FED Tutunaklarında Güvercin İzler Var!

23.02.2017 09:27
  •  A 

FED'in dün açıklanan tutanaklarında güvercin mesajlar var. İşler bu şekilde iyi gitmeye devam ederse, fazla gecikmeden ama kademeli faiz artışlarının yapılacağına dikkat çekiliyor. Ama enflasyon için henüz tam emin olunmadığı yönünde yorumlar mevcut. Faiz artışı olmalı dense de, bunun zamanı sanki biraz daha izlemek için geriye bırakılabilir gibi bir izlenim yaratılmış. FED tutanaklarının güvercin görüntüsü nedeniyle gelişmekte olan ülke piyasalarının pozitif etkilenmesi bekleniyor. 

BİST Dün Neden Ani Bir Düşüş Yaşadı?
           Düne ait yazımda Garanti Bankasının 7,95 fiyatlı hisse satışının piyasada satış baskısı yaratma riskini yazmıştım Bunun olursa sınırlı kalmasını beklediğimi de yazdığımı biliyorsunuz. İşte dün garanti etkili bir endeks gevşemesi yaşanırken, gün sonuna doğru kchol ve tcell hisselerinde işlem sistemlerindeki bir hatadan kaynaklandığı açıklanan tabana kadar sert düşüşler yaşandı. Endeks üzerinde etkisi büyük olan her iki hissede de bu satışı görenler, ''bir şey mi oluyor?'' korkusu ile hemen diğer banka ve büyük hisselerde kısmi satış yaptılar. Sonra her iki hissede de devre kesici uygulaması sonrası fiyatların yükseldiği görülünce, bu düşüşlerin bir hata olabileceği görüşü hakim oldu. Sonrasında hata nedeniyle gerçekleştiği açıklamaları da gelince satışların bir kısmı yerini alımlara bıraktı. Ama günü kısmi bir düşüş ile kapatmış olduk. 

Bu durum çok normal. Çünkü endeks bir süredir ciddi bir yükseliş yaşadı. Mevcut teknik seviyeleri nedeniyle aslında teknik bir düzeltme yapmasını bekliyordum. Ama bunu yapmadığını gördüğüm için, kırılması halinde düzeltme ve yeni rekor denemesine neden olacak endeks seviyelerine dikkat edilmesi gerektiğini yazdım. Bu iki teknik seviyeden hangisi kırılırsa yön o tarafa doğru hızlanır görüşümü tekrarladığımı biliyorsunuz.

Henüz her iki teknik seviye de kırılmadı. Tekrar hatırlatmak gerekirse, düzeltmenin derinleşmesi için 86.877 desteğinin aşağı kırılması gerekir. Aynı şekilde yeni BİST rekorlarının görülmesi için de 89.583 seviyesinin yukarı kırılması gerekir. Ben her şarta rağmen düzletme yapmasına müsade edilmediğini ve bu nedenle yukarı kırılmanın daha güçlü olduğunu düşünmeye başladım. Bu nedenle bir süredir beklediğim düzeltmenin yerine, banka destekli bir yukarı kırılma yaşanmasını beklemeye başladım.

Ama esas olan tekniklerdir. Bu nedenle benim görüşüme göre değil de, belirttiğim iki önemli teknik seviyenin hangisi kırılacak olursa ona göre piyasanın yönünün hızlanacağını biliniz. Tabii kararlarınızı da bu kırılmalara göre alınız.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 22.02.2017
    08:57

    Doğuş Grubu ve BBVA dün yeni bir pay satışı anlaşmasına daha vardı. Doğuş zaten daha öncesinde Garanti'nin çoğunluğunu sattığı BBVA'ya % 9,95'lik bir payı daha 7,95 TL fiyat ile satma kararı aldı. BBVA, böylece % 39,90 olan payını son alım ile % 49,85'e çıkartmış olacak. Doğuş Grubunda ise geriye % ... Devamı »

  • 20.02.2017
    08:58

    Bir süredir önemli direnç seviyelerine gelen BİST'in olası kâr realizasyonlarına dikkat edilmesini yazıyordum. Eğer kâr realizasyonları derinleşerek 86.877 desteğini aşağıya kıracak olursa, daha derin bir düzeltmeye dönüşebileceği konusunda uyarı yapıyordum. Ama aynı şekilde, eğer bu destek aşağıya ... Devamı »

  • 17.02.2017
    09:11

    Suriye'den DEAŞ'ın çıkartılması, güvenli bölgeler oluşturulması ve PYD-YPG'nin Suriye'nin kuzeyinde yapılanması konularında önceki ABD yönetimi ile gerginlik yaşıyorduk. Yeni başkan Trump'ın gelişi sonrası, bu konularda ABD'nin anlayışında bir değişiklik var mı bunu çok yakında anlayacağız. Bugün AB... Devamı »

  • 16.02.2017
    09:24

    Gelen ekonomik verilere bakınca, büyüme düşüyor, cari açık artıyor, ihracatta kur artışına rağmen önemli bir artış görülmüyor. İşsizlik yükselmeye devam ediyor. Dün gelen verilere göre işsizlik oranı Kasım ayında % 12.1'e yükselmiş. Genç işsizlik oranı ise bir önceki döneme göre % 3,5 artışla % 22... Devamı »

  • 14.02.2017
    09:12

    Birilerinin(!) ısrarlı banka alımlarını göz ardı edersek, teknik olarak riskli direnç seviyelerindeyiz. Şimdilik stochasticlere bakarsak yükselişe de, paraboliclere bakarsak düşüşe de uyabilecek ortada bir teknik görüntü var. Ancak yükselişin devamı gelecek olursa, hemen arkasından kar satışlarının ... Devamı »