Referandum Mu, Erken Seçim Mi?

09.01.2017 09:40
  •  A 

Türkiye'nin bu hafta yoğun bir gündemi olacak. Bana göre en önemli gündemi yeni anayasa görüşmeleri ve oylamaları olacaktır görüşündeyim. Bu hafta yeni anayasa değişikliklerinin meclis görüşmeleri başlıyor. Her bir madde genel kuruldan 330 oy ile geçmesi halinde tamamı üzerinde oylama yapılacak. Değişikliklerin 330 oy ile kabul edilmesi halinde Nisan ayında referanduma gidilecek. Ancak beklenen evet oylarında fire olur ve 330 kabul oyu aşılamaz ise, o zaman muhtemelen nisan ayında referandum değil de, yeni bir erken seçim yaşayabiliriz. Benim en başından beri yeni bir erken seçim beklediğim görüşümü biliyorsunuz. 

Sanayi Üretimi Rakamları Açıklanacak!
           Bugün 10:00'da Kasım ayı sanayi üretimi verilerimiz gelecek. Ekim'de % 2 gelmişti. Beklenti % 3.6 civarı büyüme yönünde. Ama artık bu ortamda hiç bir yorum yapmadan, verileri görmeyi tercih ediyorum. Beklentiler ve üzerinde gelecek bir veri BIST'in olumlu tepkisine imkan verebilir. Ama eğer beklentilerden düşük bir veri gelecek olursa, zaten anayasa görüşmelerinin stresi ve üstüne de FED başkanlarının açıklamaları derken sıkıntılı  bir hafta yaşama riskimiz yüksek olur. 

Haftaya Dolar kurunda görülen yeni rekor seviyeleri ile başlıyoruz. VİOP da eksi bir başlangıç yaptı. Sanayi üretimi verileri kısa vadeli yön için, anayasa görüşmeleri de orta uzun vade için önemli yön belirleyici olacaktır. Böyle stresi ve riski yüksek zamanlarda, elde ettiğiniz karları realize etmeyi bilmenin çok önemli olduğunun altını bir kez daha çizmek istiyorum!

Hepinize iyi bir hafta dilerim.

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 06.01.2017
    09:36

    Bugün gelecek veri ons, endeksler, kurlar ve parite üzerinde etkili olabilir. Beklenti iyi bir veri gelmesi yönünde. Ancak endeksin indiği, kurların da çıktığı seviyeler sonrasında, ABD'den beklentiler üstünde bir tarım dışı istihdam verisi gelecek olursa kurlar yükselir, BIST de düşer demem mümkün ... Devamı »

  • 05.01.2017
    09:25

    Borsa ve piyasaları etkileyen bir çok konu yaşanıyor. Bir tanesi iyi iken, diğerleri olumsuz baskı nedeni olabilen çok sayıda dış etken etkisindeyiz. Bunlara yeni ve aniden çıkan gelişmeler de eklenebiliyor. Bu nedenle bir süre teknik analize bakarak kararlarımızı almak yararlı olabilir. BIST 76.... Devamı »

  • 04.01.2017
    09:51

    Dün açıklanan beklentilerden yüksek enflasyon rakamları piyasaların çok şaşırmasına ve moralinin bozulmasına neden oldu. TÜFE, Aralık'ta, aylık % 1,64 arttı. (Önceki ay; % 0,52) TÜİK TÜFE, Aralık'ta yıllık % 8,53 (önceki ay; % 7) ÜFE, Aralık'ta aylık % Devamı »

  • 03.01.2017
    09:22

    Bugün gelişmiş batı borsaları ve Japonya hariç Asya borsaları açık. Yani yeni yılın neredeyse tüm borsalarının açık olduğu ilk iş günü diyebiliriz. Yurt dışında pozitif bir beklenti var. Risk iştahı yüksek bir şekilde yeni yıla başlanması bekleniyor. Yurt içine gelince ise, maalesef 2017'nin ilk saa... Devamı »

  • 02.01.2017
    10:36

    Maalesef tam yeni yılın ilk saatlerinde yine ülkemizi yasa boğan elim bir olay yaşadık. Yeni yıla bir mekanda eğlenerek girmek isteyen onlarca kişi, bir terörist tarafından uzun namlulu otomatik silah ile katledildi. Aynı Fransa'da yaşanan terör eylemi gibi, suçsuz Türk-yabancı demeden bir çok kişi ... Devamı »