21 Temmuz tarihli ''Türkiye Bu Oyunu Bozar!'' başlıklı yazımı yeniden okursanız, Kamu Ortaklığı Fonu gibi bir fon kurulması görüşümü göreceksiniz. İşte bu yazıdan bir süre sonra kurulmuş olan TVF, bu kapsamda bir fondur. Bakan ağzından ulaşması beklenen tahmini büyüklüğü 200 Milyar Dolar civarında hedeflenmektedir.
TVF Aktarılan Şirketler!
Bakanlar Kurulunca, bazı şirket hisseleri Türkiye Varlık Fonuna aktarıldı.
Türkiye Cumhuriyet Ziraat Bankası AŞ, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Türkiye Petrolleri AO (TPAO), Posta ve Telgraf Teşkilatı AŞ (PTT), Borsa İstanbul AŞ, Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme AŞ'nin (TÜRKSAT) sermayelerinde bulunan Hazineye ait hisselerin tamamı, Türk Telekomünikasyon AŞ'nin yüzde 6,68 oranındaki Hazineye ait hissesi ile Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (Çaykur) Türkiye Varlık Fonuna aktarılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bu kararın uygulanmasıyla ilgili ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye ve gerektiğinde uygulama esaslarına belirlemeye Başbakan yetkili kılındı.
Ayrıca mülkiyeti Hazineye ait Antalya, Aydın, İstanbul, Isparta, İzmir, Kayseri ve Muğla'da bulunan bazı taşınmazların tahsislerinin kaldırılarak Türkiye Varlık Fonuna devredilmesi kararlaştırıldı.
Söz konusu taşınmazlar devir ve tescil işlemleri tamamlanıncaya kadar Maliye Bakanlığı tarafından yönetilmeye devam edecek.
Öte yandan Bakanlar Kurulunca Savunma Sanayii Destekleme Fonuna ait veya bu fonun tasarrufunda bulunan 3 milyar lira tutarındaki kaynağın en geç aktarım tarihini izleyen 3 ay içinde geri ödenmek kaydıyla Varlık Fonuna aktarılması kararlaştırıldı.
SON DAKİKA!
THY ve Halkb ile ilgili kamu payları da TVF'na aktarıldı.
Hükümet, Türkiye Varlık Fonunun büyük projeleri finanse etmek için kurulacağını ve tahmini hedefin 200 milyar dolar olduğunu açıkladı.
Kuruluş amacı, yöntemi, kaynakları tartışılan Türkiye Varlık Fonu'nun hükümet açısından hedefini Başbakan Binali Yıldırım şöyle özetledi: Türkiye bütçe açığı olan, dış kaynakla ekonomisini büyüten bir ülke. Dolayısıyla bütçe açığını, cari açığı daha fazla açmadan kaynak oluşturarak, büyük projeleri gerçekleştirmek ve Türkiyenin ekonomik göstergelerini dengede tutmak için Türkiye Varlık Fonu (TVF) kuruluyor.
Varlık Fonu Sistemi Nasıl İşletilecek?
Önce Başbakanlıka bağlı, ana faaliyet konusu fonların kurulması ve yönetimi olan, sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurtiçinde kamuya ait olan varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek için Türkiye Varlık Fonu ve bu fona bağlı alt fonları kurmak ve yönetmek üzere TVF Yönetimi AŞ kurulacak. Bu şirketin 50 milyon lira olan kuruluş sermayesi, Özelleştirme Fonundan karşılanacak. Şirketin yönetim kurulu, başkan ve üyeleri ile genel müdürü başbakan tarafından atanacak.
Fonun Kaynakları Neler Olacak?
TVFnin kaynakları, Özelleştirme Yüksek Kurulunca özelleştirme kapsam ve programında bulunan ve fona devrine karar verilen kuruluş ve varlıklar ile Özelleştirme Fonundan fona aktarılmasına karar verilen nakit fazlasından oluşacak. Ayrıca Bakanlar Kurulunca fona aktarılmasına veya şirket tarafından yönetilmesine karar verilen kamu kurum ve kuruluşlarının tasarrufu altında bulunan ihtiyaç fazlası gelir, kaynak ve varlıklar ile fon tarafından yurtiçi ve yurtdışı sermaye ve para piyasalarından ilgili mevzuat kapsamında yer alan izin ve onay aranmaksızın sağlanan finansman ve kaynaklar da yer alacak. Bu kapsamda örneğin bireysel emeklilik sistemi (BES) gibi fonlar üzerinden aktarmalar da kaynak olacak.
Denetim Nasıl Sağlanacak?
TVF Yönetimi AŞ ve bu şirket tarafından kurulacak diğer şirketler, TVF ve kurulacak alt fonlar bağımsız denetime tabi olacak. Ancak Plan ve Bütçe Komisyonunda bu konuda büyük tartışma çıkması nedeniyle, AKP, CHP ve MHPnin ortak öneriyle fonun müfettişlerden oluşan bir komisyonca denetlenmesi kabul edildi. Bu komisyon Başbakan tarafından oluşturulacak. Nihai karar ise Genel Kurulda netleşecek. Denetim raporu önce Bakanlar Kuruluna, her haziranda da Plan Bütçeye gidecek. Şirket, SPK kapsamında kurumsal yönetim düzenlemelerine uyacak.
Kısacası gündemi takip etmeyenlerinizin Varlık Fonuna devirler ile ilgili gelişmeleri görüp de panikleyecekleri birdurum söz konusu değil. Benzerleri birçok gelişmiş ülkede yapılan bir fon düzenlemesi. Hatta benzer fonların dünya genelindeki büyüklüğünün 12 Trilyon Dolar civarında olduğu hesaplanıyor.
BİST Nereye Gidiyor?
Teknik olarak nerelere gidebileceğini geçen haftaki yazılarımda da bulabilirsiniz. Ayrıca son Strateji yazılarımda BİST'in ucuz olduğunu ve olası teknik hedeflerini bulabilirsiniz. Ama kısa vadede neler olabileceğini tekniklere bakarak tahmin etmeye çalışmak daha doğru olabilir.
Hepinize iyi bir hafta dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_