rekorlara ayak uydurmuş durumda. Özellikle bankalardaki alımlar BİST'i yeni rekorlara taşıyor. Eğer bankaların karlarına göre konuşmak gerekirse, bankaların daha gidebilecekleri çok yer var diyebilirim. Şu an fiyatlarına bakınca sanki ye... Devamı »

  • 10.05.2017
    09:39

    Biz BİST'ten korktukça BİST yükselmeye devam ediyor. Dün yine beklemediğim boyutta bir yükseliş ile 95.323 seviyesinden kapanış yaşadık. 95.358 son BİST zirvesi idi. Bu zirve aynı zamanda önemli bir direnç seviyesidir. Yani bugün yeni rekorlar görebiliriz ama sonra yeniden kar satışları da gelebilir... Devamı »