Doğuş Garanti'den Çıktı!

22.02.2017 08:57
  •  A 

Doğuş Grubu ve BBVA dün yeni bir pay satışı anlaşmasına daha vardı. Doğuş zaten daha öncesinde Garanti'nin çoğunluğunu sattığı BBVA'ya % 9,95'lik bir payı daha 7,95 TL fiyat ile satma kararı aldı. BBVA, böylece % 39,90 olan payını son alım ile % 49,85'e çıkartmış olacak. Doğuş Grubunda ise geriye % 0.05'lik bir pay kalmış oldu. 

Anlaşmanın parasal boyutlarını sosyal medyada görebilirsiniz. Benim için önemli olan kısmı, Doğuş bir ara Osmanlı Bankası ve Körfezbank'ı da sayarsak üç bankaya sahip olduğu sektörden çıkmış oldu.

Diğer önemli kısım da, satış bedeli hisse başına 7,95 TL karşılığında gerçekleşmiş. Muhtemelen bu tip satışların bir süreci olduğu için, daha öncesindeki bir tarihte anlaştıklarından dolayı rakam mevcut fiyatın altında kalmış. Bu durum BİST'deki garanti fiyatını düşürecek mi göreceğiz. Açıkçası normalde böyle durumlarda bir satış baskısı oluşabilir. Ama ben çok fazla etkisinin olmasını beklemiyorum. Eğer olumsuz bir etki görülecek olursa da, bu etkinin sınırlı oran ve süre için olup bitmesini bekliyorum.

BİST Ne Olur?
           Biliyorsunuz, 21 Şubat Salı bir kaçamak yapıp, Akbük Körfezi, Kazıklı Koyları açıklarında olta ile balık tutmaya gitmiştim. O nedenle dün aranızda yoktum. Pazartesi kısmen kar satışları ile düşmüş olan BİST, dün ise kısmi toparlanarak bir gün önceki gevşemeyi geri almış.

Bu kısmi toparlanma esnasında teknik olarak parabolic indikatörleri alım yönüne dönmüşler. Açıkçası sadece tekniklere ve bu görüntüye bakacak olursak, BİST'in yükseliş yönünde hareketlerini sürdürmesini beklerim. Ancak, garantinin dünkü iskontolu satışı nedeniyle acaba bu görüntünün getirmesini beklediğim yükseliş ötelenir mi diye düşünüyorum! Çünkü Garanti'nin BİST'e etkisi yüksek. Eğer satış fiyatı yüzünden borsa fiyatı düşecek olursa, BİST'in de olumsuz bir gevşemesi riski var. Ben yazımın başında dediğim gibi, böyle bir etkiyi beklemiyorum. Olursa da geçici ve sınırlı bir etki olarak kalır. Kısacası teknik olarak dün ortaya çıkan görüntü 20 Şubat Salı günü yazdığım ''BİST Yeni Rekor Görebilir!'' başlıklı yazımın içeriğini daha da kuvvetlendirmiş gözüküyor. Eğer Garan'da bir fiyat düşüşü olacak olursa, bunun alım fırsatı olarak kullanılmasını doğru bulurum.

BİST Yeni Rekor Görebilir başlıklı yazımın içeriğindeki destek ve dirençlere yine de çok dikkat etmekte yarar var.

Olta Kaçamağım!
           Bu arada merak edenler için söyleyeyim; dünkü olta kaçamağım çok keyifli geçti. Deniz ve hava harika idi. Öğleden sonra kısa kollu olta atacak kadar sıcak bir hava vardı. Dalga boyu oltacılık için çok idealdi. Yaklaşık 60m derinlikten hemen hepimiz yeterince ve ağırlıkla çipura olmak üzere balık tuttuk. Uzun süredir yapamadığım bu hobimden yine çok büyük keyif aldım. Hemen belirteyim, muhtemelen 28 Şubat Salı tekrarlamayı planlıyoruz. Sizlere de tavsiye ederim. 
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 20.02.2017
    08:58

    Bir süredir önemli direnç seviyelerine gelen BİST'in olası kâr realizasyonlarına dikkat edilmesini yazıyordum. Eğer kâr realizasyonları derinleşerek 86.877 desteğini aşağıya kıracak olursa, daha derin bir düzeltmeye dönüşebileceği konusunda uyarı yapıyordum. Ama aynı şekilde, eğer bu destek aşağıya ... Devamı »

  • 17.02.2017
    09:11

    Suriye'den DEAŞ'ın çıkartılması, güvenli bölgeler oluşturulması ve PYD-YPG'nin Suriye'nin kuzeyinde yapılanması konularında önceki ABD yönetimi ile gerginlik yaşıyorduk. Yeni başkan Trump'ın gelişi sonrası, bu konularda ABD'nin anlayışında bir değişiklik var mı bunu çok yakında anlayacağız. Bugün AB... Devamı »

  • 16.02.2017
    09:24

    Gelen ekonomik verilere bakınca, büyüme düşüyor, cari açık artıyor, ihracatta kur artışına rağmen önemli bir artış görülmüyor. İşsizlik yükselmeye devam ediyor. Dün gelen verilere göre işsizlik oranı Kasım ayında % 12.1'e yükselmiş. Genç işsizlik oranı ise bir önceki döneme göre % 3,5 artışla % 22... Devamı »

  • 14.02.2017
    09:12

    Birilerinin(!) ısrarlı banka alımlarını göz ardı edersek, teknik olarak riskli direnç seviyelerindeyiz. Şimdilik stochasticlere bakarsak yükselişe de, paraboliclere bakarsak düşüşe de uyabilecek ortada bir teknik görüntü var. Ancak yükselişin devamı gelecek olursa, hemen arkasından kar satışlarının ... Devamı »

  • 13.02.2017
    09:27

    Geçtiğimiz haftanın ilk gününde 89.537 seviyesi görüldü. Sonra kâr satışlarının gelmeye başlaması ile iniş çıkışlı bir hafta yaşayarak, haftayı 87.473 seviyesinden kapattık. Fırat Kalkanı operasyonu kapsamında El Bab'da bulunan askerlerimizin Rus savaş uçakları tarafından vurulmuş olması sonrasınd... Devamı »