Gelen ekonomik verilere bakınca, büyüme düşüyor, cari açık artıyor, ihracatta kur artışına rağmen önemli bir artış görülmüyor. İşsizlik yükselmeye devam ediyor.
Dün gelen verilere göre işsizlik oranı Kasım ayında % 12.1'e yükselmiş. Genç işsizlik oranı ise bir önceki döneme göre % 3,5 artışla % 22.6 seviyesine yükselmiş durumda.
Maalesef bunlar olumsuz ekonomik gelişmelerdir. Dünya genelinde gelişmiş ekonomilerde toparlanmaların başladığı, işsizlik oranlarının azaldığı bir ortamda Türkiye'de tam tersi bir gelişme yaşanmaktadır. Hemen belirteyim, bunun nedeni ülkenin bir türlü siyasi belirsizliklerden kurtulamamış olmasıdır.
İşleri ya da gelecek riskleri nedeniyle döviz alan insanlara terörist ile eşit yaftaları yapıştırırsak, paralarınızı bankalara götürmeyin dersek, referandumda kişisel fikirlerin oylandığı bir ortamda hayır diyecek olanlar teröristlere hizmet ediyor diyerek ülkeyi gerersek, acaba hayır çıkarsa ne olur diye korkanlar bu ortamda yatırım yapabilirler mi? Maalesef ülkeyi siyasi amaçlarla fazlası ile gerdiğimiz için, bu belirsizlik dağılmadan özel sektörün her alanda izlemeye geçtiğini görüyoruz. Devletin yatırım çabaları da bir yere kadar rakamları korusa da, olumsuz görüntünün artmasına engel olamıyor.
Hemen belirteyim ki, Türkiye'de yukarıda belirttiğim olumsuz ekonomik gidişin ekonomik imkansızlıklardan yaşandığını düşünmüyorum. Bana göre tamamen önünü göremeyen yatırımcıların, iş adamlarının, normal vatandaşların harcama ve yatırım planlarını ertelemelerinden kaynaklanıyor. Belirsizlik dağıldığı anda hızlı bir şekilde düzelme yaşanabilir. Ancak mevcut durgunluk, referandum sonrasında yeni bir erken seçim gerektirecek gelişmeler olacak olursa, işte o zaman ekonomik bir krize dönüşebilir.
Siyasilerin demokratik bir uygulama olan referandumu ülkeyi kutuplaştırmadan gerçekleştirmeleri çok önemlidir. Türkiye uzun süredir yaşadığı bu gergin ortamdan en kısa zamanda çıkartılmalıdır.
BİST'i Bankalar Tutuyor!
Aslında bir çok hissede kâr realizasyonları yaşanıyor. Hatta bankalarda da yaşanıyor ama özellikle banka hisselerinde yaşanan kâr realizasyonları beli bir fiyat aralığında gün içi yaşanıp bitiyor. Sonraki günde de aynı işler oluyor. Yani bu alt fiyat destekleri aşağıya kırılmadığı için, BİST sanki fazla bir realizasyon yaşamıyor gibi gözüküyor. Ama bu arada bir çok hissede önemli düzeltmeler yaşandığını görüyoruz.
Zaten size bunu izah etmeye çalışıyordum. Bir süredir BİST banka hisseleri ile yüksek seyir gösteriyor. BİST'in değeri içinde banka hisselerinin payı yüksek olduğu için, bankalar belli bir seviyede tutulunca, diğer hisselerdeki kâr realizasyonları, hatta düzeltmeler göze batmıyor.
Bu durum önceden de dediğim gibi referanduma kadar sürebilir. Hatta arada bankaları yukarı alarak yeni yükselişlerin yaşandığını da görebiliriz. Eğer teknik bir düzeltme bankalar dahil yaşanacak olursa, 14 Şubat Tarihli ''Teknik Düzeltme Riski Yüksek Seviyelerdeyiz!'' başlıklı yazımda belirttiğim, 86.877 desteğinin aşağı kırılması gerekir. Bu nedenle ilgili desteği çok ciddi takip etmenizde yarar görüyorum.
Ancak, olası düzeltme riskinden çekinirken BİST eğer 89.537 direncini yukarı geçecek olursa, o zaman da BİST'in yeni rekor denemesini başlattığını görebiliriz. BİST teknikleri ile ilgili tüm bu seviyeleri Destek-Direnç Tablomuzda günlük olarak takip edebilirsiniz.
Devamlı uyardığım gibi hisse bazlı hareketler her şeye rağmen yine de yaşanacaktır. Teknik olarak görebildiklerimizi sizlerle paylaşmayı sürdüreceğim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_