S&P Moody's İçin Referans Olabilir Mi?

09.05.2016 09:04
  •  A 

S&P Sürprizi!
           Türkiye için yatırım yapılabilir notu vermiş olan iki rating şirketi var. Fitch ve Moody's. S&P ise zaten yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altında BB+ notu vermiş ve görünümümüz için de negatif izlemede takip ediyordu. Cuma akşamı sürpriz bir şekilde Türkiye notunu BB+ olarak teyit etti ama görünümünü durağan'a çekti. Bunu Türkiye'nin her türlü riske daha dayanıklı hale geldiğini söyleyerek yaptı.

S&P'nin Türkiye notu henüz yatırım yapılabilir düzeyin altında olduğu için, bu kararı ekstra bir etki yaratmaz ama durağana yükseltme nedeni Türkiye'nin dayanaklılığının artması diye açıklamış olduğu için, Moody's'in aksi bir fikirle not indirme kararı vereceğini sanmıyorum. Kısacası siyasi risk uyarıları ile mevcut notunu korumasını beklediğim Moody's, ekstra bir risk yaratmayacaktır görüşündeyim. 

Yıllık Sanayi Üretimi Açıklanacak!
         
 Saat 10:00'da yıllık sanayi üretimi açıklanacak. Bir önceki ay açıklanan büyümenin altında kalırız ama çok moral bozacak bir durum olur mu bilemiyorum.

Erken Seçim Risk Yaratır Mı?
           Kısa tekrarlamalar ile görüşümü yeniden paylaşıyorum. Mevcut liderler ve partilerle girilecek bir erken seçim iktidar için risk olmaz. Hatta MHP genel başkan değiştirecek bir kongre yapamazsa, Ak Parti'nin bir erken seçimi isteyebileceği düşüncesindeyim. Böyle bir ortamda gireceği bir seçimden daha yüksek milet vekili alabileceği düşüncesi ile bunu yapmak isteyebilir.

Ancak MHP'nin liderinin değişerek gireceği bir erken seçim iktidar için risk olur. Bu nedenle eğer MHP lider değiştirdiği bir kongre yapacak olursa, erken seçim ihtimali zayıflayacaktır. Çünkü böyle bir ortamda Ak Parti erken seçimi istemeyecektir görüşündeyim. 

Bu nedenle eğer bir erken seçim olacak olursa, mevcut muhalefet liderleri ile yapılacaksa BIST için fazla çekinmeye gerek yok. Ama bir erken seçim kararı açıklanır, fakat özellikle MHP liderinin değiştiği bir erken seçim olursa, işte o zaman seçim öncesinde BIST'in ciddi düşüş riski olur görüşündeyim. Böyle bir ortamda seçim öncesinde nakite geçmek doğru bir karar olabilir. Ama dediğim gibi, zaten MHP lider değiştirecek olursa, erken seçim ihtimali de olmayacaktır.

AB İle Yeni Bir Gerilim Yaşanır Mı?
           AB ile Davutoğlu zamanında imzalanan geri kabul anlaşmasında bir gerilim ya da iptal yaşanabilir. Ortam cumhurbaşkanımızın açıklamaları ile gerilmiş durumda. Eğer karşılıklı bir restleşme yaşanırsa, tam da elde etmeye çok yaklaşmış olduğumuz vize serbestisi rafa kalkabilir. Eğer böyle olursa, bu takdirde geri kabul de iptal edilir. Tabii böyle bir durumda AB sınırlarında mülteci akınına hazır olsun diyorum. 

Ancak AB'nin terör ve terörist tanımı konusunda çok da iyiniyetli olmadığını düşünüyorum. Belçika'nın tavrı ortada iken, şimdide Almanya PYD'ye Almanya'da büro açma izni veriyor. Biz ise bu esnada PYD'yi PKK ile aynı listeye dahil ettik. Yani AB ile tam da çözüm yaklaşıyor derken, yeniden bir gerilime girebiliriz. 

Yine de S&P sürprizi sayesinde haftaya yükseliş yönünde başlamayı bekliyorum. Ama devamı için dirençler ve yaşanacak gelişmeler önemli olacaktır.

Hepinize iyi bir hafta diliyorum.

 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 06.05.2016
    09:14

    Öncelikle hemen belirteyim, asıl gündemim dışında üç önemli gelişme var! 1) Bugün 15:30'da ABD tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. 200 Bin beklentisi var ki, zaten bu rakam bile önceki ortalamaların altında kalıyor. O nedenle üstünde gelirse Haziran FED faiz artış riski sürer ama, ... Devamı »

  • 05.05.2016
    03:09

    17/02/2016 ''Anayasa Uzlaşma Komisyonu Dağıldı!'' , 18/02/2016 ''Bu Ne Yaman Çelişkidir!'' , 04/03/2016 ''İç Siyasette Neler Oluyor?'' 02/05/2016 ''Mayıs Sendromu Devamı »

  • 04.05.2016
    09:28

    Aslında uzun süredir endeks teknik olarak bir düzeltme yapsa iyi olur diyordum. Neredeyse bir aydan fazla bir süredir BIST'in 79.369 seviyesinde bulunan gap boşluğunu kapatmasının iyi olacağını yazıyordum. Yıl sonu bilançoları bitince, sermaye artışları ve temettü açıklamaları nedeniyle bir süre dah... Devamı »

  • 03.05.2016
    09:03

    Yani çıkarken nasıl birçok nedenle bunu yapıyorsa, düşerken de bir çok etkenden etkileniyor olabilir. Özellikle uzun zamandır teknik bir düzeltme olmasının iyi olacağını yazdığımı biliyorsunuz. En azından sebep ne olursa olsun, bu düşüş benim açımdan iyi bir teknik realizasyon oluyor. Eğer 83.872 se... Devamı »

  • 02.05.2016
    11:19

    Global Yatırım Holding'in iştiraki Global Liman İşletmelerinin sponsorluğunda 17 Nisan tarihinde 3'ncüsü düzenlenen ve geliri Parıltı Görmeyen Çocuklara Destek Derneğine bağışlanan Global Run Bodrum 2016 koşusuna yine aile boyu katılım yaptık. Madalyalarımızı da gördüğünüz gibi taktık. Ama aramızda ... Devamı »