Suriye'de ABD İle Gerilim Aşılıyor Mu?

17.02.2017 09:11
  •  A 

Suriye'den DEAŞ'ın çıkartılması, güvenli bölgeler oluşturulması ve PYD-YPG'nin Suriye'nin kuzeyinde yapılanması konularında önceki ABD yönetimi ile gerginlik yaşıyorduk. Yeni başkan Trump'ın gelişi sonrası, bu konularda ABD'nin anlayışında bir değişiklik var mı bunu çok yakında anlayacağız. Bugün ABD Genel Kurmay Başkanı Türkiye'ye gelecek. Olası Rakka operasyonu dahil, aramızdaki bir çok sorunun görüşülmesi bekleniyor. ABD ile bölge üzerinde yaşadığımız anlayış farlılıkları giderilecek olursa, Türkiye bir çok konuda rahatlayacaktır. Ancak fikir anlayışlarının sürmesi halinde daha da artan gerginlikler yaşanabilir. Son açıklamalar ile, ABD askerinin de savaşa dahil olmak üzere Suriye'ye girme kararı aldığını duymuş olduk. ABD'nin YPG safında savaşa dahil olması çok ciddi gerilimlere neden olabilir. Sanırım bugünkü ziyaret sonrasında bir çok konu açıklığa kavuşacaktır. Ben Türkiye'nin tezleri dahilinde gelişmelerin yaşanmasını bekliyorum.

FED Faiz Artışı Yaklaşıyor Mu?
           FED başkanı ve yetkililerinden gelen açıklamalar, artık faiz artışının daha da geciktirilmesinin doğru olmayacağı yönünde. Yani Mart ayında FED'den faiz artışı kararı görebiliriz. Peki olası FED faiz artışı bizdeki kurların yeniden yükselişe başlamasına neden olur mu? Belki ilk anda yükseliş tepkileri görebiliriz ama kalıcı bir yükseliş trendi yaşanmasını beklemiyorum. Olası bir yükseliş tepkisi de sınırlı kalıp yeniden TL'nin değerlendiği bir sürece girilmesini bekliyorum.

BİST İçin Söylenecekleri Yazdık!
           BİST için söylenebilecek olası gelişmeleri son yazılarımda detaylı bir şekilde yeterince yazdım. Genel görüşüm referandum öncesinde banka hisselerinin desteği ile yeni zirve rekorlarının kırılacağı yönünde. Ancak arada yaşanacak kâr realizasyonları bir düzeltmeye dönüşecek mi ona tam emin değilim. Mevcut teknik seviyeler olası düzeltme riski taşıyan önemli dirençler içeriyor. Lakin daha derinleşecek bir düzeltme için özelikle 86.877 seviyesinin aşağı kırılması gerekir. Bu seviye aşağı kırılmadan yaşanacak satış baskıları, bir kaç gündür yaşadığımız gibi kısmi kâr realizasyonları ile sınırlı kalır.

Yine de BİST için tam emin olamıyorum. Bu nedenle yeni rekor ya da düzeltme için teknik olarak kırılması gerekli seviyeleri belirtmekle yetiniyorum. Bu seviyeleri takip etmenizde yarar var. Dediğim gibi, son bir haftalık yazılarımda bu seviyeleri detaylı bir şekilde görebilirsiniz. Ayrıca Destek-Direnç Tablomuzda da devamlı yer veriyorum.

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 16.02.2017
    09:24

    Gelen ekonomik verilere bakınca, büyüme düşüyor, cari açık artıyor, ihracatta kur artışına rağmen önemli bir artış görülmüyor. İşsizlik yükselmeye devam ediyor. Dün gelen verilere göre işsizlik oranı Kasım ayında % 12.1'e yükselmiş. Genç işsizlik oranı ise bir önceki döneme göre % 3,5 artışla % 22... Devamı »

  • 14.02.2017
    09:12

    Birilerinin(!) ısrarlı banka alımlarını göz ardı edersek, teknik olarak riskli direnç seviyelerindeyiz. Şimdilik stochasticlere bakarsak yükselişe de, paraboliclere bakarsak düşüşe de uyabilecek ortada bir teknik görüntü var. Ancak yükselişin devamı gelecek olursa, hemen arkasından kar satışlarının ... Devamı »

  • 13.02.2017
    09:27

    Geçtiğimiz haftanın ilk gününde 89.537 seviyesi görüldü. Sonra kâr satışlarının gelmeye başlaması ile iniş çıkışlı bir hafta yaşayarak, haftayı 87.473 seviyesinden kapattık. Fırat Kalkanı operasyonu kapsamında El Bab'da bulunan askerlerimizin Rus savaş uçakları tarafından vurulmuş olması sonrasınd... Devamı »

  • 10.02.2017
    09:30

    Trump, 2-3 hafta içinde işletmeler için ciddi boyutta bir vergi indirimi açıklamasında bulunacaklarını söyledi. Yapılacak indirimin çok ses getireceğini söylemesi ABD ve Asya borsalarında yükselişlere neden oldu. Ancak öyle sosyal medyada, ya da ekranlarda söylendiği gibi ralli olan yükselişler görm... Devamı »

  • 09.02.2017
    09:34

    Bence referandum öncesinde TL bazında yeni BİST rekoru görülecek diye düşünüyorum. Çünkü enflasyon kötü geliyor BİST yükseliyor. Sanayi büyümesi kötü geliyor BİST yükseliyor. Notlar kırılıyor BİST yükseliyor. Sınır dışı içimizi yakan şehit haberleri geliyor BİST yine yükseliyor. Tahvil faizlerimiz %... Devamı »