Referandum Öncesi Son Hafta!

10.04.2017 09:40
  •  A 

Kısa bir tekrar yapalım!

ABD-Suriye Füze Gerilimi!
           Esad'ın İdlib'de kimyasal silah kullandığı savı ile, bu silahların kullanıldığı askesi üssün ABD tarafından füzelerle vurulması bir anda bölgedeki ateşin yükselmesine neden oldu. Ama etkisinin uzun sürmeyeceğini beklediğimi cuma günü yazmıştım. ABD cezalandırmak için yaptığı bu saldırının bir kerelik olduğunu açıkladı. Rusya ve İran tekrarı halinde karşılık vereceğiz diyor ama, kimsenin Suriye için dünya savaşını başlatmasını beklemiyorum. 

Büyükler karşılıklı tiyatro ile arada suni devletleri parçalamayı sürdürüyorlar. Ama bu arada asıl amaca sistemli bir şekilde ilerlemeye devam ediyorlar görüşündeyim! Dikkat ederseniz özellikle kuzey Suriye'de iki devletin de ittifak yaptığı güç kim? PYD/YPG güçleri. Yani sizce iki karşı taraf(ABD-Rusya), bir ülkede terör örgütü PKK'nın Suriye kolu olduğu net olan aynı müttefik ile birlikte hareket eder mi? Nasıl zamanında kuzey Irak'ta bir özerk yapı oluşturuldu ise, şimdi de kuzey Suriye'de benzer bir yapı oluşturulmaya çalışılıyor. Amaç belli, Türkiye ve günü gelince İran'dan da parça koparıp, büyük bir Kürdistan kurabilmek. 

İşte bize düşen de, birlik ve beraberliğimizi güçlü bir demokrasi altında koruyarak, Türkiye'yi oyun alanı olmaktan çıkartmak ve cumhuriyetimizi korumak olmalıdır. Ben bunu başaracağımıza inanıyorum. Türkiye'yi parçalamak isteyenler, günü gelince Türkiye'nin sınrılarında bir değişiklik olacaksa, bunun küçülme değil, büyüme şeklinde olacağını görecekler. 

Neyse, bu konulara daha ileriki yıllarda gireriz. Şimdilik bu paragrafta ABD ve Rusya arasındaki gerilimin ateşinin düşeceği beklentimin nedenini izah etmek istedim. Bence bu sorun daha fazla büyümeyecektir. 

Referandum Sonucu Ne Olur?
           Ben görüşümü yazdım biliyorsunuz. Ben bu hafta anketlerde evet oylarının arttığı haberleri ile dövizde kısmi gevşeme ve borsada da bankalar destekli yükseliş yaşanmasını bekliyorum. Ama şahsi fikrim hayır oylarının daha yüksek olacağı yönünde olduğu için, dediğim gibi bir yükseliş yaşanacak olursa, perşembe ya da cuma günü bu yükselişi satış fırsatı olarak kullanmayı doğru buluyorum. Özellikle de böyle bir risk varken, kredili bir şekilde hafta sonuna girmeyi doğru bulmuyorum.  

Çünkü eğer Hayır oyları yüksek çıkan bir sandık sonucu olursa, önümüzdeki hafta gapli bir borsa düşüşü ve aynı şekilde gapli bir kur yükselişi ile haftaya başlarız görüşündeyim. Ama daha sonra bu durum yatışır. Çünkü nihayetinde bu bir hükümet değişimi değil. Ak Parti iktidarı tek başına hükümet etmeye devam ediyor olacak.

Eğer hayır çıkar ve üstüne bir de hemen yeni bir erken seçim gündeme gelecek olursa, işte o zaman düşüşler derin bir düzeltmeye dönüşme riski taşır. Hayır oranı yüksek olursa, erken seçim ihtimali düşük olur. Hayır oyları sınırda yüksek olursa, o zaman erken seçim ihtimali daha yüksek olur görüşündeyim.

Evet Çıkarsa!
           Şimdi ben hayır çıkacak görüşündeyim diyorum ama, belki de görüşümde yanılırım ve ''Evet'' çıkarsa, o zaman BİST'de gap'li yükseliş yaşar ve referandum öncesi olmasını beklediğim yeni BİST rekorlarını referandum sonrası yaşarız. Aynı şekilde kurlarda ve faizlerde de hızlı bir gevşeme yaşanır diye düşünüyorum. 

