Biri Yine Devreye Girdi!

06.04.2017 08:51
  •  A 

Dün banka hisselerinde yaşanan alımlarda meşhur gizemli yatırımcının olduğunu görüyoruz. Benim görüşümü biliyorsunuz, referandum tarihi öncesinde özellikle bu gizemli yatırımcının desteği ile borsa endeksinin yeni rekor görecek şekilde yükselmesini ve bunun da banka hisseleri ile olmasını bekliyordum. Ancak şu ana kadar bu görüşüm gerçekleşmedi. Gerçi henüz referanduma süre var. Özellikle referandum öncesindeki perşembe-cuma günü anket haberleri ile bu alımların yaşanmasını bekliyorum.

Evet sonucunu bekleyenler; referandum öncesinde bir alım dalgası yaşanırsa hisselerini referandum sonrası satmak için tutmaları daha doğru olur. Çünkü evet sonucu çıkarsa döviz kurları düşerken, borsa endeksi referandum sonrasında da bir tepki alımına sahne olacaktır. İşte sonrasında yaşanacak bu yükseliş daha yüksekten satma fırsatı verebilir.

Hayır sonucu bekleyenler; referandumdan benim gibi hayır sonucunun çıkmasını bekleyenler ise, referandum öncesinde beklediğim yükseliş esnasında özellikle son dönem yükseliş yaşamış hiselerde nakite dönmeyi ve varsa kredilerinden çıkmayı tercih edebilirler. Çünkü hayır sonucu çıkacak olursa, döviz kurlarında yükseliş ve borsa endeksinde de düşüş yaşanmasını bekliyorum. Böyle bir düşüş teknik manada bir düzeltme yaşanmasına neden olabilir. 

Ancak, evet çıkarsa yaşanacak yükseliş bir süre sonra yerini yine kâr satışlarına bırakacağı gibi, hayır çıkarsa yaşanacak düşüş de, erken seçim gündemi olmadığı takdirde, teknik bir düzeltme sonrasında yeniden alımların gelmesiyle fazla derinleşmeden duracak ve yeniden endeks alımlarını göreceğiz görüşündeyim. Lakin olası bir hayır sandık sonucuna göre bir erken seçim gündeme gelecek olursa, o zaman BİST'deki düzeltme daha derin olabilir. Evet sonucu sonrasında olabilecek erken seçim gündeminin ise, piyasaları fazla bozmasını beklemiyorum.

FED Yeni Bir Stres Yarattı!
           Açıklanan tutanaklardan FED'in yıl sonu bilanço küçültmeye başlayabileceği ve 2018 yılında bilanço küçültme kararlarının daha da derinleşmesi beklendiği görülüyor. Bu durumda ABD hisse senetlerinde ciddi bir düzeltme yaşanması bekleniyor. 

Hatırlarsanız FED'in ABD ekonomisi düzeldikçe olası hareketleri konusunda uyarılarım vardı. FED önce varlık alımını durduracak, sonra faizleri yükseltmeye başlayacak, faizler % 3,5 - % 4 seviyelerine doğru geldiği zaman ise, bu sefer piyasadaki yaklaşık 4.6 Trilyon Dolar'ı geçmiş olan likiditeyi geri çekmeye başlayabileceği uyarılarını yapıyordum. Varlık alımı ile nasıl likidite veriliyorsa, varlık geri satımı ile de likidite geri çekilir. Ya da mevcut ihaleler yenilenmeyerek de likidite azaltılabilir.

Zamanında bollaşan faizsiz likidite, kendisine para piyasalarında gidecek yatırım alanı olmadığı için borsaları seçmişti. Şimdi faizler artar ve likidite geri çekilmeye başlanırsa, o zaman da zamanında borsalara giren paralar borsalardan çıkmaya başlar. İşte bu gelişme şimdi FED'in bilanço küçültmesi halinde yaşanmasını bekledikleri borsa düşüşlerine neden olacak korkuların nedenidir. 

