Trump'ın Vergi İndiriminin Etkileri Ne Olur?

10.02.2017 09:30
  •  A 

Trump, 2-3 hafta içinde işletmeler için ciddi boyutta bir vergi indirimi açıklamasında bulunacaklarını söyledi. Yapılacak indirimin çok ses getireceğini söylemesi ABD ve Asya borsalarında yükselişlere neden oldu. Ancak öyle sosyal medyada, ya da ekranlarda söylendiği gibi ralli olan yükselişler görmüyorum. Nedense abartmakta üstümüze yok. Her yerde bir algı operasyonu çabası var. Çünkü bakıyorum Trump'ın açıklamaları ABD borsalarında ralli yaşattı deniyor. Ama bir gün önceki DOW kapanışı 20.047 iken, dün en yüksek 20.206 seviyesi görülmüş. Yani % 1 bile değil. Eğer buna ralli denmesi gerekiyorsa bilemem:) 

Her neyse, Trump'ın açıklamalarında bahsettiği vergi indirimleri toplamının 2 Trilyon Dolar'ın üzerinde olacağı ifade ediliyor. Ortaya çıkacak vergi açığının ise ithalata getirilecek vergiler ile karşılanacağı söyleniyor. Bunlar önemli açıklamalardır. İthalata vergi getirilmesi dünya ticaretinde ciddi etkiler yaratabilir. Detaylı açıklama yapılınca daha iyi değerlendirme imkanı buluruz. 

Ancak ilk anda olası kararın ABD Doları'na değer kazandırmasını beklerim. Bu durum ons altın için olumsuz gelişme olur. DXY yani Dolar Endeksinin değerini arttıracak bir gelişme yaratacağını düşünüyorum. Bu nedenle gelişmekte olan ülke paraları üzerinde yeni bir baskı sebebi olabilir. Lakin Trump'ın özellikle ithalata vergi kararları,  ABD ürünlerine de dünya ülkeleri tarafından aynı tepkinin verilmesine neden olacaktır. Yani Trump dünya ticaret dengelerini ve anlaşmalarını sarsacak adımlar atıyor. Bakalım nelere sebep olacak. 

Ben ilk anda ABD'nin büyüme oranını ve istihdam artışını hızlandırmasını bekliyorum. Tabii bu da FED'in faiz artışı yapması demek olur. ABD ekonomisi büyümesini hızlandıracak olursa, gelişmiş diğer ekonomilerin de büyümeleri artacaktır. Özellikle AB bölgesi büyümeye başlarsa, AB ticareti nedeniyle Türkiye ekonomisine de olumlu yansıma olmasını beklerim. 

Ama dediğim gibi, bu daha orta ve uzun vadeli gelişmeler. Kısa vadede Trump'ın kararları DXY endeksini yukarılara taşımaya başlarsa, bu durum piyasalarda faiz ve yeni kur baskılarına neden olabilir. Bakalım olası bu riski nasıl aşacağız?

SPK Kaldıraçlı İşlemlerde Sınırlamalara Gitti!
           SPK, FX işlemlerinde kaldıraç oranlarını 1/10 yani teminatın on katı ile sınırladı. Daha önce Türkiye'de bu oran 100 katı idi. Aynı şekilde açılış teminatını da 50 Bin TL'ye yükseltti. 

Benim görüşlerimi eski yazılarımdan bilenleriniz vardır. Ben Türkiye'deki FX işlemlerini ve türev piyasaların çoğundaki işleyişi hiç doğru bulmuyorum. Tam bir kumar mantığı ile işleyen bu piyasalar ciddi bir düzenleme gerektiriyordu. Çünkü Türkiye'deki FX piyasalarda dünya ortalamasının çok üstünde bir zarar yaşandığı görülüyor. FX'in ne olduğunu bilmeyen insanlar bile 500-1000 Dolar ile, 100 kaldıraç işlem yaparak bir günde şu kadar kazanayım umuduna kapılıyorlar. TV.reklamları ile de tam bir umut tacirliği yapılıyor.

İstatisliklerde bu piyasalarda açılan hesapların % 85 civarının çok küçük hesaplar olduğu ve yıl bitmeden bu paraların battığı görülüyor. Benim için esas piyasa BİST'in kendisi yani hisse alımıdır. Hissenize güveniyorsanız, aldıktan sonra düşse de, bir süre taşıdıktan sonra yeniden fiyatlarını bulur. Ama kaldıraçlı işlemlerde teminatınız bir anda sıfırlanabilir ki, zaten genelde öyle olduğu için SPK artık bu konuya duyarsız kalamadı. Bence geç kalmış doğru bir karar olarak görüyorum. FX'çiler para kazansın diye, her yıl sayıları artarak mağdur olan küçük yatırımcılara yazık oluyordu.

