ABD, İdlib'de kimyasal silah kullanan gücün Esad olduğu iddiası ile, saldırıyı yaptığı söylenen Suriye askeri üssüne 59 füze saldırısı düzenledi. Saldırı üzerine Rusya BM Güvenlik Konseyini acil toplantıya çağırdı. BM toplantısından bir sonuç çıkmaz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın haklı eleştirisinde olduğu gibi, kurucu üyeler her zaman kararları bloke ediyorlar. BM Güvenlik Konseyi 15 üyeye sahip. 5 Üye veto hakkı olan kurucu üyeler, diğer 10 ülke ise veto hakkı olmayan fasulyeden üye konumundalar.
Kurucu üyeler; ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa. İçlerinden biri bile kararları veto edince, BM ortak karar alamıyor. Bu yapının en kısa sürede değişmesi lazım. Cumhurbaşkanımız bir çok kez bu durumu ''Dünya 5'ten büyüktür!'' diyerek eleştirmişti. İdlib saldırısı sonrasında, Rusya ve Çin toplanan BM kararlarını veto edeceğini ilan edince, Almanya lideri de BM'nin bu yapısına tepki gösterenlere katıldı. Şimdi ise, ABD'nin Suriye'yi vurması üzerine Rusya BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı. Toplantıdan yine ortak bir karar çıkmasını beklemiyorum.
Stres Düşecektir!
İdlib'te kimyasal silah kullandığı için, Esad rejimini vuran ABD nedeniyle bölgesel bir gerilimin sınırlı kalmasını bekliyorum. Bölgesel bir savaş riskinin gelişmiş ülkeleri de içine alacak şekilde büyümesini beklemiyorum. Mevcut çatışmalar büyük devletlerin süren destekleri ile devam edecektir.
Temennim, Türkiye'nin tampon bölge teklifinin ciddiye alınarak uygulama bulmasıdır. Ama görünen o ki, Kobani'ye ABD'nin yaptığı askeri hava üssü ve Rusya'nın da DAEŞ operasyonlarında YPG'ye destek vermesine bakılırsa, bölgede yeni bir Kürt özerk bölgesinin oluşturulduğunu görebiliriz. Yaşanan bu son gerilim de, büyük ülkelerin bölgedeki yeni yapıyı koruması için askeri güç konuşlandırmalarına bahane edilecektir. Uluslar arası stratejilerde hiç bir zaman öndeki görüntüye bakmayın. Arka plandaki hedefler öndeki gerilimlerle perdelenir. Ama asıl amaç perde gerisinde süren gelişmelerde yatar.
Güvenli Liman Aramayın!
Bir anda atılan ABD füzeleri nedeniyle Dolar ve ons altın hızlı bir yükseliş gösterdi. Ama ben bu yükselişi satış için kullanmayı doğru buluyorum. Kalıcı bir gerilim ya da ons yükselişi olmasını beklemiyorum. Gerilimin dozu hızla düşecek ve ons da geldiği yere geri dönecektir görüşündeyim. Çünkü FED'in bilanço azaltma düşüncesi ons altının önündeki en büyük engeldir.
BİST Ne Yapar?
Belki etkilenip düşük açabilir ama, BİST'de iki gündür bankalardaki alımlara bakacak olursak, referandum öncesinde BİST'i yukarı çekmek düşüncesine destek olan gizemli fon alıcısını iş başında görüyoruz. Dün de akbnk, halkb ve vakb de güçlü alımlarının olduğunu görüyoruz. Bu nedenle, olası bir düzeltmeye referandum öncesinde izin verileceğini sanmıyorum.
Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_