Kâr Satışları Derinleşir Mi?

13.02.2017 09:27
  •  A 

Geçtiğimiz haftanın ilk gününde 89.537 seviyesi görüldü. Sonra kâr satışlarının gelmeye başlaması ile iniş çıkışlı bir hafta yaşayarak, haftayı 87.473 seviyesinden kapattık.

Fırat Kalkanı operasyonu kapsamında El Bab'da bulunan askerlerimizin Rus savaÅŸ uçakları tarafından vurulmuÅŸ olması sonrasında, Rus tarafı koordinatların TSK tarafından verildiÄŸini hatanın bu koordinatlardan ya da yer deÄŸiÅŸtirmiÅŸ olan askerlerimizden kaynaklanabileceÄŸi açıklaması yapmıştı. Ancak cuma günü TSK koordinatların doÄŸru olduÄŸu, askerlerimizin de 10 gündür aynı konumlarını koruduklarını açıklayınca, ortam bir anda gerildi. Olası bir Rus-Türk gerilimi bence cuma günü kâr satışlarının bir anda artmasının en önemli nedeni olabilir. 

Hafta sonu bu konuda ekstra bir açıklama göremedik. Bu nedenle havada yumuÅŸama var mı yok mu bilemiyorum. Ancak teknik olarak 88.027 seviyesinin altında yükseliÅŸ trendini aÅŸağı yönlü kırmış oluruz. Bu seviyenin yeniden üstüne çıkamaz isek, 86.877 desteÄŸi çok önemli olur. Bu desteÄŸi de aÅŸağıya kıracak olursak, kar satışlarının arttığını görebiliriz. Bu durumda, kâr realizasyonları kısmi bir düzeltmeye dönüşebilir. 

Aslında teknik bir düzeltmenin daha sağlıklı olacağını yazdığımı biliyorsunuz. Ama banka hisselerini bir türlü bırakmadıkları için, kâr satışları düzeltmeye dönüşemiyordu. Bakalım bu hafta bu durum değişecek mi? Olur da, belirttiğim teknik destekler aşağıya kırılacak olursa, düzeltme desteklerini Destek-Direnç Tablomuzdan takip edebilirsiniz.

Referandum Gerilimleri Çabuk Başladı!
           CumhurbaÅŸkanının anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸini onaylaması ile birlikte, 16 Nisan'da yapılacak olan referandum çalışmaları baÅŸladı. Görülen o ki, ÅŸimdiden çok sert ve gergin bir kampanya dönemine girilecek.

Herkes Görüşünde Serbesttir!
           Kimse ''evet'' ya da ''hayır'' diyecek diye, bir itham ile suçlanamaz. Yıllardır PKK'nın lideri ile her türlü siyasi görüşme trafiÄŸi, barış süreci kapsamında hükümet eliyle yapılırken, o zaman bakanlarımızın internette halen mevcut olan Öcalan'ın baÅŸkanlığı istediÄŸi demeçleri bile varken, ÅŸimdi kalkıp hayır diyecek olanlar PKK ile iÅŸbirliÄŸi yapıyor demek doÄŸru deÄŸildir. 

Hayır demenin FETÖ ya da PKK ile ilgisi yoktur. 15 yıldır tek başına iktidar olarak ülkeyi yönetenlerin, daha gerçekçi kampanyalar yapması doğru olur. Maalesef yine adil olmayan bir kampanya dönemi başlıyor. TV. ve basılı medyada yer alan yorumcu ve yazarlar ''Evet'' diyeceğini söylediğinde bir şey olmazken, ''Hayır'' diyeceğini söyleyenler işlerinden atılıyorlar.

Tv.ekranlarında partilere yer verme sürelerindeki eşitlik ilkesinden vaz geçildi. Özel kanallar kendi tercihlerine göre siyasilere istedikleri süreyi verecekler. Biz buna demokrasi diyorsak, muhtemelen demokrasinin ne olduğunu bilmediğimizden kaynaklanıyor.

Özellikle ''Hayır'' diyeceğini söyleyenlere karşı her türlü, hakaret, tehdit, işten çıkarma, baskı, taciz had safhaya çıkacak gibi duruyor. Halbuki, gayet medeni bir kampanya yürütülse, herkes neden evet, neden hayır denmesi gerektiği görüşlerini medenice izah etse, seçmenler de kime ikna oldu iseler gidip ona göre reylerini verseler çok daha güzel olmaz mı? Herkes kendi görüşünü savunabilir. Buna göre de bir tercihte bulunabilir. Verilecek oylar sonucu hangi taraf kazanacak olursa, onun gereği yapılır. Demokrasi budur. Ama tabii yarış adil olmalıdır...

Açıkçası benim referandum deÄŸil de, erken seçim olmasını beklediÄŸimi biliyorsunuz. 14 Ekim 2016 tarihli ''Ä°lk Sandık Erken Seçim Sandığı Olabilir!'' baÅŸlıklı yazımda bu görüşümün temelini izah etmiÅŸtim. Bu nedenle ÅŸu an benim görüşümün tersi bir geliÅŸme içindeyiz. Bu nedenle her zaman doÄŸru stratejiler yapacağım diye bir kesinlik yok. 

Hepinize iyi bir hafta dilliyorum. 
 

    Saygılarımla

    Aydın EroÄŸlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 10.02.2017
    09:30

    Trump, 2-3 hafta içinde işletmeler için ciddi boyutta bir vergi indirimi açıklamasında bulunacaklarını söyledi. Yapılacak indirimin çok ses getireceğini söylemesi ABD ve Asya borsalarında yükselişlere neden oldu. Ancak öyle sosyal medyada, ya da ekranlarda söylendiği gibi ralli olan yükselişler görm... Devamı »

  • 09.02.2017
    09:34

    Bence referandum öncesinde TL bazında yeni BİST rekoru görülecek diye düşünüyorum. Çünkü enflasyon kötü geliyor BİST yükseliyor. Sanayi büyümesi kötü geliyor BİST yükseliyor. Notlar kırılıyor BİST yükseliyor. Sınır dışı içimizi yakan şehit haberleri geliyor BİST yine yükseliyor. Tahvil faizlerimiz %... Devamı »

  • 08.02.2017
    09:37

    Saat 10:00'da Aralık ayı ve yıllık sanayi üretimi verisi gelecek. Önceki veri % 2.7 idi. Beklenti yıllıkta % 2.3 ile bu rakamın biraz altında. Aralık ayı olarak da % 0.6 beklentisi hakim. Gelecek verinin piyasaları fazla etkilemesi beklenmiyor. Kar Realizasyonları Yaşanıyor! Önceki gün... Devamı »

  • 07.02.2017
    09:21

    Bu soruyu soran herkesin elini vicdanına koyarak, öncelikle Ocak başında BİST'in bu kadar kısa sürede böyle bir yükseliş yaşamasını bekleyip, beklemedikleri konusundaki düşüncelerini hatırlamalarını istiyorum! Eminim çok az sayıda kişi böyle bir BİST yükselişi bekliyordu. Ama bakın son dönem çok cid... Devamı »

  • 06.02.2017
    09:28

    21 Temmuz tarihli ''Türkiye Bu Oyunu Bozar!'' başlıklı yazımı yeniden okursanız, Kamu Ortaklığı Fonu gibi bir fon kurulması görüşümü göreceksiniz. İşte bu yazıdan bir süre sonra kurulmuş olan TVF, bu kapsamda bir fondur. Bakan ağzından ulaşması beklenen tahmini büyüklüğü 200 Milyar Dolar civarında h... Devamı »