Yabancılar Dönüyor!

03.01.2017 09:22
  •  A 

Bugün gelişmiş batı borsaları ve Japonya hariç Asya borsaları açık. Yani yeni yılın neredeyse tüm borsalarının açık olduğu ilk iş günü diyebiliriz. Yurt dışında pozitif bir beklenti var. Risk iştahı yüksek bir şekilde yeni yıla başlanması bekleniyor. Yurt içine gelince ise, maalesef 2017'nin ilk saatlerinde yaşanan terör eyleminin dış etkilerini bugün net bir şekilde göreceğiz diyebilirim. Büyük can kayıpları yaşanan terör eylemlerinin son örneğinde yabancı iş adamlarını ve turistleri de hedef almış olması özel bir amacın gözetildiği izlenimi veriyor.

Bu durum bizim için bir satış baskısına da neden olabilir. Tam emin olamıyorum. Normalde BIST ve bankalarımızın ucuz olduğunu düşündüğümü biliyorsunuz. Ancak, fiyatlamalarda bu durum göz önünde tutulmayabilir. Bu nedenle bir kaç gün için yabancı kaynaklı satış risklerine karşı dikkatli olmak lazım. Ama hisse bazlı BİST'den ayrışmalar da yaşanacaktır. Ki, dün bunun örneklerini de gördük. 

Aralık Enflasyonu Açıklanacak!
           Yapılan son zamlar, ötv ayarlamaları, enerji ürünleri fiyat artışları, soğukların tarım ürün fiyatlarında yarattığı artışlar vs. göz önünde tutulursa, enflasyonda yükseliş yaşanması daha yüksek bir beklenti. Saat 10:00'da açıklanacak rakamlar beklentilerin üstünde çıkacak olursa, bu durum banka hisselerinde satış baskısına neden olarak BIST'in düşmesine neden olabilir. Ama beklentiler dahilinde, ya da daha iyi gelebilecek bir enflasyon verisi ise, yine bankaların desteği ile BİST'in yükselişine destek olur. Ancak, içinde bulunduğumuz özel durumlar nedeniyle olası endeks yükselişi şimdilik sınırlı kalacaktır görüşündeyim.

Kısacası hisse bazlı yükseliş beklentileri ekstra olabilir. Ama endeks bazlı yükseliş beklentilerinizin şimdilik fazla olmaması daha gerçekçi olacaktır. 27 Ocak tarihinde Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu açıklayacak olması da, bu tereddütümde önemli bir etken diyebilirim.

Bu arada BIST ve bankalar için önemli teknik seviyelere dikkat çektiğim Destek-Direnç Tablosu verilerini yakın takip etmenizde yarar görüyorum. 
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 02.01.2017
    10:36

    Maalesef tam yeni yılın ilk saatlerinde yine ülkemizi yasa boğan elim bir olay yaşadık. Yeni yıla bir mekanda eğlenerek girmek isteyen onlarca kişi, bir terörist tarafından uzun namlulu otomatik silah ile katledildi. Aynı Fransa'da yaşanan terör eylemi gibi, suçsuz Türk-yabancı demeden bir çok kişi ... Devamı »

  • 30.12.2016
    17:59

    Trump ABD'nin Büyümesini Hızlandırabilir! 2008 yılının sonunda ABD'de başlayan mortgage krizinin sonu yine ABD'de geliyor. Son gelen verilere bakınca, ABD büyüme yolunda hızlı bir toparlanma içine girmiş gözüküyor. Bu tablo FED tarafından da görüldüğü için, 2016 yılını 25 baz puanlık bir faiz art... Devamı »

  • 30.12.2016
    09:55

    Yarın gece inşallah bu başlığın sonunu ''tiii'' diye tamamlarız. Arkadaş ne kötü ve zor bir 2016 yılı yaşadık. Başımıza gelmeyen kalmadı doğrusu. Dilerim ki, 2017 ve sonrasındaki yıllar 2016'yı bize aratmasın. Türkiye'nin Sorunu Siyasi! 2013 yılından beri yaşadığımız onca iç-dış soruna... Devamı »

  • 29.12.2016
    09:38

    Her ikisi ile ilgili gelişmeler halen sürüyor. Henüz netleşmedi. Dün Türkiye ve Rusya'nın ateşkes sağlanması konusunda anlaşmış olduğu açıklamaları ve yeni anayasa konusundaki bazı değişikliklerin kabul edildiği yönündeki bilgiler, yurt dışından da pozitif bir ortam etkisi ile desteklenince BIST bir... Devamı »

  • 27.12.2016
    09:14

    Yabancılar ve fon yöneticileri noel ya da yeni yıl tatiline çıktıkları için işlem hacimleri % 80'e varan oranlarda düşmüş durumda. Dün, bu durumun haftaya olası etkisini ''Yabancılar Tatilde!'' başlıklı yazımda belirtmiştim. Yabancı borsalar kapalı olduğu için dün çok hacimsiz bir gün yaşadık. Biz b... Devamı »