Aynı risk ABD piyasaları gibi AB piyasaları için de geçerlidir. Ama bunun çok sert yaşanmasına izin vermeyeceklerdir diye düşünüyorum. Lütfen eski strateji yazılarımdan; ''Altın İçin Beklentim Değişti Mi?'' ve ''Ekonomiler Düzeldiği İçin Borsalar Düşecek!'' başlıklı yazılarımı yeniden okuyunuz. 

Gerçi yazılarımdaki görüşlerim gelişmiş ülkelerdeki faiz yükselişleri düşündüğüm hızla olmadığı için, çok sert ve yakın tarihte yaşanmayabilir. Ama ABD başta gelişmiş ülke faizleri ve piyasadaki likidite için merkez bankalarının kararları çok yakın izlenmelidir. Bu sürecin ne zaman yaşanacağı riskini FED ve ECB'nin kararlarında anlamaya çalışacağız. 

FED tutanaklarındaki bilanço azaltma görüşü nedeniyle bugün borsalarda kısmi satışların görülmesi riski var. Normalde bu nedenle BİST de satıcılı başlayabilir. Ama dün alımlarla yine sahneye dönen gizemli yatırımcının bugünkü tutumu BİST üzerinde daha etkili olacaktır. Bizim bir referandum sürecimiz olduğu için, BİST yazımın başında yazdığım nedenler yüzünden dış piyasalardan farklı bir seyir izleyebilir. 

Ben gelişmeleri izlemede kalarak takip etmeyi düşünüyorum. Birbirine ters etkenler nedeniyle yanlış bir karar vermek istemiyorum. Destek-Direnç Tablomuzdaki teknik verilerden destek alabilirsiniz.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 05.04.2017
    09:22

    2016'yı seçimlerle harcamışken, yeni yıla da referandum gündemi ile başlamıştık. Zaten ülkenin Suriye riski, referandum sonrası sonuca göre olası yeni bir erken seçim riski, kur riski, AB ile ilişkiler riski, ABD ile Zarraf ve bölgesel anlaşmazlıklar riski, Rusya ile YPG'nin desteklenmesi riski, fai... Devamı »

  • 04.04.2017
    09:33

    Sadece bizde belirsizlikler yok, tüm dünya için bir çok belirsizlik ve kafa karışıklığı var! Faizleri arttırdı, artıracak, kaç kez arttıracak denen FED, son faiz artışı sonrasında yine kafa karıştırdı. FED başkanlarından Bullard, faiz artışlarına ara verilebilir diye bir kelam edince, gördüğünüz gib... Devamı »

  • 03.04.2017
    09:28

    2016 yılının son çeyrek büyümesi % 3.5 ve yıl toplamındaki büyüme rakamı da % 2.9 olarak gerçekleştiği açıklandı. Son çeyrekte beklentilerin üzerinde bir büyüme gerçekleştirmiş olduk. Aynı şekilde ihracatta da ciddi bir büyüme yaşanıyor. Açıklanan büyüme rakamları sonrasında JP Morgan ve Goldman Sac... Devamı »

  • 27.03.2017
    09:38

    Başkan seçilince iptal edeceğini söylediği Obamacare sağlık sigortası iptal teklifini geri çeken Trump önemli bir yenilgi almış oldu. Cuma günü biterken yasanın iptali onaylanıp geçerse pozitif etki, geçmez ise negatif etkisi bekleniyordu. Cuma kapanışa doğru BİST banka hisselerindeki alımlara sahne... Devamı »

  • 24.03.2017
    08:14

    Obamacare Oylaması Ertelendi! İptal edilmesi halinde olumlu, iptal edilmemesi halinde ise Trump'ın vaatlerini gerçekleştirmesine olan inancın zarar göreceği korkusu ile olumsuz etki yaratacağı düşünülen obamacare adı verilen sağlık sigorta yasasının oylaması dün gerçekleşmedi. Oylanması ... Devamı »