Kur Artışı Faiz Artışını Zorluyor!

11.01.2017 09:31
  •  A 

Kurlardaki sert yükseliş bir türlü durmuyor. Spekülatif midir, manipülatif midir bilemem ama sonuç olarak hiç beklemediğimiz bir ortamla karşı karşıyayız. Dün yaşanan hızlı kur artışı karşılığında TCMB TL likiditeyi azaltan, buna karşılık döviz munzamlarını düşürerek, piyasaya döviz çıkmasına neden olacak bir karar aldı. Piyasa MB'nı faiz artışı yapmaya zorladığı için, faiz artışı olmayan tüm kararlar, MB faiz silahını kullanamaz beklentisi yarattığı için, yeniden kur spekülasyonuna neden oluyor. Bu nedenle MB'nın dünkü açıklamaları sonrasında kısmen kısa süreli düşen kurlar dünü yine yükseliş ile kapatmıştı. Bugün ise, daha da sert kur atakları görüyoruz. Dolar bir ara 3,8957, Euro da 4,11 seviyelerini gördü. 

Cari Denge Verisi Gelecek
           Saat 10:00'da cari denge verisi açıklanacak. Ancak şu an için en önemli konu kur ataklarıdır. Çünkü cari denge aynı kalsa ya da düşse bile, sonuçta artan kurlar nedeniyle TL karşılığı artmaktadır. Hal böyle iken, eğer cari denge verisi artacak olursa, bu durum piyasaları olumsuz etkileyecektir. 

BİST için bir süre kur nedeniyle baskı yaşayabiiriz. Ama kur yükselişi durduğu zaman, bu sefer de şirketlerin Dolar bazında ederleri gündeme gelecektir. Dolar bazlı BİST için genel tavan seviye 5 Cent yani sıfırlar atılmış haliyle 50.000 $ seviyesidir. Kur arttıkça bunun karşılığı da artmaktadır. Bu ortamda hadi diyelim ki BİST zirve seviyeleri zaten düşünülmeyecektir. Ama 2,5 Cent yani 25.000$ karşılığı olan yabancıya göre makul ortalama fiyatlama karşılığı bile 95.000'lerin üzerine denk gelir.

Kısacası TL değer kaybettikçe BİST olası riskler nedeniyle satış baskısına girebilir. Dün yazdığım ''Yabancıya Kelepir BİST!'' başlıklı beklenti yazımda dikkat çektiğim 20.408 $ seviyesindeki dolar bazlı destek çok önemli. Eğer bu destek aşağıya kırılacak olursa, 17.700 $ seviyesine doğru bir düşüş yaşanabilir. Fakat bu düşüş kur artışı ile Dolar bazlı endekste yaşanırken, TL bazlı karşılığı aynı şekilde yine fazla düşmeyebilir. 

Şu günlerde kur tepkisi nedeniyle söyleyecek çok şey bulamıyorum. Maalesef bu kur artışı nedeniyle bir çok şirketimiz yabancılara geçebilir. TL karşılığı cazibe bir çok patronun risklerden bıkıp, şirketini satmasına neden olabilir. 

Trump Basın Toplantısı Yapacak!
            Bugün yeni ABD başkanı Trump basın toplantısı yapacak. Trump'ın açıklamaları Türkiye açısından da önemli olabilir. 

 Bu günleri hisselerdeki fiyatlar hedefleri gördükçe realize edip, krediden uzak durarak geçirmek önemli olacaktır. Düşüş halinde yeni alım fırsatları doğar. Mümkün olduğunca sakin olmaya çalışınız.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 10.01.2017
    17:51

    Kur nereye gidiyor, borsa ne olacak, anayasa geçer mi hadi biraz bu fani işleri düşünmekten vaz geçelim. İnsan olarak yapabileceğimiz çok basit bir konuyu işleyelim! Belki siz de bir hayat kurtarabilirsiniz! Nasıl mı? Kan ve trombosit bağışı yaparak. Ben üniversite yıllarımdan beri kan bağışı ya... Devamı »

  • 10.01.2017
    09:41

    Biz TL bazlı BİST'e baktığımız için, borsa iyi dayanıyor diye düşünüyoruz. Ama Dolar bazlı endekse bakınca, BİST ciddi düşüş yaşayan borsaların başında yer alıyor. Sebebi malum, BİST'in düşmesi değil, Dolar kurunun yükselişini sürdürmesinden kaynaklanıyor. Dün de, Dolar bazlı önemli bir destek se... Devamı »

  • 09.01.2017
    09:40

    Türkiye'nin bu hafta yoğun bir gündemi olacak. Bana göre en önemli gündemi yeni anayasa görüşmeleri ve oylamaları olacaktır görüşündeyim. Bu hafta yeni anayasa değişikliklerinin meclis görüşmeleri başlıyor. Her bir madde genel kuruldan 330 oy ile geçmesi halinde tamamı üzerinde oylama yapılacak. Değ... Devamı »

  • 06.01.2017
    09:36

    Bugün gelecek veri ons, endeksler, kurlar ve parite üzerinde etkili olabilir. Beklenti iyi bir veri gelmesi yönünde. Ancak endeksin indiği, kurların da çıktığı seviyeler sonrasında, ABD'den beklentiler üstünde bir tarım dışı istihdam verisi gelecek olursa kurlar yükselir, BIST de düşer demem mümkün ... Devamı »

  • 05.01.2017
    09:25

    Borsa ve piyasaları etkileyen bir çok konu yaşanıyor. Bir tanesi iyi iken, diğerleri olumsuz baskı nedeni olabilen çok sayıda dış etken etkisindeyiz. Bunlara yeni ve aniden çıkan gelişmeler de eklenebiliyor. Bu nedenle bir süre teknik analize bakarak kararlarımızı almak yararlı olabilir. BIST 76.... Devamı »