Referandumdan evet çıkarsa, piyasalar ilk anda rahatlar ama sonra yine olası erken seçim gündemi olacak mı önemli olur. Fakat evet sonrası bir erken seçim, hayır sonrası bir erken seçimden daha az etkili olur. Çünkü evet sonrası bir erken seçim halinde belirsizlikler daha az olur.

Dolar Kuru Ne Olur?
           Eğer düşündüğüm gibi hayır sonucu çıkacak ise, referandumdan önce 3,7832 direncini geçirmemeleri gerekir. Çünkü eğer bu direnç geçilecek olursa, evet beklentisi inandırıcı olmaz. Bu nedenle 3,7832 direncinin bu hafta için geçilmesini beklemiyorum. Aynı şekilde Evet sonucu görülmeden de, Dolar kuru bu hafta için 3,6637 seviyesine ve daha altına inmez görüşündeyim. 

Eğer Pazar günü ''Hayır'' sonucu çıkarsa, kur 3,8794 tepkisi verir, 

Yok eğer ''Evet'' sonucu çıkarsa da, kur önce 3,66 ve sonra da  3,5561 desteğine yeniden inecektir görüşündeyim. Hatta sonrasında bu desteğin de altına inmesini beklerim.

Yani bu hafta kurdaki hareket sınırlı kalır. Ama ben asıl kur hareketinin referandum sonrasında olmasını bekliyor olsam da, teknik olarak 3,7832 bu hafta içinde kırılacak olursa, o zaman yukarı yönlü atağı sandık sonucunu beklemeden de yapabilir.

İşte bunlar benim Dolar kuru hakkındaki öngörülerim. Ama sizler kendi görüşlerinize göre davranmalısınız. Nihayetinde benim görüşlerim de kesinliği olmayan kişisel öngörülerimden ibarettir. Lakin Evet diyen de, Hayır diyen de bizim vatandaşlarımız. Bu ülke hepimizin. Her türlü sonucu saygı ile karşılamalı, çıkacak sonuca göre ülkemiz için elimizden geleni yapmaya çalışmalıyız. 

Ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Hepinize iyi bir hafta dilerim.

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 07.04.2017
    09:19

    ABD, İdlib'de kimyasal silah kullanan gücün Esad olduğu iddiası ile, saldırıyı yaptığı söylenen Suriye askeri üssüne 59 füze saldırısı düzenledi. Saldırı üzerine Rusya BM Güvenlik Konseyini acil toplantıya çağırdı. BM toplantısından bir sonuç çıkmaz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın haklı eleştirisinde oldu... Devamı »

  • 06.04.2017
    08:51

    Dün banka hisselerinde yaşanan alımlarda meşhur gizemli yatırımcının olduğunu görüyoruz. Benim görüşümü biliyorsunuz, referandum tarihi öncesinde özellikle bu gizemli yatırımcının desteği ile borsa endeksinin yeni rekor görecek şekilde yükselmesini ve bunun da banka hisseleri ile olmasını bekliyordu... Devamı »

  • 05.04.2017
    09:22

    2016'yı seçimlerle harcamışken, yeni yıla da referandum gündemi ile başlamıştık. Zaten ülkenin Suriye riski, referandum sonrası sonuca göre olası yeni bir erken seçim riski, kur riski, AB ile ilişkiler riski, ABD ile Zarraf ve bölgesel anlaşmazlıklar riski, Rusya ile YPG'nin desteklenmesi riski, fai... Devamı »

  • 04.04.2017
    09:33

    Sadece bizde belirsizlikler yok, tüm dünya için bir çok belirsizlik ve kafa karışıklığı var! Faizleri arttırdı, artıracak, kaç kez arttıracak denen FED, son faiz artışı sonrasında yine kafa karıştırdı. FED başkanlarından Bullard, faiz artışlarına ara verilebilir diye bir kelam edince, gördüğünüz gib... Devamı »

  • 03.04.2017
    09:28

    2016 yılının son çeyrek büyümesi % 3.5 ve yıl toplamındaki büyüme rakamı da % 2.9 olarak gerçekleştiği açıklandı. Son çeyrekte beklentilerin üzerinde bir büyüme gerçekleştirmiş olduk. Aynı şekilde ihracatta da ciddi bir büyüme yaşanıyor. Açıklanan büyüme rakamları sonrasında JP Morgan ve Goldman Sac... Devamı »