Dolardaki Yükseliş BİST'i Bozar Mı?

03.03.2017 08:16
  •  A 

3,55'e inen Dolar'ın yeniden 3,73 seviyesine yükseldiğini görüyoruz. Bu durum BİST'in yükselişine engel olur mu? Açıkçası bu sorunun cevabı bana göre ''hayır''. Çünkü bu yükselişin nedeni olarak DXY(Dolar Endeksi)'deki yükselişin ve Suriye'de YPG konusunda ABD ile yaşanan gerilimin etkili olduğu görüşündeyim. DXY'deki yükselişin negatif etkisinin sınırlı olacağını düşünüyorum. Suriye'deki anlaşmazlığın da çözüleceği öngörüsündeyim. Hatta bazen ön plandaki yansıtılan anlaşmazlıklar, arka plandaki mutabakatı perdelemek için de yapılabilir!

Sonuçta önemli olan Türkiye destekli ÖSO(Özgür Süriye Ordusu) ve Türkiye güçlerinin Suriye'de ilerlemesinin sürmesidir. Hatırlarsanız Rusya ile ilişkiler gerildiği günlerde, uçaklarımız dahi Suriye'ye girmiyordu. Şu an ise Suriye içinde ilerleyişimiz sürüyor. Ama bazı mutabakatlar kamuoyunda tepki yaratmasın diye farklı görüntüler sergilenebilir. Yine de Suriye'de ABD ile yaşanacak bir gerilim hem Dolar kurunda, hem de BİST üzerinde olumsuz etki nedeni olur. Sorunun çözüleceğine inansam da, bu uyarımı biliniz ki, eğer gelişmeler düşündüğüm gibi olmaz ve daha da gerilim artarsa, kur artışı ve borsada satış baskısı artabilir. Ben sorun olmayacağı görüşündeyim. Teknik olarak, 3,75 - 3,78 seviyelerini geçemediği takdirde, USD'nin yeniden 3,55 ve altına ineceği görüşündeyim.

FED faiz artışı riskine gelince de, bu konu zaten sağır sultanın da duyduğu, bildiği bir beklenti değil mi? O zaman gereğinden fazla korku duymaya gerek yok. FED faiz artışları ABD ve dünyanın diğer gelişmiş ülkelerinde ekonomiler yoluna giriyor diye yaşanacak. Yani faiz artacak diye korkmaya gerek yok. Bu konu sadece ilk anda gelişmekte olan ülkelerden para çıkışlarına neden olur korkusu nedeniyle önemliydi. Ama zaten çıkacak olan çoktan çıkmıştır. 

Enflasyon Verisi Gelecek!
           10:00'da enflasyon verisi açıklanacak. Gerçekçi kur politikasının yansıması olarak bir süre enflasyonun yüksek olacağı uyarılarımı çok uzun zamandır yazıyorum. Bu nedenle bir süre enflasyon yüksek gelecek olursa da buna takılmamak lazım. Olası olumsuz etkisi sınırlı ve kısa süreli olur. Ama eğer beklentilerden düşük enflasyon gelecek olursa, o zaman olumlu tepkisi daha yüksek olur. Kurlar ve faiz düşerken, BİST yükselişini hızlandırabilir. 

Dolar'daki Yükseliş BİST'i Bozar Mı?
           Ben bu görüşte değilim. Bence 89.583 seviyesinin üzerinde kaldığı takdirde BİST'in yükselişi destek-direnç tablomuzda paylaştığım şekilde yukarı dirençlere doğru sürecektir görüşündeyim. Tekrar ediyorum; referandum öncesinde yeni BİST rekorlarının görülme ihtimalini güçlü buluyorum. Bunun da banka hisseleri ile sağlanacağı görüşümü ısrarla tekrarlıyorum. Bankaların karları bu yükselişleri destekliyor.

Özellikle Isctr'nin daha yüksek bir potansiyele sahip olduğunu ve bankalar içinde daha ön planda olacağı görüşündeyim. Bankalarda sert düşüşler yaşanmadan BİST'in yükseliş trendi tersine dönmeyecektir. Bu nedenle bu gün güne eksi açılış ile başlanacak olursa, gözlerimiz bankalarda olmalıdır. Eğer bankalar genelinde önemli düşüşler yaşanmıyorsa, BİST'den korkmaya gerek olmaz.

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim. 
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 02.03.2017
    08:22

    ABD borsaları yeni tarihi rekorlar kırdı. BİST de bu rekorlara katılacak mıdır? Bence evet. TL bazında BİST'in de yeni rekorlar kıracağı görüşündeyim. Bu görüşümün gerçekleşmesi için kırılması gereken ilk teknik direnç olan 89.583 direncine zaten çok yakınız. Bu direnci bu sefer kıracağımızı ve TL z... Devamı »

  • 01.03.2017
    08:08

    BİST önemle dikkat çektiğim 86.877 desteğine iyice yaklaşmış durumda. Biliyorsunuz ki, bu seviye çok kritik bir destek içeriyor. Eğer aşağıya yönlü kırılacak olursa, destek-direnç tablomuzda paylaştığım alt desteklere doğru bir düzeltme yaşanabilir. Eğer bu düzeltme yaşatılmak istenmiyorsa, bugün... Devamı »

  • 27.02.2017
    08:06

    Bir süredir teknik olarak iyice sıkışmış olan BİST'in yönünü saptayacak olan teknik seviyeler çok büyük önem taşıyor. Normalde yıl sonu bilançoları bitince kısmi bir düzeltme yaşanmasını beklerdim. Ama bu sene bir referandum gündemi olduğu için, borsada yaşanan işlem şekillerine bakınca, referandum ... Devamı »

  • 24.02.2017
    09:22

    Moody's dünya için büyüme tahminlerini yükseltti. G20 ülkelerde 2016 yılında ortalama % 2,6 olan büyüme oranının 2017 ve 2018 yıllarında yüzde 3 civarına toparlanmasını bekleyen Devamı »

  • 23.02.2017
    09:27

    FED'in dün açıklanan tutanaklarında güvercin mesajlar var. İşler bu şekilde iyi gitmeye devam ederse, fazla gecikmeden ama kademeli faiz artışlarının yapılacağına dikkat çekiliyor. Ama enflasyon için henüz tam emin olunmadığı yönünde yorumlar mevcut. Faiz artışı olmalı dense de, bunun zamanı sanki b... Devamı »