FED, ECB, Brent ve Referandum!

10.03.2017 08:46
  •  A 

BİST için çok etkili konu başlıklarını kısaca ele alalım. Suriye konusunu dahil etmedim, çünkü orada bir şekilde mutabakatın olduğunu düşünüyorum. Ön plandaki anlaşmazlık görüntüleri ile arka plandaki durum başka olabilir! Üç genel kurmay başkanının toplanması, sonrasında askerlerimizin ilerlemeye devam etmesini ittifak dahilinde yaptığı görüşündeyim.

FED Riski!
           Bugün ABD tarım dışı istihdam verileri gelecek. Veri ne gelecek konusuna çok takılmıyorum. Bana göre öyle ya da böyle FED'in faiz artışları çok yaklaştı görüşündeyim. Muhtemelen de Mart toplantısında faiz artışı ihtimali çok güçlü. Ancak olası faiz kararı halinde artış oranı ve olası faiz artış adetleri ile ilgili açıklamalar önemli olacaktır. Şahsen, piyasaların olası faiz artışı ve 2017 için toplam üç kez faiz artışı yapılması kararını önceden satın aldığı görüşümndeyim. Bu nedenle kurlar ve faizlerde yaşanan yükseliş baskılarının FED kararı sonrasında yatışmasını ve gerileme olmasını bekliyorum.

ECB
           Dün Avrupa Merkez Bankası kararları açıklandı. Başkan Draghi, enflasyon ve ekonomik toparlanmanın beklenenden daha iyi olmasına rağmen, faizlerin uzun süre mevcut ya da daha altındaki seviyelerde sürmeye devam edeceğini söyledi. Varlık alımı programı bittikten sonra dahi, uzun bir süre daha düşük faizlerin süreceği görüşünü açıkladı. FED faiz baskısının yanında ECB tarafından düşük faizli bol likiditenin devam edeceği açıklamaları lehimize bir gelişmedir. En azından üzerimizdeki faiz baskısını bir nebze olsun düşürecektir. 

Ancak şu an için ECB başkanı Draghi'nin söyledikleri ne kadar kalıcı olur emin değilim! Çünkü Draghi'nin Almanya ve Fransa seçimlerinin sonuçlarına göre görüşlerinde de ciddi değişiklikler olabilir. Şu an için Euro Birliğinden ek çıkışlar olmasını beklemediğini ifade ediyor ama, seçimlere gidecek olan bir çok AB ülkesinin olası adayları Euro'dan çıkma tezlerini savunuyorlar. İngiltere'nin brexit kararına yenileri eklenecek olursa diye Draghi bu şekilde konuşmuş olabilir. AB içinde yapılacak seçimlerden riskli sonuçlar çıkmadığı takdirde, ECB'nin faizler konusundaki davranışı şahinleşebilir. 

Ama en azından şimdilik bizim açımızdan stres yaratan FED'i dengeleyici bir açıklama olduğunu söyleyebilirim. Bu arada FED faiz artışı, ECB ise düşük faizleri dile getirdiğine göre, ons altın ve paritede yıl içinde düşüşlerin sürdüğünü görebiliriz. Eğer FED'den faiz artışı kararı çıkacak olursa, parite 1,05'in altına inebilir. Tabii FED'in Mart ayını pas geçmesi halinde ise, paritenin geçici bir süre için yeniden 1,08 seviyesini test ettiğini göreceğimizi söylemeye gerek yok sanırım. Ama bu yaşanacak olursa da kalıcı olmaz. Nihayetinde FED'in faiz artışları ECB'den önce geleceği için, parite yıl içinde 1,00 hatta 0,98 seviyelerini bile görebilir görüşümü koruyorum. Ara yükselişler geçici durumlar olacaktır görüşündeyim.

Petrol Fiyatları Lehimize!
           Petrol fiyatlarında ani düşüşler yaşandı. Tamam FED bizim için risk teşkil ediyor olabilir. Ama bu riskin ana nedeni ana ithalat kalemimiz olan enerji faturasının kabarması riskinden kaynaklanıyor. FED baskısı ile Dolar kuru yükselirken, petrol fiyatları düşünce, kabarmasından korktuğumuz enerji faturamız nötürlenmiş oluyor.

