Dolar Endeksine Dikkat!

01.02.2017 09:35
  •  A 

3 Ocak 2017'de 103.820 seviyesine kadar hızla yükseliş yaşayan Dolar Endeksi(DXY) bu yükselişi esnasında BİST gibi gelişmekte olan ülke endekslerini olumsuz etkiliyordu. Dolar endeksinin daha da yükselişinden çekinilirken, bir süredir bu endekste bir geri çekilme yaşanıyor. Dün 99.430 seviyesine gelmiş olan DXY'nin bu seviyesi teknik olarak önemli bir destek. Buradan yukarı tepki verip, destek-direnç tablosunda paylaştığım üst dirençlere doğru bir yükseliş yaşayacak olursa, BİST'in de kâr realizasyonu baskıları artacaktır.

Ancak çok önemli bir destek olarak belirttiğim 99.430 seviyesi aşağıya kırılacak olursa, o zaman DXY Destek-Direnç Tablosunda paylaştığım sıralı alt seviyelere doğru hızlı bir gevşeme daha yaşayabilir ki, böyle bir düşüş BİST'in de TL zirvesini yeniden zorlamasının yolunu açacak bir gelişme olur. 

DXY(Dolar Endeksi) Nedir?
           Finansal okur yazarlık bilgisi olarak aktardığım Dolar Endeksi'ni BİST'in dolar bazlı değeri ile karıştırmayınız.
           Dolar Endeksi; ABD Doları değerini Euro, Japon Yeni, İngiliz Sterlini, İsviçre Frangı, Kanada Doları ve İsveç Kronundan oluşan bir sepete göre belirleyen ve sembolü de DXY olan bir uluslar arası endekstir. Son dönem hızlı yükselen DXY bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin borsalarının olumsuz etkilenmelerine neden olmuştur. Ancak Ocak başından itibaren yükselişinin durması ve geri çekilme yaşaması BİST'e de olumlu yansımaktadır. Bu nedenle DXY'nin seyri BİST için yine önemli olacaktır.

Yıl Sonu Karları Başlıyor!
           Bugün akbnk ve garan karları geldi. Her ikisi de bana göre gayet güzel karları ifade ediyor. Ama Garanti'nin karını daha çok beğendim. Muhtemelen gelecek olan diğer bankaların karları da yüksek gelecektir diye düşünüyorum. Banka hisselerinde son dönem yaşanan yükselişler gelen ve gelecek karlar ile izah edilebilen yükselişlerdir. Bu karlara göre gayet normal ve henüz fiyatlarda şişme yok diyebiliriz. Ama tabii beklentilere göre borsada fiyatlama oluştuğu için, yıl sonu bilançolarında yüksek gelen ve gelecek banka karları ile yükselen sektör hisselerinin fiyatları, artan enflasyon ve faiz nedeniyle üç aylık bilançolarda aynı banka karları gelmeyip, hatta kısmi kar düşüşleri görülecek olursa, o zaman da kar realizasyonlarının yaşanmasına neden olacaktır. 2017 üç aylık bilançolarda kıyaslamalı düşüşlerin olmasını beklediğim uyarısını yapmak istiyorum. Bu nedenle olası yükselişlerin devamı halinde, banka hissleerine satışların da gelme riskinin arttığını bilmenizi isterim.

Bu arada S&P dört Türk bankasının görünümlerini düşürmüş. Bu normal bir işleyiştir. Bankaların notları ülke notlarından yüksek olamıyor. S&P son olarak Türkiye'nin görünümünü düşürdüğü için, aynı uyarlamayı bankalarımızda da yapmıştır. Fazla dikkate alınacak bir değişiklik değildir.

Dış ticaret rakamlarımızda gerilemeler görülüyor. Aynı şekilde turizm gelirlerimizde bir önceki yıla göre % 30'luk bir düşüş yaşanmış. Bu düşüşün bize ilk andaki kaybı 11 Milyar Dolar gibi oldukça yüksek bir rakamı ifade ediyor. 33 Milyar Dolar olan turizm gelirlerimiz 22 Milyar Dolar seviyesine gerilemiş. Umarım terör olaylarının tekrarları yaşanmaz ve en kısa zamanda bu kayıpları telafi ederiz.

