BIST Zorlanıyor!

09.05.2017 09:49
  •  A 

Üç aylık bilançoların bitmesi ve yaz döneminin geliyor olması nedeniyle BIST'in zorlanması çok normal. Bir kaç yıldır siyasi gündemler ve seçimlerle yorulmuş olan BİST, yine de son dönem kendi özel şartları içinde başarılı oldu sayılır. TL bazında yeni rekor tazeledik. Ama artık biraz kar realizasyonlarının gelebileceğini bilmek lazım. Çünkü altı aylık bilançoların gelmesine kadar arada oldukça uzun süre olacak.

Fakat yine de tekniklere bakınca endeksin stochasticlerinde kısmen bir kâr realizasyonu görülüyor olsa da, güçlü bir düzeltme boyutunda olmayabilir. Olası bir realiasyonda 90.000 seviyeleri çok güçlü destek bölgesi olur kanısındayım. Kaldı ki, ara destekler de mevcut. Destek direnç tablosundaki teknik seviyeleri yakından takip ederek, güncel durumu görebilirsiniz.

BİST için banka hisselerinin hareketleri belirleyici rol üstlendiğini biliyorsunuz. Bugün banka hisselerinin teknik destek-dirençlerini paylaştım. Bazılarında olası kar satış görüntüleri daha belirgin iken, hepsi için durum aynı değil. Yani kısmi bir satış halinde yeniden bankalarda alımlar görülebilir. Gelen banka karlarının çok iyi olması, banka hisselerine olan iştahın sürmesini desteklerken, vakbn'daki Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün % 58,45'lik ana sermaye payının Vakıf Katılım'a aktarılacak olması haberi satış baskısına neden olmuş görülüyor. Yine de vakbn dahil, teknik bir gevşeme halinde alımların geldiğini görebiliriz. Bu karların devamı altı aylık bilançolarda da sürebilir. 

Sonuçta, BİST'in kesintisiz hep yükseliş yapamayacağını, özellikle üç aylık bilançolar sonrasında olası kar satışlarının gelebileceği uyarılarını yaptığımı biliyorsunuz. Nitekim, bu nedenle de yeni öngörü sayım oldukça azalmıştı. Ki, azalacağını da önceden yazmıştım. Şimdilik hisse bazlı hareketler hariç, kısmi kar satışlarını takip edeceğiz. Alımların geleceğini düşündüğümüz destek seviyelerinde yeni alım öngörülerimin geleceğini göreceksiniz.

3,52 seviyelerine gerilemiş Dolar kurunda sert bir yükseliş ve 3,60 seviyelerini görüyoruz. Kurdaki bu yükselişin yakın sınırlarını yani üstüne geçmeyeceğini düşündüğüm dirençlerini destek-direnç tablomuzda paylaştım. Kurdaki bu yükselişi bu denli hızlı beklemiyordum ama oldu. Muhtemelen IMF'in Dolar'ın güçleneceği görüşünün etkisi var diye düşünüyorum

Şimdilik hisse bazlı hareketler ile, zaman geçireceğiz. Aslında böyle realizasyon beklediğim zamanlarda satış yönlü öngörüleri paylaşmak istiyorum. Ama bu durumu bir kaç kez izah etmeme rağmen, bir çok üyemiz tam anlayamadığı için satış öngörüsünün kapandığı destek seviyelerinde alım yapmaya kalkıyorlar. Bu davranış yanlış oluyor. Çünkü o desteklerverilen satış öngörüsünün olası hedef seviyeleri olmakla birlikte, yeni bir alım öngörüsü değildir. Alım için, yeni alım öngörüsü beklenmesi gerekir. 

 Güne kısmen düşüşle başllanmasını bekliyorum. Hareketin devamını yaşayarak göreceğiz. Olası teknikleri tablolarda bulabilirsiz. 

Bu arada uzun yıllardır uzun vadeli öngörülerim için hep söylediğim savunma sanayi sektörü hisseleri yine gözde olmaya ve yükselmeye devam ediyorlar. Bu sektörde olan ve yeni giren şirketler için yükselişlerin ara düzeltmelerle devam etmesini bekliyorum. Bu yüzden savunma sanayii sektörüne giren şirketleri yatırım için listelerinizde tutabilirsiniz.

    Saygılarımla

   Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 08.05.2017
    09:43

    Zaten yatırım yapılabilir kademenin bile altında bir not verdiği için, düşürmesini beklemiyorduk. Öyle de oldu. Notlama değerleri aynı şekilde kaldı. 2020'ye kadar olan dönemde % 3 civarı büyüme beklentisini tekrarlamış. Dikkat çekilen riskler de aynı konular. Kısacası anlaşmamız olmayan ratingçi no... Devamı »

  • 04.05.2017
    09:47

    FED Faizleri Değiştirmedi! Dün faiz kararını açıklayan ABD Merkez Bankası FED, politika faizlerini % 0.75 - % 1 aralığında sabit tutmaya devam etti. Büyümedeki gerilemenin geçici olduğu belirtildi. Analistler açıklamalar sonrasında 14 Haziran'da yapılacak bir sonraki FED toplantısında 0,... Devamı »

  • 03.05.2017
    09:54

    10:00'da Nisan ayı enflasyon verilerimiz açıklanacak. Beklentilerde kısmi yükselişin sürdüğünü gösteren oranlar var. Açıkçası düşük faiz ve buna karşılık gerçekçi kur politikasına geçtiğimiz andan itibaren zaten benim enflasyonda belli bir süre yüksek oranlara hazır olmamız gerektiği, hatta bu durum... Devamı »

  • 02.05.2017
    09:54

    FED Toplandı! FED bugün toplanıyor. Yarın faiz konusundaki açıklamalarını 21:00'de duymuş olacağız. Son gelen ABD verileri beklentilerden kötü geldiği için faiz artışı yapması beklenmiyor. Ben cevabı yarın görelim diyorum. Yani özel bir görüşüm yok. Yeni Hafta Yeni Rekor Olur Mu? ... Devamı »

  • 28.04.2017
    09:49

    BİST için olası rekorları göreceğimizi yazdığım 21 Nisan tarihli ''Yeni BİST Rekorları Kapıda Mı?'' başlıklı yazımın son kısmında 3 aylık bilançolar sonrasına dikkat çektiğimi biliyorsunuz. Şu anda BİST'de yaşanan bilançolar sonrası kısmi kâr satışlarıdır. Bu satışlar gayet doğaldır. Hiç bir zaman f... Devamı »