Siyasi Risklerin Üstüne FED de Eklenir Mi?

17.05.2016 09:12
  •  A 

İç siyasi riskler zaten piyasaları germişken, petrolde yaşanan yükseliş sonrası bir de FED yeniden faiz artışını konuşmaya başlarsa, bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için satış baskıları daha da artabilir. İşte bugün FED'in olası kararlarını etkileyecek bir çok ABD verisini göreceğiz. ABD'den15:30'da aylık ve yıllık inşaat izinleri, inşaat başlangıçları, konut başlangıçları, çekirdek tüketici fiyat endeksi, reel kazançlar,16:15'de nisan kapasite kullanım oranı, sanayi ve imalat üretimi verileri ve daha sonraki saatlerde de haftalık petrol stokları açıklanacak. Gelecek veriler sonrasında da FOMC üyelerinden Lockart, Williams ve Kaplan konuşacak. Veriler iyi gelirse, FED üyelerinin konuşmalarında Haziran ayında faiz artışı yapılabilir yönünde açıklamalar gelebilir. Bu durum güçlenen ABD dolarının yükselişine katkı yaparken, bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin sermaye piyasalarından çıkışlara neden olur.

ABD verilerinin beklentileri karşılamaması halinde ise, FOMC üyelerinin daha açık uçlu konuşmalarını ve piyasaların olumlu yönde tepki vermesini beklerim. Velhasıl, bugün ABD verileri iç siyasi gerilimler nedeniyle düşen BIST'e bir nefes mi aldıracak, yoksa daha da mı derinleştirecek göreceğiz.

Ak Parti Genel Başkan Adayı Belirleniyor!
           Yapılan temayül yoklamalarında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın ismi ön plana çıkmış durumda. Piyasaların sayın Binali Yıdırım'ı olumlu karşılamasını bekliyorum. Am tabii hemen sonrasında yeni kabine üyeleri de merak edilecektir. Özellikle ekonomi kadroları piyasalar üzerinde daha etkili olacaktır.

MHP'de Muhaliflerin Arası Bozuluyor!
           Nihayetinde MHP liderlik kavgasının kaç adayı gerçek, kaçı ise diğer adayları zayıflatmak için ortaya çıkmış ama sonra geri adım atacaktır göreceğiz. Şu an Koray Aydın'ın Meral Akşener'i cematten finansal destek sağladığına yönelik eleştirdiğini duyuyoruz. Yakında parti disiplin kurulu da benzer bir yorum ve yaşanan gerilimler esnasındaki tutumu nedeniyle Akşener'i partiden ihraç etme kararı alabilir. 

Kısacası dünkü yazımda ne olursa nasıl yansır diye daha detaylı izah ettiğim(lütfen düne ait yazımı okuyunuz!), MHP kurultay gerilimleri farklı boyut kazanmaya başlıyor. Eğer muhalif adayların güçleri azalırsa, Akşener ihraç edilecek olursa, hatta bir de gidip başka bir parti altında toplanıp seçime gireceğiz derlerse, işte o zaman dün izah ettiğim gibi, olası bir erken seçimin hiç bir riski kalmaz. Piyasalar seçim riskinden çekinir ama seçimin risk yaratmayacağını anlarsa, buna olumlu tepki verecektir görüşündeyim. 

İşte önümüzdeki bir kaç gün içinde bu belirsizlikler netleşecektir. Umalım da, tam bu riskler netleşiyor derken, FED yeni bir risk nedeni olmasın.

Bu ortamda mevcut potansiyel riskler nedeniyle, orta ve uzun vadeli yatırımcı olmayı göze alarak hisse almak ya da hisseleri taşımak doğru bir yaklaşım olur. Ben hisselerin fiyatlarının artık uygun seviyelerde olduğu görüşündeyim. Bu ve altındaki endeks ve fiyatlardan yapılacak alımlar bir süre sonra kazanç yaratacaktır diye düşünüyorum. 

 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 15.05.2016
    15:47

    Pazar günü yapılması beklenen MHP kongresi karşılıklı mahkeme kararlarının arka arkaya gelmesi sonrası yapılamadı. Böyle bir ortamda Yargıtay'ın da kararı gecikince ülke olarak yeni bir hukuk kaosu yaşadık. Karşılıklı mahkeme kararlarını görünce, benim neden asıl önemli belirsizlik MHP kongresinin a... Devamı »

  • 12.05.2016
    08:59

    Piyasalar için 22 Mayıs Ak Parti kongresi ve en az hatta ondan da önemli MHP'nin genel başkan seçimli bir kongre yapıp yapamacağı belirsizlikleri olacaktır. MHP kongresi daha da önemli diyorum, çünkü netice itibarı ile Ak Parti kongresinin sonucu şimdiden belli. Kim gelirse gelsin kimin düşüncelerin... Devamı »

  • 11.05.2016
    09:20

    Mart sonunda, yıl sonu bilançolar bitince kısa bir süre daha genel kurul ve temettü beklentileri nedeniyle hisseler yükselebilir ama sonra bir yaz rehaveti başlar diye uyardığımı(31/03-BIST İçin Teknik Uyarılarım Var!) hatırlarsınız. Maalesef bu süreci yaşıyoruz. Yani aslında beklemediğimiz bir orta... Devamı »

  • 10.05.2016
    09:09

    Tarafsızlık yemini ederek göreve gelmiş olan bir cumhurbaşkanımız var. Anayasaya göre parlamenter sistemin cumhurbaşkanı olduğunu bilerek ve kabullenerek göreve gelmiş olmasına rağmen, sizce buna uygun mu davranıyor cevabını size bırakıyorum. % 49.5 oy ile tek başına iktidar olmuş bir partinin hü... Devamı »

  • 09.05.2016
    09:04

    S&P Sürprizi! Türkiye için yatırım yapılabilir notu vermiş olan iki rating şirketi var. Fitch ve Moody's. S&P ise zaten yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altında BB+ notu vermiş ve görünümümüz için de negatif izlemede takip ediyordu. Cuma akşamı sürpriz bir şekilde Türkiye notunu ... Devamı »