Biri Yine Devrede!

31.01.2017 09:09
  •  A 

Dün neredeyse tüm dünya borsaları düşerken, Dolar endeksinde yükseliş varken, üstüne bir de geçen cuma gecesi Fitch ve S&P not ve görünüm indirimleri yapmışken BİST tek başına dünyanın günü en büyük yükseliş ile kapatan borsası oldu.

Şimdi eğer bu gelişme için; ''Zaten BİST çok ucuzdu, zaten Fitch'in not indireceği belli olduğu için öncesinde satışlar yapılmıştı, zaten hak ettiğimiz not bu değildi, yatırımcılar Fitch'e inanmadı''dersek ya da bu sözlere inanırsak yanlış bir değerlendirme yapmış oluruz kanaatindeyim! Çünkü bu denenlerin hepsi doğru olsa da, böyle bir zamanlama ile bu şekilde alım tepkisi genel fonların ya da genel yabancı yatırımcıların tepkisi ile izah edilemez. 

Zaten alıcı kurumlara bakınca bir tek ykbnk hissesi hariç, diğer tüm bankalarda bir kurumun açık ara önde olduğunu görebilirsiniz. 25/01/2017 tarihli ''BİST Faiz Kararını Takmadı!'' başlıklı yazımda size bir süredir piyasadaki bir gelişmeden bahsetmiştim. Bence dün yine aynı kişi ya da kişiler yaşanan yükselişe neden oldular. Çok da iyi yaptılar. Böylece yıllardır yabancıların istedikleri zaman borsa ile piyasaları bozma çarkına çomak sokmuş oldular. Aynı başlıklı yazımda ''Not İndirimi Piyasaları Bozar Mı?''  diye soru sormuş ve cevabımı vermiştim. Dün bu cevap gerçekleşti.  

Ancak bu tip alımlar genel piyasa hareketleri olmadığı için, devamı aynı şekilde ya da yarattığı tekniğe göre gelmeyebilir. Bu nedenle düzeltme risklerinin olduğunu biliniz. Fakat, sanırım referandum bitene dek bu tip işlemlerin yaşandığını, yani birilerinin piyasaya benzer şekilde müdahale ettiğini görmeye devam edeceğiz diye düşünüyorum.

Bu nedenle işimiz önümüzdeki dönem biraz zor olacak. Çünkü, şimdi dünkü alıma bakarak bugün hisse alsanız, elinizde maliyetli bir alım kalabilir. Almazsanız, bu yükselişi yaşatanlar devamını getirdikleri takdirde seyirci kalmak durumunda kalırsınız. Neyse, artık tekniklere bakıp, mümkün oldukça risklere yakalanmadan yükselişleri yakalamaya çalışacağız. 

Bugün ticaret ve turizm verilerimiz açıklanacak. Piyasaları bu denli yönlendirebilen alımların olduğu bu günler için, veriler çok da önemli olmayacaktır.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 30.01.2017
    10:57

    Yanlış okumadınız, piyasalar Fitch'e aynen bu karşılığı vermiş oldular. Fitch not indirimi sonrasında yaşanan açılışa bakınca bu başlığı çok daha doğru buluyorum. Hatta sadece Fitch'in değil, hiç hesapta yokken hemen ortaya atlayıp Türkiye'nin görünümünü düşürmüş olan S&P'nin de Fitch ile birlikt... Devamı »

  • 29.01.2017
    15:18

    Nihayet beklenen Fitch kararı cuma gecesi açıklandı. Moody's'den sonra tek yatırım yapılabilir notumuz da Fitch tarafından geri çekildi. Fitch, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden ''BBB-'' olan kredi notunu ''BB+'' ya indirdi. Görünümünü de ''Durağan'' olarak belirledi. Fitch'in öncesin... Devamı »

  • 27.01.2017
    09:13

    Bugün uzun süredir tedirginlikle beklenen Fitch Türkiye değerlendirmelerini öğreneceğiz. Aynı zamanda da ABD'de büyüme verileri açıklanacak. Her ikisi de hem bizim, hem de piyasalar için önemli olacaktır. ABD büyüme oranları yüksek gelmeye devam ederse, FED'in faiz artışı beklentleri nedeniyle Dol... Devamı »

  • 26.01.2017
    09:19

    BİST ne yapıyor, ya da kimler BİST'de neyi neden yapıyor şu sıralar inanın bunu anlamakta ben de çok zorlanıyorum. TCMB faiz kararı öncesinde eğer politika faizleri artmazsa BİST'de satış baskılarının artmasını ve Fitch not kararının olumsuz olma riskinin de yükseleceğini yazmıştım. Gecelik marjinal... Devamı »

  • 25.01.2017
    09:17

    Dün genel beklenti TCMB'nın politika faizlerinde artış yapması idi. Ama bu yapılmadı. Bunun yerine TCMB bir süredir savunduğu sadeleştirme politikasından cayarak, yeniden faiz koridoruna dönmüş oldu. Dün alınan kararları tekrarlarsak; Faiz alt koridoru % 7,25'de sabit tutuldu. Faiz ... Devamı »