BİST Güç Gösterdi!

13.01.2017 09:34
  •  A 

Hem de, öğlen saatlerinde Fitch tarafından yapılan not indirilebilir uyarısına rağmen, BİST dün tam anlamıyla güç gösterisi yapmış oldu. Açıkçası bir kaç gün evvel BİST'in kelepir olduğuna, dövizdeki yükseliş durunca Dolar bazlı sert yükselişler olabileceğine dikkat çekmiş olsam da, ben bile bu denli sert bir yükseliş beklemiyordum.

Dün yaşanan yükseliş bir gün öncesine kadar yabancı satışları görülen özel sektör bankaları da dahil asıl bankacılık sektörüne gelen sert alımların desteği ile yaşandı. Yaşanan yükseliş 2009 ABD mortgage krizi günlerinden bu yana en yüksek işlem hacmi yaşanarak gerçekleşmiş oldu. Bu bize ciddi bir para girişi olduğunu gösterebilir. Perşembe gününe ait beklenti yazımda bu ihtimallere de dikkat çektiğimi biliyorsunuz.

Her neyse, ben özellikle Dolar bazlı hızlı bir değerleme yapılabileceğine de dikkat çektiğim için, müsterihim. Ancak, özellikle bankalarda bu denli sert yükselişi bir günde yaşamayı beklemediğimden benim için de sürpriz sertlikte bir yükseliş olduğu için, banka öngörülerimi daha düşük karlar ile kapatmış olduk. Yani gayet de güzel korkanların ellerinden hisseleri almış oldular. İşte yükselen döviz nedeniyle borsadan çıkmalı mı diye gelen sorularda kesinlikle böyle bir şey yapılmaması gerektiğini söylememin  nedenini sizler de görmüş oldunuz.

BİST'i Kim Yükseltti?
           BİST'in yükselişi düne ait beklenti yazımda dikkat çektiğim kesimler tarafından da yapılmış olabilir. İlk bakışta TCMB'nın haftalık repo ihalesi açmayıp, bankaları likidite olarak daha maliyetli olan gecelik geç likidite borçlanmasına zorlaması nedeniyle bankalar döviz satmak zorunda kaldılar diye düşünülüyor. Doğrudur, bu nedenle bankalar likidite yaratmak için döviz satmak zorunda kalmış olabilirler. Ancak borsanın bu denli sert yükselmesi ve özellikle banka hisselerinin bu denli sert alınması TCMB'nın bu kararı ile açıklanamaz. Yani likidite yaratmak için bankalar döviz sattığından kurlar düşmüş olabilir. Ama aynı zamanda hisse almalarına gerek yok. Bence BİST'e ciddi bir para girişi olduğu görüşündeyim. 

Yakında mesela Körfez bölgesinden önemli bir fonun BİST'te alım yaptığını duyabiliriz. Kur sert düşünce, bir süredir kur yükselişine oynayanlar da kurdan çıkıp hisselere dönmüş olabilirler. Bankalardaki açıkçılar da sert yükselişten korkup, hisseleri panikleyerek geri almış, ve hepsi bir araya gelince dünkü sert yükseliş yaşanmış olabilir. Her neden olduysa, sonuçta gayet de güzel oldu diyorum :)

Aynı Yükseliş Sürmez!
           BİST'de dün yaşanan sert yükselişin bugün de aynı şekilde sürmesini beklemiyorum. Bugün daha sakin bir endeks görmeyi bekliyorum. Hatta dünkü yükselişin bir miktar düzeltme satışlarının da gelmesi güçlü bir ihtimal diyorum.

Ancak çok büyük ve yeni bir fonun Türkiye'ye geldiği geleceği yönünde net bir açıklama olursa, o zaman iş biraz değişir. Ben yine de bugün eksi bir kapanışı daha güçlü bir ihtimal olarak gördüğümü yeniden belirterek haftayı kapatmak istiyorum. Olası teknik destek-direnç seviyeleri hakkındaki paylaşımlarımı Destek-Direnç Tablomuzda bulabilirsiniz

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim. 
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 12.01.2017
    09:31

    Maalesef tüm öncelik yeni anayasa ve partili cumhurbaşkanlığı adı verilen başkanlık sistemine geçiş olunca, kimse dövizi görmüyor. Zaten mevcut durumda kendisini lağvetmek için çalışan bir başbakan ve kabinesi ile, istediği bize özel başkanlık yetkilerini kanunlaştırmak isteyen bir cumhurbaşkanı ve ... Devamı »

  • 11.01.2017
    09:31

    Kurlardaki sert yükseliş bir türlü durmuyor. Spekülatif midir, manipülatif midir bilemem ama sonuç olarak hiç beklemediğimiz bir ortamla karşı karşıyayız. Dün yaşanan hızlı kur artışı karşılığında TCMB TL likiditeyi azaltan, buna karşılık döviz munzamlarını düşürerek, piyasaya döviz çıkmasına neden ... Devamı »

  • 10.01.2017
    17:51

    Kur nereye gidiyor, borsa ne olacak, anayasa geçer mi hadi biraz bu fani işleri düşünmekten vaz geçelim. İnsan olarak yapabileceğimiz çok basit bir konuyu işleyelim! Belki siz de bir hayat kurtarabilirsiniz! Nasıl mı? Kan ve trombosit bağışı yaparak. Ben üniversite yıllarımdan beri kan bağışı ya... Devamı »

  • 10.01.2017
    09:41

    Biz TL bazlı BİST'e baktığımız için, borsa iyi dayanıyor diye düşünüyoruz. Ama Dolar bazlı endekse bakınca, BİST ciddi düşüş yaşayan borsaların başında yer alıyor. Sebebi malum, BİST'in düşmesi değil, Dolar kurunun yükselişini sürdürmesinden kaynaklanıyor. Dün de, Dolar bazlı önemli bir destek se... Devamı »

  • 09.01.2017
    09:40

    Türkiye'nin bu hafta yoğun bir gündemi olacak. Bana göre en önemli gündemi yeni anayasa görüşmeleri ve oylamaları olacaktır görüşündeyim. Bu hafta yeni anayasa değişikliklerinin meclis görüşmeleri başlıyor. Her bir madde genel kuruldan 330 oy ile geçmesi halinde tamamı üzerinde oylama yapılacak. Değ... Devamı »