Zirve Gerçekleşti!

17.05.2017 09:38
  •  A 

Trump-Erdoğan zirvesi dün gerçekleşti. Cumhurbaşkanımız FETÖ ve PYD-YPG konusunda, bu örgütlere açıkça her türlü desteğe karşı olduğumuzu ve taleplerimizi iletti. Trump da Türkiye'ye verdiği değeri, terör ve PKK konusunda her türlü desteği vereceklerini dile getirdi. Ama Suriye'de YPG'ye ağır silah vermek kararlarında bir geri adım atılmadı. Aynı şekilde PKK terör örgütü olarak ifade edilse de, PYD için aynı kelimeler kullanılmadı.

Anlayacağınız PYD konusunda istediğimizi alamadık. FETÖ konusu da şimdilik muğlak. Ama en azından yüz yüze görüşme yine de yararlı olmuştur. İki lider en azından birbirlerini yakından tanımış oldular.

İkili ilişkilerin gidişatı Suriye'de PYD'ye verilen desteğin gelişimine göre şekillenecektir. Benim bu konuda önemli çekincem var! PYD'ye verilen ağır silahlar ile, düzensiz bir terör grubundan düzenli bir ordu hedefliyor da olabilirler. Bu neden yapılmak istenir diye düşünmek lazım. Umarım devamında Suriye'de ABD destekli yeni bir özerk bölge ve dolayısı ile bir Kürt devleti alt yapısının kurulduğunu görmeyiz. Rakka benzeri bölgelerden DEAŞ çıkartıldıktan sonra, bölge gerçek sahiplerine mi terkedilecek, yoksa PYD güçleri ve Kürtler mi bölgeyi sahiplenecek anlayacağız. Bu gelişmelere göre batılı müttefiklerimiz başta ABD ve Almanya olmak üzere ilişkilerimizde gerilim düzeyi yeniden artabilir. Kısacası Suriye konusunda şu an için düzelen bir durum yok.

Trump'ın Siyasi Akıbeti!
           Trump'ın özel bilgileri Rusya'ya aktardığı ve aynı zamanda yargıya müdahale ettiği yönündeki haberler ile başı dertte. Hatta azil sürecinin başlatılmasını savunanlar bile var. Bu haberler uluslar arası piyasalarda satış getirmiş durumda. Altın gibi güvenli limanlara yönelmeler görülüyor. Bu konuda bir yorum yapmak kolay değil. O yüzden şimdilik piyasalara bu sebeple bir satış gelebileceği görüşündeyim. Ama devamı BİST için ne olur tam emin değilim. Çünkü BİST henüz banka alımları ile düşmemek, hatta yeni rekorlar kırmak isteğinde görülüyor. 

Ancak ben yine de olası yükselişlerde 97.000 üstündeki seviyelerin şimdilik sınırlı olduğunu ve olası kar satışlarının 97.000 ve üzerinde her an gelebileceğini düşünüyorum. Bu nedenle dikkatli olmakta yarar var diyorum.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 16.05.2017
    09:46

    Türkiye saati ile 19:40 olarak açıklanan Trump-Erdoğan görüşmesi bizim için çok önemli. Zamanında doğru başlayıp da, yanlış yürüttüğümüz Suriye politikası nedeniyle maddi manevi önemli bir fatura ile karşı karşıya bulunuyoruz. Cumhurbaşkanımızın kendi ifadesi ile yaklaşık 3 Milyon civarı Suriye'li m... Devamı »

  • 15.05.2017
    09:40

    10:00'da işsizlik rakamlarımız açıklanacak. Hükümetin bu konudaki teşvikleri sonrasında işsizlik verilerimizde kısmen bir azalma başlayıp, başlamadığını bugün göreceğiz. Ancak hemen belirtmek isterim ki, işsizlik asıl yatırımlar ve dolayısı ile büyüme artmaya başlarsa kalıcı olarak düşmeye başlar. Y... Devamı »

  • 12.05.2017
    09:53

    Şimdilik bu soruya evet demek doğru olmaz. Yaşanan satışlar rekor tazeleyen yani en yüksek seviyelerine gelmiş olan endeksin, biten üç aylık bilançolar sonrası yaşadığı şimdilik kısmi bir kar satışıdır. Bu kar satışları 94.000 - 93.500 civarındaki Nisan ayından bu yana başlamış olan yükseliş trendin... Devamı »

  • 11.05.2017
    11:50

    Üç aylık bilançoların büyük kısmı tamamlandı. Bazılarında ise beklentilere göre kötü rakamlar açıklandığı için düşüşler yaşanıyor. Üç aylık bilançolar bitince sizleri olası kâr realizasyonları için uyarıyordum. Bu realizasyonlar çok normal. Biliyorsunuz maliyenin peşin vergi uygulaması var. Bu ned... Devamı »

  • 11.05.2017
    09:56

    Dünya borsalarında rekorlar kırılmaya devam ediyor. BİST de bu rekorlara ayak uydurmuş durumda. Özellikle bankalardaki alımlar BİST'i yeni rekorlara taşıyor. Eğer bankaların karlarına göre konuşmak gerekirse, bankaların daha gidebilecekleri çok yer var diyebilirim. Şu an fiyatlarına bakınca sanki ye... Devamı »