Referandum BIST'e Rekor Kırdıracak Mı?

09.02.2017 09:34
  •  A 

Bence referandum öncesinde TL bazında yeni BİST rekoru görülecek diye düşünüyorum. Çünkü enflasyon kötü geliyor BİST yükseliyor. Sanayi büyümesi kötü geliyor BİST yükseliyor. Notlar kırılıyor BİST yükseliyor. Sınır dışı içimizi yakan şehit haberleri geliyor BİST yine yükseliyor. Tahvil faizlerimiz % 11,38 seviyelerine dayanmış halde ama BİST yine yükseliyor. KHK ile bir anda bir çok üniversiteden yargısız bir şekilde çok sayıda akademisyen açığa alınıyor. BİST yine yükseliyor. 

Gördüğünüz gibi benzeri şekilde sayacağım bir çok gelişmenin yabancılar tarafından çok olumlu görüldüğü için BİST'de alım yapacaklarını sanmıyorum. Hele ki, tüm bunlara bir de referandum riski eklenmişken yabancıların bu denli cesur olmasına çok ikna olamıyorum. 

Ancak, BİST'i en çok etkileyen sektör bankalar. Bankaların bilançoları da oldukça iyi. Yani bankaların fiyatları halâ pahalı değil. Hatta kısmen halen ucuz dahi olduklarını söyleyebilirim. İşte bu nedenle banka hisselerini bırakmayan, hatta banka hisselerinde alımlarını sürdüren ''Birileri(!)'' BİST'in de yükselişine devam etmesini sağlıyor. Yani diğer dayanaklar çok sağlam değil iken, bir tek bankaların karlarına yaslanan ve bu gerekçe ile bankalar alınarak yükseltilen bir BİST görüyoruz.

İşte tüm bu gelişmeler nedeniyle referanduma kadar BİST'de çok ciddi bir düşüş ya da derin bir düzeltme riski yaşanmasını beklemiyorum. Ama tabii yabancı fonlar bankalarda çok daha fazla hisse satmaya kalkışırlarsa, bu satışlar da karşılanabilir mi bilemiyorum. Eğer bu durum olmazsa, yani yabancılardan çok daha güçlü banka satışları gelmez ise, BİST TL bazında yeni rekorlara doğru gidiyor görüşümü koruyorum. 

Yabancı açısından bir çok riski saydım. Ama yabancı gözü ile bu yükselişi destekleyebilecek bir olgu yok mu? Var. O O da, BİST'in Dolar bazındaki değerinin şimdiye kadar gördüğü en yüksek değerlerin yarısından bile düşük olması. BİST Dolar bazında 5 Cent yani 50.000$ üzerini görmüş iken, şu an 23.742 Dolar düzeyi ile yabancı açısından göreceli olarak ucuz diyebileceğimiz bir seviyede. İşte bu nedenle de, yukarıda saydığım risklere rağmen, yabancılar bu seviyelerde ısrarlı satıcı olamıyorlar diye düşünüyorum. BİST'in Dolar bazındaki değerine dikkat çektiğim ''2,5 Cent BİST'de Yeni Rekor Olur!'' başlıklı yazıma göz atabilirsiniz.

Ne diyelim, hayırlı olsun. Umarım yeni rekorları görürüz. Ama açıkçası ben bankaların bu seviyesinden sonra banka öngörüsü paylaşmaya cesaret edemeyebilirim. Bunun yerine Destek-Direnç Tablomuzda teknik verilerle olası fiyat beklentilerine dikkat çekmeyi yeğlemekle yetineceğim diye düşünüyorum. 
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 08.02.2017
    09:37

    Saat 10:00'da Aralık ayı ve yıllık sanayi üretimi verisi gelecek. Önceki veri % 2.7 idi. Beklenti yıllıkta % 2.3 ile bu rakamın biraz altında. Aralık ayı olarak da % 0.6 beklentisi hakim. Gelecek verinin piyasaları fazla etkilemesi beklenmiyor. Kar Realizasyonları Yaşanıyor! Önceki gün... Devamı »

  • 07.02.2017
    09:21

    Bu soruyu soran herkesin elini vicdanına koyarak, öncelikle Ocak başında BİST'in bu kadar kısa sürede böyle bir yükseliş yaşamasını bekleyip, beklemedikleri konusundaki düşüncelerini hatırlamalarını istiyorum! Eminim çok az sayıda kişi böyle bir BİST yükselişi bekliyordu. Ama bakın son dönem çok cid... Devamı »

  • 06.02.2017
    09:28

    21 Temmuz tarihli ''Türkiye Bu Oyunu Bozar!'' başlıklı yazımı yeniden okursanız, Kamu Ortaklığı Fonu gibi bir fon kurulması görüşümü göreceksiniz. İşte bu yazıdan bir süre sonra kurulmuş olan TVF, bu kapsamda bir fondur. Bakan ağzından ulaşması beklenen tahmini büyüklüğü 200 Milyar Dolar civarında h... Devamı »

  • 03.02.2017
    09:27

    Kısmi Kar Satışları Görülebilir! Bilanço karları bitince kısmi bir kâr realizasyonu yaşanabilir. Bilançoların endeks için en önemlileri de, endeksi en çok etkileyen banka hisseleridir. Onların ikisi dışında karları geldi. Son kalanlar da gelince yıl sonu bilanço etkisi geçebilir. Bu nede... Devamı »

  • 02.02.2017
    09:28

    Tabii eğer olur da BİST eski ifade ile 2,5 Cent'e denk gelen 25.000 Dolar endekse ulaşacak olursa, Dolar kuru da 3,76 civarında kalırsa BİST şimdiye kadarki TL bazında en yüksek tarihi zirvesi olan 93.116 seviyesini geçip, yeni TL endeks rekorunu görebilir diye düşünüyorum! Şu an bankalar ile BİST... Devamı »