Piyasalar Kongre Belirsizlerini Bekleyecektir!

12.05.2016 08:59
  •  A 

Piyasalar için 22 Mayıs Ak Parti kongresi ve en az hatta ondan da önemli MHP'nin genel başkan seçimli bir kongre yapıp yapamacağı belirsizlikleri olacaktır. MHP kongresi daha da önemli diyorum, çünkü netice itibarı ile Ak Parti kongresinin sonucu şimdiden belli. Kim gelirse gelsin kimin düşüncelerinin hakim olacağı artık çok açık. Kısaca yeni gelen genel başkan ve başbakan netice itibarı ile geldiği andan itibaren başkanlık rejimini ve faiz indirimini savunuyor olacaktır. Yani Ak Parti cephesinde kimin seçileceği ve ekonomi kadrolarında kimlerin olacağı belki belli değil ama, yeni gelecek olanların savunacağı öncelikleri bana göre bellidir. 

Bu açıdan bakınca, MHP kongresindeki belirsizlikler daha çoktur. En başta yapılıp-yapılamayacağı belli değildir. Yargıtay 18.Hukuk Dairesi MHP'nin kongresi konusundaki kararını Mayıs ayı içinde açıklayacağını ilan etti. Yani en azından yapılıp yapılmayacağını bu ay içinde öğrenmiş olacağız. 

Sonrasında yapılmayacak denirse, ortaya çıkan adayların farklı bir partide mi yoksa yine MHP içinde mi bu mücadelelerini sürdüreceklerini göreceğiz. Tabii parti disiplin kurulu tarafından partiden ihrac edilirlerse, bu da ayrı bir boyut kazandıracaktır.

Eğer MHP kongresi yapılacak olursa, son kesin adaylar kimler olacak ve sonunda kimin adının altında birlik olacakları takip edilecektir. Tabii en nihayetinde asıl cevap, eğer kongre yapılacak olursa, genel başkan değişimi yaşanıp-yaşanmayacağı çok önemli bir sonuç olacaktır. Eğer genel başkan değişimi yaşanırsa, belki de Ak Parti'deki başkanlık ve erken seçim arayışları bile bir süre rafa kalkabilir!

Hatta bu ihtimale karşılık Ak Parti içinden yeni anayasa teklifinin içine partili cumhurbaşkanı teklifinin konulduğu açıklamalarını duyuyoruz. Yani erken seçim ya da referandum ile başkanlık rejimine geçiş zorlaşacak olursa, bu durumda cumhurbaşkanının yeniden partinin genel başkanı seçilerek, hem Ak Parti genel başkanı, hem de cumhurbaşkanı olması alternatifi hazırlanıyor. Kısacası her şekilde sayın cumhurbaşkanına hukuki bir kılıf arayışları sürüyor. Çünkü şu anki anayasaya göre, tarafsızlık ilkesini ihlal eden ve hükümetin bir çok icraatına karışıyor görüntüsü veren bir cumhurbaşkanı var. Zaten iki başlılık da bu nedenle yaşanıyor. 

Yani lafın özü, siyasi belirsizlikelrimiz halen önemini koruyor. İki partinin kongre akıbetleri sonrası olası yeni isimler ve yeni kabine üyeleri konusunda belirsizlikler netleşmeye başlayacaktır. 

AB Vize Serbestisi Rafa Mı Kalkıyor?
           AB Parlamentosu, Türkiye 72 maddeyi tamamlamadığı takdirde bu konuyu gündeme getirmeyeceğini açıkladı. Cumhurbaşkanımız da, bugüne kadar vize ile geldik, bundan sonra da yolumuza böyle devam ederiz dedi. Yani Haziran ya da Temmuz'da vizenin kalkması ihtimali iyice azalmış durumda. Hatta madem öyle, o zaman buyurun mültecilerle siz ilgilenin denirse ilişkiler daha da gerginleşebilir. 

Kısacası belirsizlikler azalacağına daha da artıyor. Bu nedenle bu süreç esnasında endeks olarak ekstra beklentiler yanlış olur. Hisse bazlı hareketlere odaklanmak daha doğru olacaktır ki, zaten piyasada da bunun yaşandığını görüyoruz. 

Cuma Günü Aranızda Olmayabilirim!
           Arkadaşlar, muhtemelen cuma günü aranızda olmayacağım. Bu sefer de annemin katarakt muayenesi için Aydın'a gideceğiz. Ben İzmir'de, onlar Didim'de yaşadıkları için, gidiş-geliş günün çoğunu bitiriyor. Bugün doktor gelin derse yarın yokum. Başka güne kalırsa, zaten yarın sabah veri girişlerimden anlarsınız. 

Hatta eğer yarın randevu alırsak, bir ihtimal babamda olduğu gibi, hemen pazartesi sabahı da ameliyatı olabilir. Bu durumda pazartesi de aranızda olmayabilirim. Konu netleştikçe bilgi paylaşımını yapacağım. Fırsat bulduğum her anda da aranızda olamaya çalışacağım.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 11.05.2016
    09:20

    Mart sonunda, yıl sonu bilançolar bitince kısa bir süre daha genel kurul ve temettü beklentileri nedeniyle hisseler yükselebilir ama sonra bir yaz rehaveti başlar diye uyardığımı(31/03-BIST İçin Teknik Uyarılarım Var!) hatırlarsınız. Maalesef bu süreci yaşıyoruz. Yani aslında beklemediğimiz bir orta... Devamı »

  • 10.05.2016
    09:09

    Tarafsızlık yemini ederek göreve gelmiş olan bir cumhurbaşkanımız var. Anayasaya göre parlamenter sistemin cumhurbaşkanı olduğunu bilerek ve kabullenerek göreve gelmiş olmasına rağmen, sizce buna uygun mu davranıyor cevabını size bırakıyorum. % 49.5 oy ile tek başına iktidar olmuş bir partinin hü... Devamı »

  • 09.05.2016
    09:04

    S&P Sürprizi! Türkiye için yatırım yapılabilir notu vermiş olan iki rating şirketi var. Fitch ve Moody's. S&P ise zaten yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altında BB+ notu vermiş ve görünümümüz için de negatif izlemede takip ediyordu. Cuma akşamı sürpriz bir şekilde Türkiye notunu ... Devamı »

  • 06.05.2016
    09:14

    Öncelikle hemen belirteyim, asıl gündemim dışında üç önemli gelişme var! 1) Bugün 15:30'da ABD tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. 200 Bin beklentisi var ki, zaten bu rakam bile önceki ortalamaların altında kalıyor. O nedenle üstünde gelirse Haziran FED faiz artış riski sürer ama, ... Devamı »

  • 05.05.2016
    03:09

    17/02/2016 ''Anayasa Uzlaşma Komisyonu Dağıldı!'' , 18/02/2016 ''Bu Ne Yaman Çelişkidir!'' , 04/03/2016 ''İç Siyasette Neler Oluyor?'' 02/05/2016 ''Mayıs Sendromu Devamı »