Şimdi gözlerimiz FED açıklamalarında olacaktır. FED açıklamaları ile DXY endeksinde yaşanacak yön hareketlerine göre BİST şekillenecektir. 

Yıl sonu karları ve sonrasında genel kurul beklentileri nedeniyle hisselerde ayrışmaların olacağı bir dönemdeyiz. Son dönem genel hisselerde yükseliş yaşadığımız için, karların açıklanması ile birlikte hisselerin genelinde kâr satışları gelebilir. Ancak, bilançolar sonrasında yüksek temettü ve yüksek bedelsiz sermaye artışı beklentileri olacak genel kurul açıklamaları da, yeni bir dalgalanma nedeni olacaktır. Bu dönem Mart sonuna kadar sürecektir. Uzun vadeli yatırım hisseleri listesinde bulunan yüksek bedelsiz potansiyelli hisseler, önümüzdeki günlerin yeni hareketli hisseleri olabilir.

BİST ve Bankalar İçin Net Bir Görüş Belirtemiyorum!
           Çünkü yazılarımda dikkat çektiğim bir odak tarafından alımların yaşandığı, genel bir yabancı fon alımı olmadığı görüşündeyim. Bu nedenle, alıcının alım iştahının boyutunu bilemiyorum. Her şey iyi iken satışların geldiği görülebilecek iken, referanduma doğru ekstra alımlar ile daha da sert yükselişler görülebilir. 

Kısacası gizemli alıcının yarattığı havaya ve gelen banka karlarına bakıp, her şey toz pembe demek doğru olmaz.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 31.01.2017
    09:09

    Dün neredeyse tüm dünya borsaları düşerken, Dolar endeksinde yükseliş varken, üstüne bir de geçen cuma gecesi Fitch ve S&P not ve görünüm indirimleri yapmışken BİST tek başına dünyanın günü en büyük yükseliş ile kapatan borsası oldu. Şimdi eğer bu gelişme için; ''Zaten BİST çok ucuzdu, zaten Fitch... Devamı »

  • 30.01.2017
    10:57

    Yanlış okumadınız, piyasalar Fitch'e aynen bu karşılığı vermiş oldular. Fitch not indirimi sonrasında yaşanan açılışa bakınca bu başlığı çok daha doğru buluyorum. Hatta sadece Fitch'in değil, hiç hesapta yokken hemen ortaya atlayıp Türkiye'nin görünümünü düşürmüş olan S&P'nin de Fitch ile birlikt... Devamı »

  • 29.01.2017
    15:18

    Nihayet beklenen Fitch kararı cuma gecesi açıklandı. Moody's'den sonra tek yatırım yapılabilir notumuz da Fitch tarafından geri çekildi. Fitch, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden ''BBB-'' olan kredi notunu ''BB+'' ya indirdi. Görünümünü de ''Durağan'' olarak belirledi. Fitch'in öncesin... Devamı »

  • 27.01.2017
    09:13

    Bugün uzun süredir tedirginlikle beklenen Fitch Türkiye değerlendirmelerini öğreneceğiz. Aynı zamanda da ABD'de büyüme verileri açıklanacak. Her ikisi de hem bizim, hem de piyasalar için önemli olacaktır. ABD büyüme oranları yüksek gelmeye devam ederse, FED'in faiz artışı beklentleri nedeniyle Dol... Devamı »

  • 26.01.2017
    09:19

    BİST ne yapıyor, ya da kimler BİST'de neyi neden yapıyor şu sıralar inanın bunu anlamakta ben de çok zorlanıyorum. TCMB faiz kararı öncesinde eğer politika faizleri artmazsa BİST'de satış baskılarının artmasını ve Fitch not kararının olumsuz olma riskinin de yükseleceğini yazmıştım. Gecelik marjinal... Devamı »