Enflasyon ve ABD Tarım Dışı İstihdam Günü!

03.02.2017 09:27
  •  A 

Kısmi Kar Satışları Görülebilir!
           Bilanço karları bitince kısmi bir kâr realizasyonu yaÅŸanabilir. Bilançoların endeks için en önemlileri de, endeksi en çok etkileyen banka hisseleridir. Onların ikisi dışında karları geldi. Son kalanlar da gelince yıl sonu bilanço etkisi geçebilir. Bu nedenle artık olası yükseliÅŸler esnasında ne alayım telaşı deÄŸil de, kısmen nakite dönmeli görüşü daha ön plana çıkmalıdır. 

Zaten dikkat ederseniz, BÄ°ST asıl bankalardaki ısrarlı alımlarla son yükseliÅŸlerini yaptı diyebiliriz. Ancak bu ısrarlı alımların aynı hızla sürmesini beklemiyorum. Åžu ana kadar, arada satış yapıp, kısmi bir realizasyon yaÅŸatarak sonra yeniden alımlarla BÄ°ST'i belli bir yükseliÅŸ trendinde tutmaya özen gösterildiÄŸini görüyorum. Bu durum arada fazla derin olmayan düzeltmelere mani olmayacaktır. 

Ayrıca yaÅŸanan banka alımlarının zamanlamalarına bakınca, tam Türkiye ile ilgili olumsuz beklentiler arttığı zamanlarda yaÅŸandığını görüyorum. Demek ki, bu alımların nedeni ya da kaynağı her ne ve her kimler ise, Türkiye'deki mevcut yapının desteklemek için yapıldığı görüşündeyim. Bu nedenle olası referandum bitene kadar büyük bir endeks bozulması olmadan, kısmi düzeltmeler ile bu durumun sürmesini bekliyorum. 

Bu alımların normal yabancı fonlar ile çok ilgili olmadığı görüşündeyim. Çünkü notların indirildiÄŸi dönemlerde yabancı bu denli güçlü alım yapmayı tercih etmez. Enflasyon, büyüme, iÅŸsizlik, cari açık sıkıntıları artıyorken alımları arttırmak pek de yabancı tarzı iÅŸlemler deÄŸildir. 

Her neyse, sonuçta BÄ°ST ve bizim yararımıza bir geliÅŸme yaÅŸandığı için ben ÅŸu ana kadar yaÅŸanan BÄ°ST hareketlerinden memnunum. Hatta ısrarla yeni kurulan Türkiye Fonu'nun BÄ°ST için önemli olan ve kamu ihaleleri alan ÅŸirketlere yatırım yapmasını tavsiye ediyorum. Türkiye Fonu çeÅŸitli kaynaklar ile ne kadar büyütülürse Türkiye için o kadar doÄŸru olur. En basiti yabancı takasının belli bir kısmı yabancıdan bu fona geçse, yabancının Türkiye üzerinde BÄ°ST'i kullanarak yarattığı satış baskıları engellenmiÅŸ olur. Bu konuyu ileride daha detaylı yeniden iÅŸleriz. 

ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi Gelecek!
           Olası rakam beklentilerin üstünde çıkacak olursa, DXY yükselip ons altın fiyatlarında düşme yaÅŸanabilir. Ama veri düşük gelirse, bu takdirde DXY gevÅŸeyip, ons altında kısmi fiyat artışları görülebilir. Benim ABD ve dünya ekonomileri için büyüme beklentinde bir deÄŸiÅŸiklik yok. GeliÅŸmiÅŸ ekonomilerdeki büyüme artışlarının genele yayılmasını beklediÄŸim için, ons altında yaÅŸanacak ara yükseliÅŸlerin satış fırsatı olarak deÄŸerlendirilmesini doÄŸru buluyorum. 

Aynı şekilde tarım dışı istihdam beklentilerden yüksek gelirse BİST'de kar realizasyonu etkisi yaratbilir.

Enflasyon Gelecek!
           Yeni enflasyon hesaplaması tekniÄŸinden sonra gelecek enflasyon verilerimizde kısmen artış bekleniyor. Zaten genelde Ocak aylarında kısmi bir enflasyon artışı görülebildiÄŸi için, ben sorun yaratacağı görüşünde deÄŸilim. Kurlarda yaÅŸanan gevÅŸemeler nedeniyle Åžubat ayından itibaren enflasyonun ateÅŸinin düşmesini bekliyorum.

Beyaz Eşya Şirketlerine Kıyak Var!
           Resmi Gazete'de yayınlanan son deÄŸiÅŸiklik ile, 30 Nisan tarihine kadar küçük ev aletlerinin ÖTV'si sıfırlandı. BÄ°ST'deki beyaz eÅŸyacıların bu karardan olumlu etkilenmelerini bekliyorum. 

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.

    Saygılarımla

    Aydın EroÄŸlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 02.02.2017
    09:28

    Tabii eğer olur da BİST eski ifade ile 2,5 Cent'e denk gelen 25.000 Dolar endekse ulaşacak olursa, Dolar kuru da 3,76 civarında kalırsa BİST şimdiye kadarki TL bazında en yüksek tarihi zirvesi olan 93.116 seviyesini geçip, yeni TL endeks rekorunu görebilir diye düşünüyorum! Şu an bankalar ile BİST... Devamı »

  • 01.02.2017
    09:35

    3 Ocak 2017'de 103.820 seviyesine kadar hızla yükseliş yaşayan Dolar Endeksi(DXY) bu yükselişi esnasında BİST gibi gelişmekte olan ülke endekslerini olumsuz etkiliyordu. Dolar endeksinin daha da yükselişinden çekinilirken, bir süredir bu endekste bir geri çekilme yaşanıyor. Dün 99.430 seviyesine gel... Devamı »

  • 31.01.2017
    09:09

    Dün neredeyse tüm dünya borsaları düşerken, Dolar endeksinde yükseliş varken, üstüne bir de geçen cuma gecesi Fitch ve S&P not ve görünüm indirimleri yapmışken BİST tek başına dünyanın günü en büyük yükseliş ile kapatan borsası oldu. Şimdi eğer bu gelişme için; ''Zaten BİST çok ucuzdu, zaten Fitch... Devamı »

  • 30.01.2017
    10:57

    Yanlış okumadınız, piyasalar Fitch'e aynen bu karşılığı vermiş oldular. Fitch not indirimi sonrasında yaşanan açılışa bakınca bu başlığı çok daha doğru buluyorum. Hatta sadece Fitch'in değil, hiç hesapta yokken hemen ortaya atlayıp Türkiye'nin görünümünü düşürmüş olan S&P'nin de Fitch ile birlikt... Devamı »

  • 29.01.2017
    15:18

    Nihayet beklenen Fitch kararı cuma gecesi açıklandı. Moody's'den sonra tek yatırım yapılabilir notumuz da Fitch tarafından geri çekildi. Fitch, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden ''BBB-'' olan kredi notunu ''BB+'' ya indirdi. Görünümünü de ''Durağan'' olarak belirledi. Fitch'in öncesin... Devamı »