Dünya borsalarında rekorlar kırılmaya devam ediyor. BİST de bu rekorlara ayak uydurmuş durumda. Özellikle bankalardaki alımlar BİST'i yeni rekorlara taşıyor. Eğer bankaların karlarına göre konuşmak gerekirse, bankaların daha gidebilecekleri çok yer var diyebilirim. Şu an fiyatlarına bakınca sanki yeterince yükselmiş diye düşünebiliriz. Ama fiyat kazanç oranlarına bakınca, gelişmiş ülke borsa bankalarının fiyat kazançlarına göre hala çok düşük ve alıma uygun seviyelerde olduklarını görüyoruz. Belki bir Türk olarak bu kıyaslamanın çok farkında olmayabiliriz ama BİST'in şu an için % 64,67 takasını elinde tutan yabancılar için bu kıyaslamanın ilk yapılan iş olduğu görüşündeyim.
Banka Karları Artmaya Devam Edecek Mi?
Devlet destekli verilmeye devam edilen krediler nedeniyle, en azından bir çeyrek daha yani diğer bir ifade ile altı aylık bilançolarda da banka karlarının yükselerek gelmeye devam etmesini bekliyorum. Bu nedenle belki üç aylık bilançolar bitti ve yaz başlamak üzere diye kâr satışları gelebilir ama bu satışların derin düzeltmelere dönüşmesini beklemiyorum. Bankalara olan iştahın büyük bir düzeltmeye müsade edeceğini düşünmüyorum.
Ama yine de mevcut seviyeler nedeniyle ve bilançoların hemen hemen tamamlanması nedeniyle, endeksin banka alımları ile birlikte yeni bir rekor daha kırmasını fakat 97.000 civarı seviyelerden kısmi bir kar realizasyonunun yaşanmasını bekliyorum. Bu yüzden temkinli davranmaya devam etmek yine de doğru olacaktır.
Fırsatlar Kaçıyor Mu?
Bilançolar bitince kar satışı gelebilir korkusu ile uzak durdukça, BİST banka alımları ile yeni rekorlar kırmaya devam ediyor. Böyle olunca da, tedbirli duralım derken, ciddi fırsatları da kaçırıyoruz. Evet maalesef bu doğru ama, ekonominin ve konjonktürün siyaset ile birlikte içinde bulunduğu ortamçok ciddi riskler de içeriyor. Bu nedenle her alım satım sonrasında en az % 50 nakit pozisyonuna geçmek yanlış bir tutum olmaz. Olası bir düzeltme riski gerçekleşecek olursa, bu düzeltmeye full hisse ile yakalanmak da doğru olmaz.
Neyse, bugün yeni rekorlara yine hazırlıklı olun. Bankalar derken, arada thyao gibi çok daha hızlı yükselenler de var. Benzer hareketleri farklı hisselerde de görmeye devam edebiliriz. Ama dediğim gibi, her şey toz pembe diye görmemek lazım. Bakın görüyorsunuz ki, bazı hisselerde de üç aylıklarda beklentilerin tersine zararlar açıklandı. Bu tip riskler ve mevcut bilançolarda sonraki dönemlerde benzer riskler her zaman söz konusudur. Teknik görüntüler kararlarımızda referans olabilir.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_