TCMB Fitch'i Bekleyecek Mi?

23.01.2017 09:11
  •  A 

Piyasalar için çok önemli bir haftaya giriyoruz. 24 Ocak tarihinde TCMB faiz kararını öğrenmiş olacağız. 27 Ocak tarihinde de, Fitch'in Türkiye not değerlemesini duymuş olacağız. Çıkacak kararlar bir birlerini etkileyebilir.

TCMB faiz artışı yapmak istemiyor. Ama Faizleri yükseltmediği takdirde Fitch'in not indiriminden çekiniyor. Bu nedenle zor bir haftaya girdiğimiz kesin. Ben olsam TCMB olarak bu haftaki PPK toplantı tarihini 30 Ocak tarihine ertelerdim. Böylece olası Fitch kararını ve piyasaya yansımasını görür, öyle kararlarımı açıklardım.

TCMB faizlere dokunmazsa, 27 Ocak tarihinde Fitch faizlerin olası kur çıkışına mani olmayacağını ve bu nedenle Türkiye'nin fonlama riskinin yükseldiğine dikkat çekip not indirimi yapabilir. Siyasi belirsizlikleri de bahanelerinin arasına koyar. 

TCMB faiz artışı yaparsa, 27 Ocak tarihinde Fitch mevcut faiz seviyesinin kur riskini kontrol altına alacak bir karar olduğunu söyleyerek notumuza dokunmayabilir. Bunun için PPK 100-200 baz puanlık bir faiz artışı kararı alması gerekebilir. Eğer 50 baz puanlık bir artış ile sınırlı kalacak olursa, bu artış oranı Fitch için yeterli olmayabilir. 

Bana soracak olursanız, son yapılan büyüme metodolojilerine göre, Türkiye ekonomisinin büyüme oranı son yedi yılda ortalama her yıl için % 1.6 daha fazla olmuş iken, en büyük sorunumuz olarak önümüzde getirilen tasarruf oranımız Avrupa ortalamasında yani % 24.8 seviyesinde iken, üstüne üstlük halen büyüyen bir ekonomi iken, bırakın not indirimine muhatap olmayı, notumuzun mevcut seviyenin üstünde olması gerekirdi. Lakin gerekene göre değil de, bizi görmek istediklerine göre notladıkları için, tedbirli olmak nedeniyle yukarıdaki değerlemeleri yapmak durumunda kalıyoruz. 

Açıkçası eğer 150 baz puan civarlarında bir faiz artışı yaşanmaz ise, Fitch not indirecekmiş gibi hissediyorum. Eğer Fitch not indirecek olursa, bu karar sonrasında kurlarda yeni bir atak daha yaşanır. Tabii karşılığında da borsa'da satışlar gelir. İşte önemli olan yer tam da burası! Eğer olası not indirimi halinde ilk gelen kur alım tepkileri döviz satışları ile karşılanabilirse, BİST'e yansıması da sınırlı kalır. Ama kur atağı yeniden başlar ve bu yükseliş esnasında döviz satışları, TCMB'nın dövize bir şekilde müdahalesi olmaz ise, o zaman BİST'de de satışlar artacaktır. Not indirimi halinde BİST'in ilk etapta 80.290 ve sonrasında 78.500 ve altında 77.500 civarı seviyelere indiğini görebiliriz.

Ancak, iki haftadır ilginç bir durum söz konusu! Fitch riski hiç yokmuş gibi, özellikle de bankalarda alımlar yaşanıyor. Sanki bir yerlerden ciddi bir fon girişi sağlanmış. Bu fon ile hisseler alınıyor. Eğer böyle ise, Fitch not indirimi yapsa bile, gelen ilk satışlar sonrasında yeniden bankaları almaya başlayabilirler. O zaman çok kısa sürede Fitch'in yarattığı negatif etki dağılır. 

Tabii bir de BİST açısından Fitch'in notu aynı bırakması durumu var! Eğer sebebi ne olursa olsun Fitch notumuza dokunmazsa, bu takdirde BİST'in hızlı bir alım dalgası yaşamasını bekliyorum. Böyle bir alım ile hızla 84.290 - 85.268 seviyeleri görülebilir. BİST'in böyle bir tepkisi halinde de, bir çok diğer hisse seneti de ciddi yükselişler yaşayacaklardır.

Ben yukarıda faiz artışı olmaz ise not indirimi riskini yüksek bulduğumu söyledim. Belki yanlış düşünüyor olabilirim. Ama eğer yarın TCMB faizlere dokunmaz ise, o zaman Fitch kararını nakit ağırlıklı beklemek doğru olur diyorum. Gerekirse yükselişi kaçıralım, ama fazla tedbirsiz olup da düşüşe yakalanmayı istemem doğrusu. 

Ama yarın PPK yeterli bir faiz artışı yapacak olursa, o zaman da Fitch kararı alımlarla yani hisse pozisyonları ile beklenebilir. 

Hepinize iyi bir hafta dilerim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 20.01.2017
    09:22

    82.825 gap'i kapandı, hatta kısmen yukarı seviyeler de görülmesine rağmen kar realizasyonlarının geldiğini görüyoruz. Öncelikle teknik olarak bu durum çok normal. Zaten kaç gün öncesinden beri de, gap ya da civarlarında kâr realizasyonları riskine dikkat çekiyorduk. Ancak bu realizasyon 81.657 deste... Devamı »

  • 19.01.2017
    09:12

    Bir önceki seans kapanışı ile bir sonraki seans açılışı arasında işlem görmeden oluşan teknik fiyat boşluklarına gap dendiğini ve genelde(kesin bir kural değil ve kapanış zamanı değişken)bu gap'lerin sonradan kapandığını bir çok örnekte görmüşsünüzdür. Teknik olarak dikkatinizi çektiğim 15 Temmuz 82... Devamı »

  • 18.01.2017
    09:08

    Bugün çok kısa yazacağım, çünkü önceki iki gün zaten olası teknik seviyelere dikkat çekmiştim. Başlıkta da belirttiğim gibi, 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan darbe girişimi nedeniyle geride bıraktığımız 82.825 gap boşluğu kapanmak üzere. Banka hisselerinde mevcut olan flama görüntüleri dün yukarı kı... Devamı »

  • 17.01.2017
    09:28

    Tekniklerde çok önemli direnç seviyelerindeyiz. Özellikle banka hisselerinde geçen hafta yaşanan sert yükselişler ilginç teknikler oluşturmuş. Kısmen flama görüntüleri var. Direnç seviyelerinin yukarı kırılması halinde BİST 82.825 seviyesindeki gap'i kapatmakla kalmayıp, 84.290, hatta 85.268 seviyel... Devamı »

  • 16.01.2017
    09:45

    15 Temmuz tarihinde, 36 yıl geçti artık unuttuk, orta yaşa gelmiş kişilerin hafızalarında yeri yok dediğimiz darbe sahneleri yeniden yaşandı. Bir yerlerin maşası olan, devlet-millet sevgisi bulunmayan hainlerin darbe kalkışmasını yaşadık. Neyse konum bu olaylar değil. Teknik olarak 15 Temmuz tari... Devamı »