Kongre Belirsizlikleri Sürüyor!

15.05.2016 15:47
  •  A 

Pazar günü yapılması beklenen MHP kongresi karşılıklı mahkeme kararlarının arka arkaya gelmesi sonrası yapılamadı. Böyle bir ortamda Yargıtay'ın da kararı gecikince ülke olarak yeni bir hukuk kaosu yaşadık. Karşılıklı mahkeme kararlarını görünce, benim neden asıl önemli belirsizlik MHP kongresinin akıbeti olacaktır dediğimi anlamışsınızdır!

Kısaca bu konudaki stratejinin nasıl işleyeceği hakkındaki görüşümü paylaşmak istiyorum.

           MHP Kongresi Yapılırsa;
           Muhalifler önümüzdeki günlerde bir şekilde genel başkan seçimli olağan üstü MHP kongresini yapmayı başarabilirse, aranan cevap; başkan değişimi olup-olmayacağı olacaktır. Eğer başkan seçimli bir kongre yapılabilir ve yeni bir MHP genel başkanı seçilecek olursa, bu değişim olası bir erken seçimde MHP oylarında çok ciddi artış yaşanmasına neden olabilir. Bu durumda erken seçimde Ak Parti mevcut oylarından ciddi kayıp yaşayabilir. Hükümet kurmak için yeniden koalisyon şartı doğabilir görüşündeyim.

İşte bu risk nedeniyle, eğer genel başkanı değişecek bir MHP kongresi yapılabilirse, erken seçim ihtimali iyice azalacaktır. Hatta başkanlık oylaması ya da arayışları da bir süre rafa kalkacaktır. Böyle bir gelişme halinde, başkanlık rejimine geçiş rafa kalkabileceği için, arayışlar başkanlıktan ziyade partili cumhurbaşkanı şekline dönüşebilir. Zaten bu konudaki açıklamaların da bu nedenle yapıldığını düşünüyorum.

Kısacası MHP genel başkan değiştirebilirse, Ak Parti'nin başkanlığı askıya alarak, anayasanın 101. maddesindeki ''cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer." maddesini kaldırıp, şu an fiili olarak yaşandığını düşündüğüm partili cumhurbaşkanlığının yasal alt yapısı sağlanmaya çalışılacaktır görüşündeyim. Buna hükümet etme konusunda bir kaç madde değişikliği de eklenerek mevcut durum sürdürülecektir.

Böyle bir ortamın Türkiye siyasetini çok gerginleştireceği görüşündeyim. Muhalefette yer alacak CHP ve MHP ile başta cumhurbaşkanı olmak üzere, Ak Parti arasında her gün karşılıklı gerginliklerin ve söylemlerin yaşanmasını beklerim. Türkiye için bir çok önceliğin unutulacağı bir dönem içine gireriz. Ancak yeni bir seçim zamanından önce olmaz.

MHP Genel Başkanı Değişmez ise;
           MHP'li muhalifler  başkan seçimli bir olağan üstü kongre yapamazsa, ya da yapılacak bir kongrede genel başkan değişmezse, bu durumda Ak Parti'nin erken seçim isteyeceğini düşünüyorum. Çünkü böyle bir ortamda yapılacak bir seçimde HDP zaten baraj altında kalacaktır. Küskünleri çok olan MHP de, baraj stresi yaşayacaktır. Mevcut oylarının artmayıp, ya sınırda barajı geçmesini, ya da % 9 civarında kalarak baraj altında kalacağını düşünüyorum.

Böyle bir seçim sonucunda Ak Parti % 55 üstünde bir oya ulaşıp tek başına anayasayı değiştirecek millet vekili çoğunluğuna ulaşacaktır. Tabii bu durumda başkanlık rejimine geçiş için referanduma bile gitmeden, TBMM çatısında böyle bir karar millet vekili oylarıyla çıkartılabilir. Hatta ilk başkan da mevcut cumhurbaşkanı olur diye çıkartılabilecek bir yasa ile Türkiye'nin ilk başkanını belirlemek için yeni bir seçime bile gidilmeyebilir.

Eğer MHP'li küskünler partiden ihraç edilecek olurlarsa, bu durumda DP gibi bir partinin çatısı altında yeni bir oluşuma kalkarlarsa, ilk seçimde MHP'nin oylarının daha da fazla düşmesine neden olurlar. Kendileri de barajı ilk seçimde geçemezler. Böyle bir ortam aynı Anap-DYP kavgalarında olduğu gibi, MHP'nin de ciddi erimesine neden olur. Bu durumda en karlı yine Ak Parti çıkar. Çıkartacağı millet vekili sayısı çok daha fazla artar.

Tabii MHP'li küskünlerin olası MHP dışı bir siyasi oluşumun içine girmeleri sonrasında, Ak Parti'nin de bazı eski ve mevcut ağır topları bu oluşumda yer almaya kalkacak olurlarsa, işte o zaman işler biraz karışır.

Kısaca görüyorsunuz ki, önümüzdeki günler Türkiye siyasi hayatı oldukça gergin bir ortama girecektir. Böyle bir ortamda bir de TCMB faiz indirmesi baskıları başlarsa, kurlar benim beklentimin tersine düşüş göstermeyip, yüksek seyredeceklerdir. Tabii Türkiye yine her zaman olduğu gibi, çok önemli bir dönemi yine büyük fırsatlar kaçırarak, kısır kavgalarla geçirmek zorunda kalacaktır.

