BİST Neden Düştü?

07.02.2017 09:21
  •  A 

Bu soruyu soran herkesin elini vicdanına koyarak, öncelikle Ocak başında BİST'in bu kadar kısa sürede böyle bir yükseliş yaşamasını bekleyip, beklemedikleri konusundaki düşüncelerini hatırlamalarını istiyorum! Eminim çok az sayıda kişi böyle bir BİST yükselişi bekliyordu. Ama bakın son dönem çok ciddi bir yükseliş yaşandı. 

Açıkçası ben bile bir çok yazımda BİST'in ucuz olduğunu yazmış olsam da, tekniklerde bankaların flamalarına vs dikkat çekmiş olsam da, Dolar bazında BİST'in kelepir olduğunu söylemiş olsam da, belirsizlikler azaldıkça hisselerin Dolar bazındaki değerlerine bakılacağını, bu yapılınca fiyatların göreceli olarak düşük kaldığının görüleceğini ve bu nedenle 2017 yılında TL bazlı yeni rekorların görülmesini beklediğimi çok kez uyarı olarak söylemiş olsam da, bu kadar kısa sürede bu yükselişi beklemiyordum. Ama özellikle banka teknikleri banka karları ile desteklenince bu yükselişi yaşamış olduk. 

Öyleyse bu denli hızlı bir yükselişin her zaman bu şekilde ara düzeltmelerinin ve kâr realizasyonlarının olabileceğini bilmemiz ve bunu kabullenmemiz lazım. Artık bunlara alışmış olmanız lazım. Borsalar ve borsalardaki hisseler devamında daha da yükselecek bile olsalar, bu yükselişleri kesintisiz ve hep yukarı , yukarı olmaz. Bazen ciddi düzeltmeler yaşanabilir. Hatta bu düzeltmeler uzun ve derin de olabilir. Erken rehavete kapılmak ve BİST düşünce de şaşırmak yanlış olur. Nihayetinde siyaseten, bölgesel, terör, ABD-FED, AB ilişkiler, AB'deki seçimler, bizdeki referandum derken bir çok belirsizliğimiz yerinde duruyor. Bir de bunlara dün Varlık Fonu denen yeni bir belirsizlik daha eklendi. 

Neyse, sonuçta BİST dün bir kâr satışı yaşadı. Bu satışlar henüz yükseliş trendini bozmuş değil. Eğer 85.925 seviyesinin altına inecek olursa, bu takdirde yükseliş düzeltmeye dönüşüyor diyebiliriz. O zaman daha alt seviyelere kadar ki, destek-direnç tablomuzda bu seviyeleri görebilirsiniz, düşebiliriz. Çok da sağlıklı bir durum olur aslında. Yoksa özellikle bankalarda yaşanan bu ısrarlı yükselişe kaç kişi ulaşılan yüksek fiyatlar ile katılabildi ki? Bir çoğunuz seyirci kalmıştır. Bu da doğal bir durumdur.

Şu ana kadar açıklanmış banka bilançoları mevcut fiyatları destekliyor. Hatta bankalar açıkladıkları bilançolara göre göreceli olarak hala ucuz bile diyebilirim. Bu nedenle kısmi düşüşler ve düzeltmeler olabilir ama referanduma kadar çok büyük düşüşler yaşanmasını beklemiyorum. Ama dün yaşanan kar satışları, hedefine gelen hisselerde satmak istemeyenler için bir uyarı olsun. Satmayı her zaman bilmeliyiz. Yoksa bir anda eldeki karlar kaçıyor gördüğünüz gibi.

Varlık Fonu Gündemi İşgal Etti!
           Bu çok doğal. Türkiye bir çok gelişmiş ülkede olan bir alanda harekete geçmiş durumda. Bu bana göre çok doğru bir karardır. Ama doğru yönetilmesi, suistimal edilmemesi esastır. Ben doğal olarak, iyi maksatla yapıldığını ve doğru yönetileceğini varsayarak olumlu beklentiler içindeyim. Ama maksat kötü olursa o zaman gerçekleşmeleri de kötü olur. Ben bu korkuyu taşımıyorum. 

Hatırlarsanız benzer bir fonun kurularak, olası rating notu indirimlerinde piyasada oluşacak yabancı satışlarının önüne geçilebileceğini yazmıştım. Aynı şekilde ''BES'ler Türkiye Fonu ile Beslenebilir'' başlıklı 21 Aralık 2016 tarihli yazımın içeriğinde de, Türkiye Fonu ile BES'lerin(Bireysel Emeklilik Sistemi) nasıl desteklenebileceğini yazmıştım. Umarım dün alınan Varlık Fonu kararları sonrasında, BES'ler hakkındaki tavsiyelerim de uygulanır. 

Neyse sonuç olarak, BİST dün bir kar realizasyonu yaşadı. Bu realizasyon bugün 85.925 seviyesinin altına inecek şekilde sürecek olursa, teknik olarak bir düzeltme yaşamaya başlarız. Bu durumda düzeltmenin derinliği ve süresi artabilir. Bu nedenle teknik olarak takipte olmalıyız. Ben olası realizasyonlarda yeni alım fırsatları bulacağımızı, referanduma kadar önemli ve kalıcı düşüşler beklemediğim görüşümü tekrar hatırlatmak istiyorum.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 06.02.2017
    09:28

    21 Temmuz tarihli ''Türkiye Bu Oyunu Bozar!'' başlıklı yazımı yeniden okursanız, Kamu Ortaklığı Fonu gibi bir fon kurulması görüşümü göreceksiniz. İşte bu yazıdan bir süre sonra kurulmuş olan TVF, bu kapsamda bir fondur. Bakan ağzından ulaşması beklenen tahmini büyüklüğü 200 Milyar Dolar civarında h... Devamı »

  • 03.02.2017
    09:27

    Kısmi Kar Satışları Görülebilir! Bilanço karları bitince kısmi bir kâr realizasyonu yaşanabilir. Bilançoların endeks için en önemlileri de, endeksi en çok etkileyen banka hisseleridir. Onların ikisi dışında karları geldi. Son kalanlar da gelince yıl sonu bilanço etkisi geçebilir. Bu nede... Devamı »

  • 02.02.2017
    09:28

    Tabii eğer olur da BİST eski ifade ile 2,5 Cent'e denk gelen 25.000 Dolar endekse ulaşacak olursa, Dolar kuru da 3,76 civarında kalırsa BİST şimdiye kadarki TL bazında en yüksek tarihi zirvesi olan 93.116 seviyesini geçip, yeni TL endeks rekorunu görebilir diye düşünüyorum! Şu an bankalar ile BİST... Devamı »

  • 01.02.2017
    09:35

    3 Ocak 2017'de 103.820 seviyesine kadar hızla yükseliş yaşayan Dolar Endeksi(DXY) bu yükselişi esnasında BİST gibi gelişmekte olan ülke endekslerini olumsuz etkiliyordu. Dolar endeksinin daha da yükselişinden çekinilirken, bir süredir bu endekste bir geri çekilme yaşanıyor. Dün 99.430 seviyesine gel... Devamı »

  • 31.01.2017
    09:09

    Dün neredeyse tüm dünya borsaları düşerken, Dolar endeksinde yükseliş varken, üstüne bir de geçen cuma gecesi Fitch ve S&P not ve görünüm indirimleri yapmışken BİST tek başına dünyanın günü en büyük yükseliş ile kapatan borsası oldu. Şimdi eğer bu gelişme için; ''Zaten BİST çok ucuzdu, zaten Fitch... Devamı »