BİST ne yapıyor, ya da kimler BİST'de neyi neden yapıyor şu sıralar inanın bunu anlamakta ben de çok zorlanıyorum. TCMB faiz kararı öncesinde eğer politika faizleri artmazsa BİST'de satış baskılarının artmasını ve Fitch not kararının olumsuz olma riskinin de yükseleceğini yazmıştım. Gecelik marjinal fonlama faizinin yani diğer ifade ile faiz koridoru üst bandının % 9,25'e ve gecelik geç likidite penceresi faizlerinin de % 11'e yükseltilmiş olması yeterli bir faiz artışı değil. Çünkü her ikisi de geçici borçlanma alanlarıdır. Esas olan haftalık politika faizleridir.
Bu nedenle ben faizler değişmedi olarak gördüğüm için satış baskısı bekliyordum. Karar ile birlikte ilk anda kurlar sert yükselip, borsa düşünce tamam düşündüğüm gibi gelişiyor derken, bir anda tersi gelişmeler başlayıp, BİST bin kusur puan yükseldi ve kurlar da yeniden gevşemişti. Bu durum bir çok yorumcu gibi beni de ters köşe yapmıştı. Acaba neden yanılmış olacağımı düşünmeye başlamıştım. Ancak bir gün sonra yani dün, bir gün evvel yaşanan BİST'deki yükselişin geriye verildiğini ve döviz kurlarında da yeniden sert yükseliş tepkileri verdiğini gördük. Kısacası faiz kararı sonrasında olası piyasa tepkisi konusundaki görüşüme paralel gelişmeler yaşanmaya başlandı.
Peki, o zaman ilk gün piyasalarda beklentilerin tersi hava estirenlerin amaçları neydi? Ya da faiz kararlarını ilk anda yanlış yorumlayanlar mı oldu? Ben sanmıyorum ki, bu gelişmeler yanlış yorumlama nedeniyle olsun. Açıkçası, faiz kararının piyasalardaki olası etkisini azaltmak için birilerinin piyasayı maipüle ettiği görüşündeyim. Ama ilk gün garanti dışındaki bankalarda yoğun satışlar yaşanmayınca, alım yaptığı banka ve diğer bazı hisseler ile BİST'i beklentilerin tersine yükseltebildiler. Fakat dün satışlar sürünce bunun şimdilik karşısında duramadılar. Hem de neredeyse bir çok yabancı borsada dün çok ciddi yükseliş rallileri yaşandığı bir günde BİST kayıp yaşadı.
Beklentiler dışında gelişen piyasa davranışlarının tam izahını bulamamak bizleri de şaşırtıyor. Ama gördüğünüz gibi, faiz kararı sonrasında Fitch riski ciddiyetini artarak koruduğu için, 27 Ocak Fitch açıklamalarına kadar tedbirli olmanın doğru olduğu dünkü işlemlerle bir kez daha teyitlenmiş oldu.
BİST ve Türkiye şu sıra kendi özelindeki riskler nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Yoksa Dolar endeksi DXY 99.882 seviyesiyle gayet olumlu bir gelişme yaşıyor. Aynı şekilde brent petrol fiyatlarında da tehlikeli bir durum yok. Ama kendi içimizdeki siyasi gelişmeler nedeniyle faizlerde artış yaşanmaması yüzünden BİST Fitch konusunda tedirginlik yaşıyor. Fitch riski yüksek olmakla birlikte, dışarıdaki ralli etkisi ile yine de alımlar görülebilir. Ama ben 27 Ocak tarihindeki Fitch kararı görülene dek, nakit pozisyonların daha yüksek olmasını doğru buluyorum. Belki yükseliş yaşanırsa fırsatlar kaçırılabilir ama, fırsat her zaman yakalanır. Fakat tedbirsiz davranışlarla oluşan zararların telafisi hemen geri gelmeyebilir.
Yine de olası Fitch not indirimi halinde bile her şey bitti diye korkunuz olmasın. Çünkü ne ekonomi ne de borsa gereğinden fazla korkulması için kötü değil. Sadece geçici olumsuzluklar yaşama riski nedeniyle bu uyarıları yapıyorum.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_