Bu durum lehimize bir gelişmedir. 20/12/2012 tarihinde kaleme aldığım strateji yazımda dünya için enerji oyuncularını değiştirecek ve enerji fiyatlarını düşürecek çok önemli bir gelişme olan kayaç gazı konusunu detaylı işlemiştim. O tarihte dünyanın en büyük petrol tüketici ülkesi olan ABD iken, aynı ABD şu an kayaç gazı üretimi sayesinde dünyanın en büyük üreticilerinden olan Suudi Arabistan'ı geçmiş üretici ülke konumuna geldi. Tüketicilerin en büyüğü piyasaya üretici olarak girince petrol fiyatlarının yükselişi bundan sonra sınırlı kalacaktır.

Petrol fiyatları 55 $ üzerine çıkınca bir anda kayaç gazı üretimini de arttırıyor. Bu da doğal dengelenmeyi yaratıyor. Bu durumun keyfini siyasi gerginlikler nedeniyle yeterince süremedik belki ama, en azından olası yüksek petrol fiyat risklerini yaşamamış olmamız da ayrı bir şans diyebilirim. Kaldı ki, bu durum lehimize olarak kalıcı bir süreç olacaktır görüşündeyim. Yani FED baskısını petrol fiyatlarındaki düşüş azaltacaktır.

Referandum!
           İşte bizim için asıl önemli gelişme budur. Referandum tarihine kadar herşekilde piyasaların fazla bozulmayacağını düşünüyorum. Bir iki gündür yaşadığımız ara kâr realizasyonları olabilir ama daha derin teknik düzeltmeler yaşanmadan referandum öncesi yeni BİST rekorları görülmesini bekliyorum.

FED'in 15 Mart kararı için temkinli duruş sürebilir ama sonrasında yeniden alımların birisi(!) tarafından başlatılacağı görüşündeyim. Yani birisi dediğime bakmayın siz, piyasada Hintli bir fon olduğu ifade edilen ve adına ''Herif'' denen bir alıcıyı ben ''Birisi'' olarak sıfatlamayı daha kibar gördüğüm için bu sıfatı kullanıyorum. 

YGS'de Başarılar Dilerim!
           Pazar günü YGS sınavına girecek tüm çocuklarımıza zihin açıklığı ve başarılar diliyorum. 

İyi hafta sonu dileklerimle...
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 09.03.2017
    08:36

    İlk soru başlık sorumuz olmasın. ''BİST Neden Düştü?'' diye soralım önce! Cevabı hepinizin artık biliyor olmanız lazım. Borsa sürekli ve kesintisiz yükselmez. Bulunduğumuz teknik seviyeler nedeniyle ara kar realizasyonları her zaman yaşanabilir. Ayrıca, özellikle altını çizerek bir şeye dikkat çek... Devamı »

  • 08.03.2017
    07:45

    Anne, eş, kardeş, arkadaş, kız, evlat, babaanne, anneanne, nine, işçi, işsiz, yardımcı, dr., hemşire, patron, ortak, öğretmen, komşu, sevgili, öğrenci, çalışan, komutan, öğretim üyesi, müdür, manken, tasarımcı, yazar, oyuncu, hala, teyze, baldız, kuzen, yeğen, sanatçı, ..,...,....,...,....,....,...,... Devamı »

  • 07.03.2017
    08:34

    15 Temmuz ve Not indirimleri sonrasında ısrarla BİST'in yükseliş potansiyeline dikkat çeken yazılarımı sizlerle paylaşmıştım. Belki yazıları paylaştığım 72.000 civarı endeks seviyelerinde bu görüşlerim hayalci ve fazla iyimser olarak görülmüş olabilir. Lakin şu anda BİST'in geldiği seviyelere bakınc... Devamı »

  • 06.03.2017
    08:37

    Şubat ayı enflasyon rakamlarını görenlerin moralleri bozuldu. TÜFE'de Şubat ayında yıllık % 10,13 ve ÜFE'de % 15,35 gibi çift haneli enflasyon rakamlarına çıktığımızı gördük. Bunlar ciddi yüksek rakamlar. Ancak bu verilere neden bu denli çok şaşırıldığını açıkçası anlamakta zorlanıyorum! Hatırlarsan... Devamı »

  • 03.03.2017
    08:16

    3,55'e inen Dolar'ın yeniden 3,73 seviyesine yükseldiğini görüyoruz. Bu durum BİST'in yükselişine engel olur mu? Açıkçası bu sorunun cevabı bana göre ''hayır''. Çünkü bu yükselişin nedeni olarak DXY(Dolar Endeksi)'deki yükselişin ve Suriye'de YPG konusunda ABD ile yaşanan gerilimin etkili olduğu gör... Devamı »