Gözler ABD Obamacare Yasasının Akıbetinde!

23.03.2017 08:19
  •  A 

Ä°ki gündür ABD kaynaklı kâr realizasyonları yaÅŸanıyor. Gözler ABD'deki Obamacare denen saÄŸlık sigortasının iptali oylamasında olacak. Trump'ın seçim vaatlerinden birisi olan uygulamanın kaldırılması oylanacak. EÄŸer uygulamanın devam etmesi yönünde bir karar çıkarsa, bu takdirde Trump'ın dediklerini yapacak gücü olmadığı için, diÄŸer vaatlerini de yerine getiremeyeceÄŸi şüphesi ile borsalarda önemli bir geri çekilme yaÅŸanmasından çekiniliyor. 

DiÄŸer bir deyiÅŸle, eÄŸer yasa iptal edilirse DOW'da yükseliÅŸ tepkisinin gelmesi ve diÄŸer borsaları da olumlu etkilemesi beklentisi var. 

BİST'te de benzer bir kar realizasyonu görüyoruz. Bu realizasyonda ABD'deki gelişmelerin etkisi olduğu gibi, AB ile yaşadığımız gerginliklerin ve geçen cumadan beri rating kurumlarının Türkiye uyarılarının da etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Bunlara İstanbul üzerinden gelen uçuşlara kabin içi elektronik eşya yasağı getirilmesi nedeniyle thyao'nun düşüş etkisini de ekleyebiliriz.

Bugün dış borsaların vadeli piyasalarının açılışlarında kısmi yükselişler görülüyor. Bu nedenle BİST'te de benzer kısmi bir alım ile güne başlanabilir ama devamı ne olur emin değilim. Gördüğünüz gibi, brent petrol fiyatlarında yaşanan düşüşler hariç, diğer tüm gelişmeler aleyhimize gelişiyor. Bu süreçte olumsuz etkilenme riskimiz çok normal.

Ama tüm olumsuzluklara raÄŸmen, referandum öncesinde borsanın fazla düşmesini engelemek isteyen gizemli alıcının tavrının süreceÄŸi görüşüm nedeniyle büyük düşüşler beklemiyorum. Düşüşlerin dün olduÄŸu gibi tam derinleÅŸeceÄŸi seviyelerde alıma geçmesini beklediÄŸim bu alıcının tutumu aynı ÅŸekilde sürecek olursa, BÄ°ST mevcut seviyelerinin kısmen üzerinde pozisyonunu korumayı sürdürebilir. 

Piyasanın ÅŸartları BÄ°ST'in düşmesini gerektirmesine raÄŸmen, özel bir elin tutumu nedeniyle tersi bir piyasa geliÅŸmesi yaşıyor olmamız bizlerin kararlarını manüpule ediyor. Suni piyasa geliÅŸmeleri yaÅŸadığımızı düşünüyorum. Ama bu durum referanduma kadar aynı ÅŸekilde sürer mi, yoksa her gün gerginleÅŸen diÄŸer ülkeler ile ilgili gerilimlerimiz nedeniyle biz anda ekstra düşüş yaÅŸar mıyız emin deÄŸilim. Ama referandum sonrası için bu düşüş riskini yüksek gördüğümü yeniden tekrarlamak istiyorum. 

Bu ortamda daha sağlıklı referans alabileceğimiz kriterin teknik analiz olacağını düşünüyorum. Bu nedenle Destek-Direnç Tablosu paylaşımlarımı yakından takip etmenizde yarar olabilir. Kırılacak destek veya dirençler sonrasında, aynı yöndeki bir sonraki destek ya da dirençler yeni hedef seviyeler olacaktır.
 

    Saygılarımla

    Aydın EroÄŸlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 22.03.2017
    08:37

    Gelişmiş borsalarda dün görülen satış baskılarının BİST'e de yansıması ile güne başlanmasını bekliyorum. Ancak, daha sonrasında BİST'in toparlanmasını bekliyorum. Brent petrolde de düşüş yaşanması bizim için olumlu bir yansımadır. Bu nedenle bizim piyasalarımızın ısrarla söylediğim gibi referandum ö... Devamı »

  • 21.03.2017
    08:45

    Bir zamanlar siyaseten de gerilimlerimizin az olduğu günlerde, ekonomik durumlarımızın daha ön planda olduğu kısa süreli bir döneme denk gelen süreçte Fitch, Moody's ve Jcr tarafından yatırım yapılabilir notlarını almıştık. Ancak arada geçen süre içinde Moody's ve Fitch yatırım yapılabilir notlarımı... Devamı »

  • 20.03.2017
    08:28

    Moody's Türkiyenin durağan olan görünümünü negatife çevirdi. Muhalefeti engelleyici davranışların olumsuz yansımalarına ve verilen son teşviklerin ekonomiyi bozabileceğini uyarılarını yapmış. Çok önemli bulmadım. Fazla olumsuz bir etkisi olacağını sanmıyorum. Türkiye'nin risk primleri düşüyor. Tüm g... Devamı »

  • 17.03.2017
    08:16

    Yılbaşından bu yana 1 Milyar Dolar'ın üzerinde yabancı girişi yaşanmış. Bu demektir ki yabancı bizim çekindiğimizden daha az bizden çekiniyor. Tabi bunda birilerinin (!) piyasayı düşürmek için gelen satışları karşılamasının büyük etkisi var. Aynı şekilde görüyorsunuz politika fazileri yükselmelid... Devamı »

  • 16.03.2017
    08:15

    FED 25 baz puanlık artış ve sadece 2 defa daha yıl içinde artış tahmini ile güvercin bir mesaj vererek sırasını savdı. Piyasalar kararı olumlu karşılamış durumda. Şimdi gözler bugünkü PPK toplantısında olacaktır. Açıkçası FED'in yarattığı bu ortam nedeniye PPK'nın faizlere hiç dokunmama ihtimali de ... Devamı »