Biz BİST'ten korktukça BİST yükselmeye devam ediyor. Dün yine beklemediğim boyutta bir yükseliş ile 95.323 seviyesinden kapanış yaşadık. 95.358 son BİST zirvesi idi. Bu zirve aynı zamanda önemli bir direnç seviyesidir. Yani bugün yeni rekorlar görebiliriz ama sonra yeniden kar satışları da gelebilir. Çok dikkatli olmakta yarar var.
Özellikle düne ait yazımda da dikkat çektiğim gibi, karları çok iyi gelen bankaların tekniklerine (stochasticler) bakınca yükselişe müsait bir görüntü var. Zaten asıl bu durum BİST'e olan ilginin sürmesine neden oluyor. İyi bilançolara son gelen kchol bilançosu da katkı yapacak boyutta iyi geldi.
Gelişen Ülke Borsaları Yükseliyor!
Sadece BİST değil, neredeyse tüm gelişen ülke borsalarında rekorlar yaşanıyor. Bu nedenle sadece BİST'e özel bir yükseliş görülmüyor. ABD merkez bankası FED'in haziran ayında faiz artışı ihtimalinin yükselmiş olmasına rağmen bu yükselişler ilginç bir gelişme oluyor.
Türkiye Negatif Ayrışır Mı?
Tam da yeni rekor kırılabilir derken, bu soru da neden diyebilirsiniz!
ABD, dün YPG'ye ağır silah vereceği kararını açıkladı. Bizim için terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı olan YPG-PYD ya da başka hangi isimleri kullanıyorlarsa, bu terör unsurlarına ağır silah verilmesi ABD ile olan ilişkilerimizde yeni gerginliklere neden olabilir. Bu gelişme ile ilgili cumhurbaşkanımız ve siyasilerimizden sert açıklamalar duyabiliriz.
Herne kadar ABD NATO müttefiki Türkiye'nin hassas durumunun farkındayız, savaş bittikten sonra bu silahları YPG'den geri isteyeceğiz ve DAEŞ'ten geri alınacak Rakka da Arap'lara terkedilecek dese de, diğer bölgeler için de yapılan bu tarz açıklamalar sonrasında gelişmelerin hiç de yapılan açıklamalara uymadığı görülüyor.
Kısacası bu gelişme olmasa, dünkü kapanış sonrasında, BİST için yeni ve güçlü bir alım dalgası daha görme ihtimalimiz çok kuvvetliydi. Ama bu son gelişme nedeniyle negatif bir ayrışma yaşama riskimiz artmıştır. Zaten teknik olarak güçlü bir direnç seviyesinde bulunuyor olmamız nedeniyle bir tedirginlik yaşarken, bir de ABD'nin bu kararı, kâr realizasyonları yaşanmasına neden olabilir. BİST'deki yabancı payının en az yarısı ABD'li fonlar olduğu göz önünde tutulursa, ABD ile ilişkilerde önemli bir gerilim yaşanacak olursa, bu yatırımcıların da olumsuz etkilenmesi söz konusu olabilir.
Brent petrol, gelişmekte olan ülkelere ilgi, KGF ile piyasaya likidite verilmesi, başta bankalar olmak üzere şirket karlarında pozitif bilançolar pozitif gelişmeler. Ama cari açık, büyüme, enflasyon, KGF gibi teşviklere rağmen büyümenin sınırlı artması, kur ve faizlerde yüksek seyir ile siyasi belirsizliklerin sürüyor olması ise negatif baskı unsurları. Şimdi baskı yaratan bu unsurlara bir de ABD'nin YPG'ye ağır silah vermesi eklenmiş oldu. Eğer PKK'nın Türkiye'ye karşı terör eylemlerinde bu silahların kullanıldığı tespit edilecek olursa, iki ülke ilişkisinde ciddi sertleşmeler görülebilir.
Kısacası yeni rekor heyecanına kapılmayıp, dikkatli olmanızı ve izlemede kalmanızı doğru buluyorum. Bu ortamda her zaman en az yarı yarıya nakit durmak tedbirli bir karar olacaktır görüşündeyim.
Dövizdeki Yükseliş Kalıcı Olur Mu?
3,53 seviyelerine inen Dolar, son gelişmeler ile birlikte yine 3,61 seviyelerine gelmiş durumda. Açıkçası ben kurda yeni yükselişler bile olsa bu seviyelerin kalıcı olmasını beklemiyorum. Çünkü devlet eliyle desteklenen kredilerde patlama var. KGF kapsamında 250 Milyar sınırına ulaşınca, teşviklerin bitmeyeceğini ve piyasaya kredi pompalamanın süreceğini düşünüyorum. Bu durum piyasaya faizlerini yukarı çekmiş durumda. Maalesef bir süre sonra TCMB yeni faiz artışlarına mecbur kalabilir. Eğer bu yönde yani yeni faiz artış kararları alacak olursa, artan faizler nedeniyle yeniden kurda düşüş baskıları yaşayabiliriz. Bugün yaşanan değil, sonrasında olacak gelişmeler kur için daha belirgin olacaktır.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_