Mart Enflasyonu da Büyüme Gibi Ferahlatır Mı?

03.04.2017 09:28
  •  A 

2016 yılının son çeyrek büyümesi % 3.5 ve yıl toplamındaki büyüme rakamı da % 2.9 olarak gerçekleştiği açıklandı. Son çeyrekte beklentilerin üzerinde bir büyüme gerçekleştirmiş olduk. Aynı şekilde ihracatta da ciddi bir büyüme yaşanıyor. Açıklanan büyüme rakamları sonrasında JP Morgan ve Goldman Sachs Türkiyenin büyüme beklentilerini yukarı yönlü revize ettiler. Özellikle Goldman Sachs son çeyrekte % 1.1 beklenti ile, gerçekleşmenin çok altında kalmış oldu. 

Israrla söylüyorum; Türkiye'nin kaynak yetersizliği ya da ekonomik kriz nedeniyle büyüme oranı düşmüyor. Tamamen siyasi belirsizlikler nedeniyle, ön göremezlik bu durgunluğu yaratıyor. Yatırım dünyasında çok ciddi bir güven sorunu var. Referandum sonrası evet ya da hayır sonucuna göre her iki ihtimal için de var olan erken seçim belirsizliği piyasalarda yatırım ve tüketim taleplerini frenliyor. Evet sonrası olası bir erken seçim o denli sıkıntı yaratacak bir belirsizlik içermiyor. Ama hayır çıkması halinde bir erken seçim olacak olursa, daha fazla belirsizliklere sahip.

Öncesinde yapılan cumhurbaşkanını halkın seçmesi ve sonraki seçimler için kurulan sandık tahminlerimi de sizlerle paylaşmıştım. Geçmiş tahminlerim doğru çıktı. Bu referandum için şahsi öngörüm hayır çıkacağı yönünde. Öncesinde bir kaç kez yazdığım gibi, ben seçim sandığının referandum sandığından daha önce geleceğini düşünüyordum. Bu görüşümde yanılmış oldum ve referandum sandığı daha önce kuruldu.

Eğer erken seçim sandığı kurulmuş olsaydı, seçimlerde HDP'nin barajı geçemeyeceğini, MHP'nin de baraja takılma riskinin yüksek olacağını düşünüyordum. Bu nedenle bu seçim erken seçim olsaydı Ak Parti'nin % 55 civarı bir oy ile anayasal çoğunluğu mecliste sağlayacağı görüşündeydim. Ancak şu an kurulan sandık referandum oylaması için kurulduğu için, çıkacak oyun benzer bir oranın üzerinde hayır olacağı görüşündeyim.

Sandıktan çıkacak sonuca göre yaşanacak gelişmeler çok önemli olacaktır. Hemen bir erken seçim gündeme gelmeyecek olursa, ortam sakinleşir. Cumhurbaşkanımız hayır diyenler de saygındır sözü ile olası hayır sonucu halinde yaşanacak gerilimin dozunu düşürmüş oldu. Umarım da böyle olur. Yani madem demokrasi diyoruz, sonuç evet de , hayır da çıksa herkes bunu olgunlukla karşılamalı.

Mart Enflasyonu Gelecek!
           10:00'da Mart ayı enflasyon verisi açıklanacak. Enflasyon yüksek gelirse bu geçici olur. Bahar ile birlikte tarım başta fiyatlarda düşüş başlayacaktır.  Aynı şekilde enerji fiyatları ile konut fiyatlarında da düşüş görülebilir. Bu nedenle ben Mart enflasyonu için de çok kötümser değilim. Ama yanılırım da veri yüksek gelecek olursa da, Nisan'da düşüş yönünde gelişmelerin başlamasını bekliyorum. Bu nedenle Mart enflasyonu beklentimin tersine yüksek gelecek olsa bile, çok sorun yaratacağını düşünmüyorum.Türkiye için şu an en öncelikli konu referandumdur. 16 Nisan tarihi bu nedenle en önemli dönemeç olacaktır. 

Babamın vefatı nedeniyle bir haftadır piyasaları takip edemedim. Bu nedenle aradaki gelişmelere çok hakim değilim. Bir kaç gün adapte olmam gerekebilir. Ancak bugün sanki iyi bir borsa günü olacağı görüşündeyim.

Hepinize iyi bir hafta diliyorum.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 27.03.2017
    09:38

    Başkan seçilince iptal edeceğini söylediği Obamacare sağlık sigortası iptal teklifini geri çeken Trump önemli bir yenilgi almış oldu. Cuma günü biterken yasanın iptali onaylanıp geçerse pozitif etki, geçmez ise negatif etkisi bekleniyordu. Cuma kapanışa doğru BİST banka hisselerindeki alımlara sahne... Devamı »

  • 24.03.2017
    08:14

    Obamacare Oylaması Ertelendi! İptal edilmesi halinde olumlu, iptal edilmemesi halinde ise Trump'ın vaatlerini gerçekleştirmesine olan inancın zarar göreceği korkusu ile olumsuz etki yaratacağı düşünülen obamacare adı verilen sağlık sigorta yasasının oylaması dün gerçekleşmedi. Oylanması ... Devamı »

  • 23.03.2017
    08:19

    İki gündür ABD kaynaklı kâr realizasyonları yaşanıyor. Gözler ABD'deki Obamacare denen sağlık sigortasının iptali oylamasında olacak. Trump'ın seçim vaatlerinden birisi olan uygulamanın kaldırılması oylanacak. Eğer uygulamanın devam etmesi yönünde bir karar çıkarsa, bu takdirde Trump'ın dediklerini ... Devamı »

  • 22.03.2017
    08:37

    Gelişmiş borsalarda dün görülen satış baskılarının BİST'e de yansıması ile güne başlanmasını bekliyorum. Ancak, daha sonrasında BİST'in toparlanmasını bekliyorum. Brent petrolde de düşüş yaşanması bizim için olumlu bir yansımadır. Bu nedenle bizim piyasalarımızın ısrarla söylediğim gibi referandum ö... Devamı »

  • 21.03.2017
    08:45

    Bir zamanlar siyaseten de gerilimlerimizin az olduğu günlerde, ekonomik durumlarımızın daha ön planda olduğu kısa süreli bir döneme denk gelen süreçte Fitch, Moody's ve Jcr tarafından yatırım yapılabilir notlarını almıştık. Ancak arada geçen süre içinde Moody's ve Fitch yatırım yapılabilir notlarımı... Devamı »