Kurum Sayısı Azalacaktır!
           1/100 kaldıraçtan, 1/10 kaldıraç oranına indirilmesi ve başlangıç teminatının 50 Bin TL'ye yükseltilmesi bu alandaki aracı kurumların kazançlarına büyük darbe vuracaktır. Aracı kurumlar son yıllarda kâr kaynağı olarak FX işlemlere bel bağlamışlardı. Bu nedenle sektörde bu karar sonrasında ciddi bir eleman azaltılacağını, bir çok aracı kurumun kapanmak zorunda kalacağını düşünüyorum. 

Komisyon Oranlarına Alt Sınır Getirilmelidir!
           SPK'nın aracılık komisyon oranlarında eski yıllarda olduğu gibi bir taban uygulamasını yeniden getirmesi aracı kurumlar için önemli bir destek olabilir. Yoksa 2013 yılından beri, çok dalgalı günler yaşayan BİST'de aracı kurumların kar yapması mümkün olmayacaktır. Sektör tamamen bankalara ve büyük bir kaç kuruma kalmamalıdır.

           BİST için birşey yazmadığımı görüyorsunuz. Çünkü zaten geldiğimiz seviyeler nedeniyle normalde her an kâr satışlarının görüleceği günlerdeyiz. Ancak, düne ait yazımda belirttiğim gibi, referandum öncesinde BİST'in yüksek seviyelerde olmasını isteyen alıcılar olduğunu görüyorum. Bu nedenle çoğunlukla banka hisselerinin desteği ile BİST'in büyük düşüşler yaşamadan iniş çıkışlarla kısmen yükselişine devam etmesini ve referandum öncesinde yeni BİST rekorunun görülmesini bekliyorum. Ama bu görüşüm misal, bugün endeksin bin puan düşmesine mani değil. Bu şekilde ara düşüşler her zaman olacaktır.

Temettü ve Sermaye Artış Beklentileri Başlayacak!
           Yıl sonu bilançolar bitince, yüksek sermaye artışları ve yüksek temettü verecek hisseler ile ilgili beklentiler başlar. Bu konudaki spekülatif işlemleri görmeye başlarız. Nisan ortası sonuna kadar da bu süre sürer(Yeni düzenlemelerle bu süre Haziran'a kadar uzatılmış durumda). Bu konuda da referandum ile kesişen bir döneme denk geldiğimiz için, 2-3 ay daha, doğru hisseleri bulduğumuz takdirde önemli kazanç imkanları bulunacaktır. Olası hisse öngörülerimi al/Sat tablomuzda ve Destek-Direnç Tablomuzda bulabilirsiniz.

Hepinize iyi bir hafta sonu diliyorum.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 09.02.2017
    09:34

    Bence referandum öncesinde TL bazında yeni BİST rekoru görülecek diye düşünüyorum. Çünkü enflasyon kötü geliyor BİST yükseliyor. Sanayi büyümesi kötü geliyor BİST yükseliyor. Notlar kırılıyor BİST yükseliyor. Sınır dışı içimizi yakan şehit haberleri geliyor BİST yine yükseliyor. Tahvil faizlerimiz %... Devamı »

  • 08.02.2017
    09:37

    Saat 10:00'da Aralık ayı ve yıllık sanayi üretimi verisi gelecek. Önceki veri % 2.7 idi. Beklenti yıllıkta % 2.3 ile bu rakamın biraz altında. Aralık ayı olarak da % 0.6 beklentisi hakim. Gelecek verinin piyasaları fazla etkilemesi beklenmiyor. Kar Realizasyonları Yaşanıyor! Önceki gün... Devamı »

  • 07.02.2017
    09:21

    Bu soruyu soran herkesin elini vicdanına koyarak, öncelikle Ocak başında BİST'in bu kadar kısa sürede böyle bir yükseliş yaşamasını bekleyip, beklemedikleri konusundaki düşüncelerini hatırlamalarını istiyorum! Eminim çok az sayıda kişi böyle bir BİST yükselişi bekliyordu. Ama bakın son dönem çok cid... Devamı »

  • 06.02.2017
    09:28

    21 Temmuz tarihli ''Türkiye Bu Oyunu Bozar!'' başlıklı yazımı yeniden okursanız, Kamu Ortaklığı Fonu gibi bir fon kurulması görüşümü göreceksiniz. İşte bu yazıdan bir süre sonra kurulmuş olan TVF, bu kapsamda bir fondur. Bakan ağzından ulaşması beklenen tahmini büyüklüğü 200 Milyar Dolar civarında h... Devamı »

  • 03.02.2017
    09:27

    Kısmi Kar Satışları Görülebilir! Bilanço karları bitince kısmi bir kâr realizasyonu yaşanabilir. Bilançoların endeks için en önemlileri de, endeksi en çok etkileyen banka hisseleridir. Onların ikisi dışında karları geldi. Son kalanlar da gelince yıl sonu bilanço etkisi geçebilir. Bu nede... Devamı »