BIST Ne Yapar?
           Böyle bir ortamda BISTîn iniş-çıkışları çok olacaktır. Gerginliklerin boyutuna göre ekstra düşüş bile yaşanabilir. O yüzden bu günlerde hisse bazlı hareketlere  odaklanmak çok daha doğru olur kanaatindeyim. Böyle bir ortamda TCMB faiz indirim kararı bankaları ve dolayısı ile BIST'i toptan yukarı çekebilecek bir gelişme olurdu. Ancak, siyasi gerginlik içinde böyle bir faiz indirimi gerçekleşirse, kurlar yükseliş tepkisi verecek oldukları için, bankaların sendikasyon risklerinin artmasına neden olacaklardır. Yani bu ortamda yaşanacak bir TCMB faiz indirimi bile, sınırlı bir yükselişten öte yarar sağlamaz diye düşünüyorum. Bilançoları iyi yönde gelişemeye devam eden hisseler ise, bu ortama rağmen yine de yükselişe devam deceklerdir.

Fakat bir şekilde erken seçim kararı çıkar ve bu seçimden Ak Parti tek başına anayasal çoğunluğu elde edecek sonuç alacak bir görüntü verecek olursa, o zaman yabancı fonlar bu durumu alım nedeni olarak görebilirler. Çünkü yabancı için kimin yönettiği değil, bir partinin tek başına iktidar olup-olmayacağı daha önemli olacaktır görüşündeyim. Nihayetinde 2002'den beri aynı kişilere rağmen endeks rekorları yaşadığımızı unutmayınız.

Tebrikler Beşiktaş!
           
Şampiyonluğunu garantileyen Beşiktaş'ı ve tüm taraftarlarını gönülden kutluyorum. Hak ettiğiniz şampiyonluğun keyfini çıkartmanızı dilerim.

Teşekkürler Fenerbahçe!
            Basketbol'da Avrupa'nın en büyüğünü belirleyecek Euro Lig final maçında, uzun süre 20 sayı geride gitmesine rağmen, son periyotta müthiş bir geri dönüş başarıp öne geçen FB., bitişe 1.9 saniye kala önde iken, yediği sayı ile 83-83 uzatmaya giden maçta, maalesef şampiyonluğu elinden kaçırdı. Geçen yıl Avrupa 4'ncüsü olduğu şampiyonada bu sene de Avrupa ikinciliği ile yetinmek zorunda kaldı. 2 Saniye ile kaçan şampiyonluk gerçekten çok üzücü oldu. Avrupa Şampiyonlar Liği ikinciliğine bile üzüldüğümüz için teşekkürler FB diiyorum.

Pazartesi Aranızda Olmayacağım!
           
Geçen Perşembe günü beklenti yazımda belirttiğim üzere, annemin göz ameliyatı pazartesi günü yapılacak. O nedenle aranızda olamayacağım. Salı günü yine beraberiz. 

Hepinize iyi bir hafta dilerim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 12.05.2016
    08:59

    Piyasalar için 22 Mayıs Ak Parti kongresi ve en az hatta ondan da önemli MHP'nin genel başkan seçimli bir kongre yapıp yapamacağı belirsizlikleri olacaktır. MHP kongresi daha da önemli diyorum, çünkü netice itibarı ile Ak Parti kongresinin sonucu şimdiden belli. Kim gelirse gelsin kimin düşüncelerin... Devamı »

  • 11.05.2016
    09:20

    Mart sonunda, yıl sonu bilançolar bitince kısa bir süre daha genel kurul ve temettü beklentileri nedeniyle hisseler yükselebilir ama sonra bir yaz rehaveti başlar diye uyardığımı(31/03-BIST İçin Teknik Uyarılarım Var!) hatırlarsınız. Maalesef bu süreci yaşıyoruz. Yani aslında beklemediğimiz bir orta... Devamı »

  • 10.05.2016
    09:09

    Tarafsızlık yemini ederek göreve gelmiş olan bir cumhurbaşkanımız var. Anayasaya göre parlamenter sistemin cumhurbaşkanı olduğunu bilerek ve kabullenerek göreve gelmiş olmasına rağmen, sizce buna uygun mu davranıyor cevabını size bırakıyorum. % 49.5 oy ile tek başına iktidar olmuş bir partinin hü... Devamı »

  • 09.05.2016
    09:04

    S&P Sürprizi! Türkiye için yatırım yapılabilir notu vermiş olan iki rating şirketi var. Fitch ve Moody's. S&P ise zaten yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altında BB+ notu vermiş ve görünümümüz için de negatif izlemede takip ediyordu. Cuma akşamı sürpriz bir şekilde Türkiye notunu ... Devamı »

  • 06.05.2016
    09:14

    Öncelikle hemen belirteyim, asıl gündemim dışında üç önemli gelişme var! 1) Bugün 15:30'da ABD tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. 200 Bin beklentisi var ki, zaten bu rakam bile önceki ortalamaların altında kalıyor. O nedenle üstünde gelirse Haziran FED faiz artış riski sürer ama, ... Devamı »