ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi Gelecek!

06.01.2017 09:36
  •  A 

Bugün gelecek veri ons, endeksler, kurlar ve parite üzerinde etkili olabilir. Beklenti iyi bir veri gelmesi yönünde. Ancak endeksin indiği, kurların da çıktığı seviyeler sonrasında, ABD'den beklentiler üstünde bir tarım dışı istihdam verisi gelecek olursa kurlar yükselir, BIST de düşer demem mümkün değil. Çünkü piyasadaki fiyatlamalar terör ve enflasyon etkisi ile zaten öncesinde fazlası ile olumsuz fiyatlandı diye düşünüyorum. Bu nedenle yaşadığımız dış siyaset gerilimleri ve iç terör olaylarında yatışma olması halinde, iyi bir ABD verisine rağmen bile kurlar düşüp, BİST yükselebilir. Bunun tersi de olabilir. Rahat konuşabilecek sağlıklı bir piyasa içinde değiliz. Sanırım bu ortamda, eğer yüksek bir tarım dışı istihdam verisi gelirse, ons altında düşüş yaşanabilir demek yapılabilecek nadir tahminlerden birisi olur. 

Terörle Yaşamak!
            Ne üzücü ki, artık terör ile yaşamayı öğrenmek durumundayız. Ülkemizin bir çok şehrinde terör eylemleri yaşanmaya başlandı. Terörde boyut değişikliği görülüyor. Eskiden askeri ve emniyet noktalarını hedef alırlarken, son Reina ve İzmir Adliyesi saldırısında normal vatandaşlarımızı da hedef seçmeye başladıklarını görüyoruz. Amaç tüm vatandaşlarımızda bir moral çöküntüsü yaratmak, kaygı ve korku yaşatmaktır. Böylece, Türkiye'nin PKK ve DEAŞ maşasını kullanan batılı söz de dostlarımızın(!) Türkiye üzerinde ve Orta Doğudaki oyununu bozmasına engel olmaktır. Bunu başaramayacaklar. Türkiye bu oyunu bozacaktır. Ancak görünen o ki, bir süre bu hain plan doğrultusunda yaşanan üzücü olaylara şahit olmaya devam edeceğiz. 

Bizim üstümüze düşen en büyük görev; Türk, Kürt, Çerkez, Laz, Müslüman, Hristiyan, Musevi, Suryani, Şii, Sünni vb. ayrımı gözetmeksizin tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak hiç bir provakasyona gelmeden, bir ve bütün olarak yaşamaya devam etmemizdir. Bunu başarmamız halinde diğer tüm hain emeller boşa çıkacaktır. 

Ülkeyi yönetenlerin ve savcılarımızın da üstüne düşen çok önemli bir görev var! Bu ortamda birlik ve bütünlüğü bozacak davranışlara müsade etmemeleri çok önemlidir. Can yakan terör eylemleri sonrasında birilerinin açık açık ''neden bu İzmir'de eylem yapılmıyor. Çünkü orası gavur İzmir''demelerinin, ''ilk laik şeytandır, laik olan herkes şeytandır'' diye beyanat veren bürokratların, ''santranç oynayanı bırakın, seyreden bile günahkardır'' diyen sözüm ona din alimleri gibi bu toplumu bölen, kin ve nefret uyandıran, yaşam biçimine müdahale eden davranışlarını da cezasız bırakmamaları gerekir. Yoksa birlik ve beraberlik sözleri havada kalır. 

 Maalesef tüm dengelerimizi alt üst eden gelişmeler yaşıyoruz. Yaptığımız tahminler normal işleyen bir ekonomi ve finans ortamına göre yapılırken, yaşadığımız terör olayları ve ABD ile gerilimler tüm tahminlerimizi tam tersi değiştirebilecek etkiler yaratabiliyor. Yapacak bir şey yok. Bir süre bu ortama alışmak durumundayız. BİST gördüğünüz gibi, bir terör eylemi haberi ile bir anda düşmeye başlarken, kısa bir süre sonra tam tersi yükselişe geçebiliyor Hisse bazlı hareketler de, piyasanın çok üstünde ayrışmalar yapabiliyor.

Bu durum bir süre böyle sürecek gibi gözüküyor. Bu nedenle bazen teknik analiz, bazen de temel analiz gelişmelerine bakarak, bu gelişmeleri olabildiğince doğru tahmin etmeye çalışacağız. Ama yaşanan gelişmeler nedeniyle yanılgı payımızın da yüksek olabileceğini göz ardı etmeyiniz derim.

Bu vesile ile dün İzmir'de yaşanan terör eyleminde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yararlılara da acil şifalar diliyorum.

Hepinize terörden uzak bir hafta sonu dilerim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 05.01.2017
    09:25

    Borsa ve piyasaları etkileyen bir çok konu yaşanıyor. Bir tanesi iyi iken, diğerleri olumsuz baskı nedeni olabilen çok sayıda dış etken etkisindeyiz. Bunlara yeni ve aniden çıkan gelişmeler de eklenebiliyor. Bu nedenle bir süre teknik analize bakarak kararlarımızı almak yararlı olabilir. BIST 76.... Devamı »

  • 04.01.2017
    09:51

    Dün açıklanan beklentilerden yüksek enflasyon rakamları piyasaların çok şaşırmasına ve moralinin bozulmasına neden oldu. TÜFE, Aralık'ta, aylık % 1,64 arttı. (Önceki ay; % 0,52) TÜİK TÜFE, Aralık'ta yıllık % 8,53 (önceki ay; % 7) ÜFE, Aralık'ta aylık % Devamı »

  • 03.01.2017
    09:22

    Bugün gelişmiş batı borsaları ve Japonya hariç Asya borsaları açık. Yani yeni yılın neredeyse tüm borsalarının açık olduğu ilk iş günü diyebiliriz. Yurt dışında pozitif bir beklenti var. Risk iştahı yüksek bir şekilde yeni yıla başlanması bekleniyor. Yurt içine gelince ise, maalesef 2017'nin ilk saa... Devamı »

  • 02.01.2017
    10:36

    Maalesef tam yeni yılın ilk saatlerinde yine ülkemizi yasa boğan elim bir olay yaşadık. Yeni yıla bir mekanda eğlenerek girmek isteyen onlarca kişi, bir terörist tarafından uzun namlulu otomatik silah ile katledildi. Aynı Fransa'da yaşanan terör eylemi gibi, suçsuz Türk-yabancı demeden bir çok kişi ... Devamı »

  • 30.12.2016
    17:59

    Trump ABD'nin Büyümesini Hızlandırabilir! 2008 yılının sonunda ABD'de başlayan mortgage krizinin sonu yine ABD'de geliyor. Son gelen verilere bakınca, ABD büyüme yolunda hızlı bir toparlanma içine girmiş gözüküyor. Bu tablo FED tarafından da görüldüğü için, 2016 yılını 25 baz puanlık bir faiz art... Devamı »