Gap Kapandı, Realize Geldi!

20.01.2017 09:22
  •  A 

82.825 gap'i kapandı, hatta kısmen yukarı seviyeler de görülmesine rağmen kar realizasyonlarının geldiğini görüyoruz. Öncelikle teknik olarak bu durum çok normal. Zaten kaç gün öncesinden beri de, gap ya da civarlarında kâr realizasyonları riskine dikkat çekiyorduk. Ancak bu realizasyon 81.657 desteğinin altına inmezse yine de sınırlı kalır. Eğer 81.657 desteği kırılacak olursa, o zaman ilk etapta 80.290 seviyesine kadar düzeltmenin gelmesi normal olur. 

Yükselişler kesintisiz ve hep yukarı yönlü sürmez. Bu şekilde ara düzeltmeler yaşanarak bir süre sonra yeni yükselişler görülebilir. Çok kritik bir dönemde olduğumuzu unutmayınız. 27 Ocak Fitch Türkiye değerlemesi önemli bir risk içeriyor. Dün de, Fitch'den olumsuz uyarılar geldi. BİST'in kar realizasyosnunun önemli kısmı da Fitch açıklamaları sonrasında arttı. 

Bugün Trump ABD başkanlığını devralıyor. Bundan sonra olası atamaları ve Türkiye ile özellikle Suriye konusundaki kararları bizim için önemli olacaktır. İlişkileri ısıtacak açıklamalar olumlu yansımalar yapabilecek iken, mevcut ABD poliikalarının sürmesine neden olacak kararları ilişkilerimizin daha da gerilmesine neden olabilir. Şahsi fikrim, Trump'ın da Suriye sınırında güvenli tampon bölge kurulması fikrini öne çıkartacaşı yönünde. Ki, en başından beri biz de zaten bunun yapılmasını istiyorduk.

Trump açısından bizi ilgilendirecek diğer önemli iki konu daha var! ABD'nin Suriye'deki PKK türevi PYD güçlerine silah yardımı yapması ve Gülen konusundaki tutumu. Sanırım görevi aldıktan sonra,çok kısa süre içinde bu konulardaki Trump politikalarını da öğrenmiş oluruz. 

Neyse, bizim için şimdilik en öncelikli risk 27 Ocak tarihindeki Fitch Türkiye değerlemesi olacaktır. Eğer not indirimi gelirse, ilk anda sert bir düşüş yaşanabilir. Böyle bir not indirimi halinde kısa sürede 78.600 ve 77.500 seviyelerini görebiliriz. Sonrasında yabancı satış ısrarına göre daha alt seviyeler görülür mü anlarız. Ama not indirimi yaşanmaz ise, bu sefer de bankalar öncülüğünde 84.290 ve 85.268 dirençleri hızlı bir şekilde görülebilir. 

Ama tüm gelişmeler iyi bile olsa, yükselişlerin ara düzeltme riskleri her zaman olur. Bu nedenle olumlu gelişmeler halinde olası hızlı bir yükseliş tepkisinin ardından yine kar realizasyonu gelebileceğini unutmayınız. Şimdilik realizasyonun artıp artmayacağını anlamak için, 81.657 desteğini takip edeceğiz. 

Yıl Sonu Bilanço Dönemindeyiz!
           Bu nedenle gelecek iyi bilançolu hisselerde BİST'den bağımsız hareketler görülebilir. Nitekim öyle de oluyor. Şubat ayında yıl sonu bilançolar başlayacak. Bu dönem aynı zamanda yüksek bedelsiz açıklamalarının da olabileceği bir dönemdir. Bu nedenle yüksek bedelsiz verme potansiyeli olan hisselerde hareketlenmeler başlayabilir. Uzun vadeli yatırım hisseleri listesinde bu hisselerin bir kısmını görebilirsiniz. 

Hepinize iyi bir hafta sonu diliyorum.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 19.01.2017
    09:12

    Bir önceki seans kapanışı ile bir sonraki seans açılışı arasında işlem görmeden oluşan teknik fiyat boşluklarına gap dendiğini ve genelde(kesin bir kural değil ve kapanış zamanı değişken)bu gap'lerin sonradan kapandığını bir çok örnekte görmüşsünüzdür. Teknik olarak dikkatinizi çektiğim 15 Temmuz 82... Devamı »

  • 18.01.2017
    09:08

    Bugün çok kısa yazacağım, çünkü önceki iki gün zaten olası teknik seviyelere dikkat çekmiştim. Başlıkta da belirttiğim gibi, 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan darbe girişimi nedeniyle geride bıraktığımız 82.825 gap boşluğu kapanmak üzere. Banka hisselerinde mevcut olan flama görüntüleri dün yukarı kı... Devamı »

  • 17.01.2017
    09:28

    Tekniklerde çok önemli direnç seviyelerindeyiz. Özellikle banka hisselerinde geçen hafta yaşanan sert yükselişler ilginç teknikler oluşturmuş. Kısmen flama görüntüleri var. Direnç seviyelerinin yukarı kırılması halinde BİST 82.825 seviyesindeki gap'i kapatmakla kalmayıp, 84.290, hatta 85.268 seviyel... Devamı »

  • 16.01.2017
    09:45

    15 Temmuz tarihinde, 36 yıl geçti artık unuttuk, orta yaşa gelmiş kişilerin hafızalarında yeri yok dediğimiz darbe sahneleri yeniden yaşandı. Bir yerlerin maşası olan, devlet-millet sevgisi bulunmayan hainlerin darbe kalkışmasını yaşadık. Neyse konum bu olaylar değil. Teknik olarak 15 Temmuz tari... Devamı »

  • 13.01.2017
    09:34

    Hem de, öğlen saatlerinde Fitch tarafından yapılan not indirilebilir uyarısına rağmen, BİST dün tam anlamıyla güç gösterisi yapmış oldu. Açıkçası bir kaç gün evvel BİST'in kelepir olduğuna, dövizdeki yükseliş durunca Dolar bazlı sert yükselişler olabileceğine dikkat çekmiş olsam da, ben bile bu denl... Devamı »