FED Başkanları Yine Faiz Artışını Gündeme Getirdiler!

18.05.2016 09:09
  •  A 

Dün katıldıkları bir ekonomi panelinde konuşan bölgesel FED başkanlarından Williams ve Lockhart yıl içerisinde 2 ya da 3 defa daha faiz artışı yapılabileceği, gelen ABD verilerinin bu beklentiyi karşılayacağı yönünde görüş açıklamalarında bulundular. 

Japonya'da açıklanan ilk çeyrek büyüme verilerine göre, Japonya resesyondan çıkmış gözüküyor. İlk çeyrek büyümesi % 1.1 olarak beklenirken, % 1.7 olarak gerçekleşti. Çin'den gelen sinyallerde de toparlanma yönünde emareler görülüyor. Petrol fiyatları 50 $ sınırında. ABD verileri karışık olmakla birlikte çok da kötü değil. 

Kısacası Haziran olur olmaz emin değilim ama, yakın bir zamanda yine FED faiz artışları gündeme gelecek gibi duruyor. Ancak tabii ki asıl önemli olan sadece FED'in faiz artışı yapması değildir. Ne oranda bu artışların gerçekleşeceği de önemlidir. Geçen seferki gibi çok düşük oranlarda yapılacak faiz artışları zaten bizim gibi ülkelerde daha şimdiden kur karşılıklarını bulmuştur. Ama yüksek oranlı ve hızlı bir faiz artışı sürecine girecek olursak, bu durum bizim gibi gelişmekte olan ülkelerden yeniden para çıkışına neden olur. Bu durumda borsalar satış baskısında olur ve kurlar da yine yükseliş yaşayabilirler. 

Böyle bir beklentinin arttığı bir ortamda Mayıs sonunda toplanacak olan TCMB PPK(ParaPiyasası Kurulu) faiz indirimi yapacak olursa, yapacağı indirim oranına göre kurlar yükseliş tepkileri gösterirler. Benim FED faiz artışı konusundaki görüşlerimi biliyorsunuz. İlk gündeme geldiği dönemde yani 2014  sonu ve 2015 başı gibi, bu konudaki beklentiler dile getirilince zaten ciddi bir para çıkışı yaşanmıştı. Şimdi mevcut endeks seviyesine göre çok sert BIST düşüşleri ya da çok büyük montanlı para çıkışları olmasını beklemiyordum. Ama bu benim şu ana kadar olan görüşümdü. Eğer bir anda yaşadığımız başbakan değişimi, MHP genel başkan değişimi beklentili kongre atakları, erken seçim riski, TCMB faiz indirimi kararları gibi gelişmeler yaşanırsa, tabii ki görüşlerim bundan etkilenebilir. 

Bu baskılar nedeniyle BIST satış yiyecek olursa, o zaman bilanço beklentili hisseler ön plana çıkar. Her şart ve ortamda, iyi olan hisseler, geçici fiyat düşüşleri yaşasalar da, sonrasında bilançoları gereği olması gereken değerlere yine de giderler. O nedenle eyvah FED faiz arttıracak, erken seçim olacak, hükümet kabine değiştirecek diye içinizi tamamen karartmayınız derim. Bir defa, iktidar değişimi olmayacak olan her türlü seçim, çok büyük risk yaratmaz. Hatta ortama göre alımlara bile neden olabilir. 

FED'in olası faiz artışı, TCMB'nın olası faiz indirimi yüzünden artacak kurlar nedeniyle bazı döviz borçlu şirkerler olumsuz etkilenebilir(döviz riskleri için koruyucu işlemler yapmadıysalar), ama artan döviz kurları nedeniyle döviz alacaklısı olan şirketler ve kasalarında döviz varlığı yüksek olan şirketler de bundan pozitif etkilenirler. O yüzden tümden korkmak doğru olamaz.

Hatta ben çok defa yazdım, FED'in faiz arttırması demek işlerin yolunda gitmeye başladığı demektir. Bu durum Avrupa'ya ve dünyaya da bir süre sonra yansır. Bir süre sonra tüm dünya resesyondan çıkıp büyüme trendine girer. Büyümeden herkes olumlu etkilenir. Sorun sadece FED'in ilk faiz artışı sürecinde çıkmasından korkulan para nedeniyledir. Zaten ilk anda çıkacaklar çıktığı için, bu kontrol edilebilecek bir risktir.

Strateji yazılarım içinde bulunan ''FED Faiz Artışının Riskleri Kadar Fırsatları da Var!'' ve ''Ekonomiler Düzeldiği İçin Borsalar Düşecek!'' başlıklı yazılarımı okumanızda yarar görüyorum. İlgili yazılarda olası risklerin yansımaları hakkındaki görüşlerimi göreceksiniz. Tabii yazılar eski olduğu için, içeriklerindeki BIST seviyeleri için ifade edilen rakamlar ilgili dönemlere göre revize gerektirebilir. Sizler genel yansımalar hakkındaki görüşlerime dikkat ediniz.

22 Mayıs Ak Parti Kongresi ile yeni başbakan ve yeni kabine üyeleri belirlenecek. Hemen sonrasında da 24 Mayıs'ta TCMB faiz toplantısı olacak. Bu süreç tabii ki önemli olduğu için, BIST'de yaşanan sıkıntılı sıkışıklık bir süre daha sürebilir. Hisse bazlı hareketler buna rağmen görülecektir. Ama genel hacim bir süre düşük olacaktır görüşündeyim. 
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 17.05.2016
    09:12

    İç siyasi riskler zaten piyasaları germişken, petrolde yaşanan yükseliş sonrası bir de FED yeniden faiz artışını konuşmaya başlarsa, bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için satış baskıları daha da artabilir. İşte bugün FED'in olası kararlarını etkileyecek bir çok ABD verisini göreceğiz. ABD'den15:30... Devamı »

  • 15.05.2016
    15:47

    Pazar günü yapılması beklenen MHP kongresi karşılıklı mahkeme kararlarının arka arkaya gelmesi sonrası yapılamadı. Böyle bir ortamda Yargıtay'ın da kararı gecikince ülke olarak yeni bir hukuk kaosu yaşadık. Karşılıklı mahkeme kararlarını görünce, benim neden asıl önemli belirsizlik MHP kongresinin a... Devamı »

  • 12.05.2016
    08:59

    Piyasalar için 22 Mayıs Ak Parti kongresi ve en az hatta ondan da önemli MHP'nin genel başkan seçimli bir kongre yapıp yapamacağı belirsizlikleri olacaktır. MHP kongresi daha da önemli diyorum, çünkü netice itibarı ile Ak Parti kongresinin sonucu şimdiden belli. Kim gelirse gelsin kimin düşüncelerin... Devamı »

  • 11.05.2016
    09:20

    Mart sonunda, yıl sonu bilançolar bitince kısa bir süre daha genel kurul ve temettü beklentileri nedeniyle hisseler yükselebilir ama sonra bir yaz rehaveti başlar diye uyardığımı(31/03-BIST İçin Teknik Uyarılarım Var!) hatırlarsınız. Maalesef bu süreci yaşıyoruz. Yani aslında beklemediğimiz bir orta... Devamı »

  • 10.05.2016
    09:09

    Tarafsızlık yemini ederek göreve gelmiş olan bir cumhurbaşkanımız var. Anayasaya göre parlamenter sistemin cumhurbaşkanı olduğunu bilerek ve kabullenerek göreve gelmiş olmasına rağmen, sizce buna uygun mu davranıyor cevabını size bırakıyorum. % 49.5 oy ile tek başına iktidar olmuş bir partinin hü... Devamı »