Gözler FED ve TCMB'de Olacak!

13.03.2017 08:17
  •  A 

15 Mart Çarşamba ABD FOMC(Federal Açık Piyasa Komitesi) toplantısı ve basın açıklaması var. FED bir faiz artışı yapar mı, yoksa yine mi pas geçer sorularının cevapları beklenecek. Normalde bu toplantıda faiz artışı değil de, olası faiz planları ve ekonomik gidiş hakkında açıklamalar yapılıyor. 15 Mart'ta bakalım ne olacak göreceğiz.

Faiz artacak olursa, oranı ve yılın devamında kaç kez daha artacağı detayı, artmayacak olursa da ne zaman faiz artışlarının başlayabileceği açıklamaları önemi olacaktır. Ancak olur da, faiz artmazsa kurlarda ve bizim faizlerimizde ani düşüşler yaşanır.

Aynı şekilde zaten olası FED faiz artışı satın alındığı için, FED faiz artışı yapsa ama yıl içinde en fazla iki kez daha artış planlıyorum diyecek olursa kurlar ve bizim faizlerimizde ekstra bir yükseliş olmayacağı gibi, kısmen gevşeme de görülebilir. Sıkıntı faiz artışının yanında, yılın devamında da ikiden fazla artış planlanması olur. 

PPK Toplanısı Var!
           16 Mart Perşembe günü TCMB PPK toplantısı var. Bir gün önceki FOMC açıklamaları sonrası TCMB faiz kararı önemli olacaktır. Açıkçası, referanduma çok yaklaştığımız bir dönemde PPK politika faizlerini yine arttırmayacaktır görüşündeyim. 

Cari Denge Verisi Gelecek!
           10:00'da Ocak Ayı cari açık rakamları gelecek. Ortalama beklenti -2.8 Milyar Dolar açık geleceği şeklinde.

Gerilimlerimiz Az Geldi!
           Referanduma gittiğimiz bir dönemde zaten fazlası ile gerginliklere sahip iken, Almanya ve Holanda ile son yaşanan gerilimler de ekstrası oldu.

Bu hafta Hollanda'da seçimler yapılacak. Ancak, ülkelerinde seçim olacak olması hiç bir şekilde şahit olduğumuz medeniyet dışı davanışları haklı çıkartmaz. Türkiye'deki her olayda demokrasi havarisi olup, sonra demokrasi ile ilgili olmayan davranışlar içinde bulunmalarını doğru bulmuyorum. Tabii Hollanda'nın tutumuna kızarken, kendi ülkemizde muhalif MHP'lilere de benzer yasaklamaları da yanlış bulduğumu bildirmeliyim.

Kısacası yine gergin bir haftaya başlıyoruz. Sanırım kurlarda kısmen yükselişler ile haftaya başlarız. Ancak buna rağmen BİST için referandum öncesi görüşümde değişiklik yok. 

Hepinize iyi bir hafta dilerim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 10.03.2017
    08:46

    BİST için çok etkili konu başlıklarını kısaca ele alalım. Suriye konusunu dahil etmedim, çünkü orada bir şekilde mutabakatın olduğunu düşünüyorum. Ön plandaki anlaşmazlık görüntüleri ile arka plandaki durum başka olabilir! Üç genel kurmay başkanının toplanması, sonrasında askerlerimizin ilerlemeye d... Devamı »

  • 09.03.2017
    08:36

    İlk soru başlık sorumuz olmasın. ''BİST Neden Düştü?'' diye soralım önce! Cevabı hepinizin artık biliyor olmanız lazım. Borsa sürekli ve kesintisiz yükselmez. Bulunduğumuz teknik seviyeler nedeniyle ara kar realizasyonları her zaman yaşanabilir. Ayrıca, özellikle altını çizerek bir şeye dikkat çek... Devamı »

  • 08.03.2017
    07:45

    Anne, eş, kardeş, arkadaş, kız, evlat, babaanne, anneanne, nine, işçi, işsiz, yardımcı, dr., hemşire, patron, ortak, öğretmen, komşu, sevgili, öğrenci, çalışan, komutan, öğretim üyesi, müdür, manken, tasarımcı, yazar, oyuncu, hala, teyze, baldız, kuzen, yeğen, sanatçı, ..,...,....,...,....,....,...,... Devamı »

  • 07.03.2017
    08:34

    15 Temmuz ve Not indirimleri sonrasında ısrarla BİST'in yükseliş potansiyeline dikkat çeken yazılarımı sizlerle paylaşmıştım. Belki yazıları paylaştığım 72.000 civarı endeks seviyelerinde bu görüşlerim hayalci ve fazla iyimser olarak görülmüş olabilir. Lakin şu anda BİST'in geldiği seviyelere bakınc... Devamı »

  • 06.03.2017
    08:37

    Şubat ayı enflasyon rakamlarını görenlerin moralleri bozuldu. TÜFE'de Şubat ayında yıllık % 10,13 ve ÜFE'de % 15,35 gibi çift haneli enflasyon rakamlarına çıktığımızı gördük. Bunlar ciddi yüksek rakamlar. Ancak bu verilere neden bu denli çok şaşırıldığını açıkçası anlamakta zorlanıyorum! Hatırlarsan... Devamı »