FED Sırasını Savdı. Sıra TCMB'de!

16.03.2017 08:15
  •  A 

 FED 25 baz puanlık artış ve sadece 2 defa daha yıl içinde artış tahmini ile güvercin bir mesaj vererek sırasını savdı. Piyasalar kararı olumlu karşılamış durumda. Şimdi gözler bugünkü PPK toplantısında olacaktır. Açıkçası FED'in yarattığı bu ortam nedeniye PPK'nın faizlere hiç dokunmama ihtimali de mevcut. Ben makul olarak 50-100 puan arasında kalacak bir geç likidite faiz artışı ile sınırlı kalacak bir açıklama ile yetinmelerini bekliyorum. Politika faizlerine dokunmayacakları görüşündeyim.

Eğer sadece 50-75 puanlık geç likidite faiz artışı ile sınırlı kalırlarsa, bu takdirde Dolar kurunda yeniden 3,70 üstüne çıkabiliriz. Ama daha yüksek geç likidite faiz artışı ve aynı zamanda politika faizlerini de yukarı çekecek olurlar ise, bu sefer Dolar'da 3,55'e doğru yeni bir düşüş daha yaşanır.

BİST'in güne 90.000 üzerinde bir açılış ve 90.896 bollinger direncine doğru bir yükseliş ile başlamasını bekliyorum. TCMB politika faizleri dahil artışlara gidecek olursa, bu takdirde yeni BİST rekoruna doğru yükseliş hızlanır. Ama beklentim olan sadece geç likidite faizinde sınırlı artış ile yetinecek olursa, açılıştaki yükselişin hızı düşebilir. Devamındaki yeni rekor beklentilerimiz daha sonraki tarihlere sarkar.

Neyse şimdilik günün ilk yarısında iyi bir açılış ve bankaların öncülüğünde dirençlere yönelen bir endeks görmeyi bekliyorum. PPK kararı sonrasında yükselişin devamının gelip gelip gelmeyeceğini göreceğiz.

İşsizlik Üzmeye Devam Ediyor
           Dün yine beklentiler üstü bir işsizlik verisi geldi. Siyasi gündemlerin bir an önce bitip, iş dünyasının önünü görmesi lazım. Ancak dönemsel olarak da bu aylar işsizliğin yüksek olabileceği aylardır. Şubat işsizlik verisi ile (yani iki ay sonra) işsizlik oranlarının düşmeye başlamasını bekliyorum.

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 15.03.2017
    08:07

    Nihayet FED karar günündeyiz. FED faiz artışı yapacak mı, sonraki faiz politikaları ne olacak bugün duyacağız. Enflasyonda istenilen seviyeye ulaşamadıkları için, olası faiz kararlarının piyasaları fazla bozmasını beklemiyorum. Faizlere dokunmaz ise, ons altın ve parite yukarı tepki verir. BİST de... Devamı »

  • 14.03.2017
    07:19
  • 13.03.2017
    08:17

    15 Mart Çarşamba ABD FOMC(Federal Açık Piyasa Komitesi) toplantısı ve basın açıklaması var. FED bir faiz artışı yapar mı, yoksa yine mi pas geçer sorularının cevapları beklenecek. Normalde bu toplantıda faiz artışı değil de, olası faiz planları ve ekonomik gidiş hakkında açıklamalar yapılıyor. 15 Ma... Devamı »

  • 10.03.2017
    08:46

    BİST için çok etkili konu başlıklarını kısaca ele alalım. Suriye konusunu dahil etmedim, çünkü orada bir şekilde mutabakatın olduğunu düşünüyorum. Ön plandaki anlaşmazlık görüntüleri ile arka plandaki durum başka olabilir! Üç genel kurmay başkanının toplanması, sonrasında askerlerimizin ilerlemeye d... Devamı »

  • 09.03.2017
    08:36

    İlk soru başlık sorumuz olmasın. ''BİST Neden Düştü?'' diye soralım önce! Cevabı hepinizin artık biliyor olmanız lazım. Borsa sürekli ve kesintisiz yükselmez. Bulunduğumuz teknik seviyeler nedeniyle ara kar realizasyonları her zaman yaşanabilir. Ayrıca, özellikle altını çizerek bir şeye dikkat çek... Devamı »