Trump Sağlık Yasasını Geri Çekti!

27.03.2017 09:38
  •  A 

Başkan seçilince iptal edeceğini söylediği Obamacare sağlık sigortası iptal teklifini geri çeken Trump önemli bir yenilgi almış oldu. Cuma günü biterken yasanın iptali onaylanıp geçerse pozitif etki, geçmez ise negatif etkisi bekleniyordu. Cuma kapanışa doğru BİST banka hisselerindeki alımlara sahne olmuştu.

Ama beklenilen olmadı Obamacare yasasının iptali teklifi geri çekildi. Şimdi bakalım piyasa yansıması ne olacak? DOW da kısmi bir düşüş yaşanmış ama sırf bu nedenle sert düşmesini açıkçası ben pek beklemiyorum. BİST için de olumsuz etkisi olur mu, olmaz mı göreceğiz. Şu an Dolar kuruna bakınca kurda düşüş görüyoruz. Yani TL'ye olumlu bir yansıması var. Dolar kurundaki gevşeme BİST için çok kötü olmayan, kısmi bir gevşeme ile haftaya başlayacağımızı gösterebilir. Açıkçası algılar artık o kadar karıştı ki, tahminde bulunmak çok zor oluyor. 

Büyüme Verileri Gelecek!
           Bu hafta ABD, İngiltere ve Türkiye büyüme verilerinin haftası olacak. Piyasalarımız için büyüme verileri çok daha önemli olacaktır.

Referandum Sonrası Riskleri!
           Referandumdan Evet ya da Hayır çıksın sonuç önemli riskler içerdiği için, kredili işlemlerden uzak durmanızı tekrarlıyorum. Referandum öncesi pozitif bir endeks yaşatılacağı görüşündeyim. Eğer böyle olursa, yani bankalar başta endeks yukarı çekilecek olursa, bu yükselişi kar realizasyonu için fırsat görmek ve referandum öncesi kısmen nakite geçmek doğru olabilir. 

Eğer evet çıkacak olursa, cumhurbaşkanımızın müzakereleri referanduma götürebiliriz sözü yeni gerilimlere açık olacağımızı gösteriyor.

Hayır diye bir sandık sonucu çıkacak olursa, benzer bir çok belirsizlik içereceği için sonucu ve olası sonucun yansımalarını gördükten sonra yeni pozisyon kararları almak daha doğru olacaktır görüşündeyim.

Hepinize iyi bir hafta dilerim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 24.03.2017
    08:14

    Obamacare Oylaması Ertelendi! İptal edilmesi halinde olumlu, iptal edilmemesi halinde ise Trump'ın vaatlerini gerçekleştirmesine olan inancın zarar göreceği korkusu ile olumsuz etki yaratacağı düşünülen obamacare adı verilen sağlık sigorta yasasının oylaması dün gerçekleşmedi. Oylanması ... Devamı »

  • 23.03.2017
    08:19

    İki gündür ABD kaynaklı kâr realizasyonları yaşanıyor. Gözler ABD'deki Obamacare denen sağlık sigortasının iptali oylamasında olacak. Trump'ın seçim vaatlerinden birisi olan uygulamanın kaldırılması oylanacak. Eğer uygulamanın devam etmesi yönünde bir karar çıkarsa, bu takdirde Trump'ın dediklerini ... Devamı »

  • 22.03.2017
    08:37

    Gelişmiş borsalarda dün görülen satış baskılarının BİST'e de yansıması ile güne başlanmasını bekliyorum. Ancak, daha sonrasında BİST'in toparlanmasını bekliyorum. Brent petrolde de düşüş yaşanması bizim için olumlu bir yansımadır. Bu nedenle bizim piyasalarımızın ısrarla söylediğim gibi referandum ö... Devamı »

  • 21.03.2017
    08:45

    Bir zamanlar siyaseten de gerilimlerimizin az olduğu günlerde, ekonomik durumlarımızın daha ön planda olduğu kısa süreli bir döneme denk gelen süreçte Fitch, Moody's ve Jcr tarafından yatırım yapılabilir notlarını almıştık. Ancak arada geçen süre içinde Moody's ve Fitch yatırım yapılabilir notlarımı... Devamı »

  • 20.03.2017
    08:28

    Moody's Türkiyenin durağan olan görünümünü negatife çevirdi. Muhalefeti engelleyici davranışların olumsuz yansımalarına ve verilen son teşviklerin ekonomiyi bozabileceğini uyarılarını yapmış. Çok önemli bulmadım. Fazla olumsuz bir etkisi olacağını sanmıyorum. Türkiye'nin risk primleri düşüyor. Tüm g... Devamı »