Terörü Lanetliyorum!

14.03.2016 09:10
  •  A 

Hepimizin başı sağ olsun. Dün yine Ankara'da hepimizin içini yakan yeni bir terör eylemi gerçekleşti. Yayın yasağı olduğu için şimdilik 37 can kaybının, 125 yaralının olduğunu biliyoruz. Bir kısmının durumu da ciddi. Ölenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına ve tüm vatandaşlarımıza baş sağlığı diliyorum.

Dün kızımın da katıldığı üniversite YGS sınavı vardı. Kimbilir belki de seneye kazanırsa Ankara'da, İstanbul'da okuyor olacak. Dün o meydandan benim gibi bir babanın, eşim gibi bir annenin bir evladı geçiyordu. Bizim çocuklarımız gibi evlatların anne-babaları, kardeşleri vardı. Görevini yapmak için sokaklarda olan emniyet görevlileri vardı. Bu eylemi eğer PKK yaptı ise, belki de o meydandan geçenlerin içinde Kürt vatandaşlarımız da vardı. Yok eğer eylemi yapan ISİD mensupları ise, belki de oradan geçenlerin arasında inanışı kuvvetli dini bütün vatandaşlarımız vardı. Sırf oradan geçtikleri için şimdi hayatlarını kaybettiler.Çok sayıda vatandaşımız da yaralandı. Bu nasıl bir hainliktir, vicdansızlıktır ifadeye kelimeler yetmez. 

Fransa'da bomba patladığı zaman, Fransız istihbaratı ne yapıyor diye eleştiriyorduk. Maalesef sonrasında üçüncü kezdir Ankara'da bombalı saldırı gerçekleşiyor. Hiç mi güvenlik zaafiyeti yok, hiç mi görevinden alınacak kimse yok? Fransızlar saldırıyı engelleyemedikleri zaman sorumlu aranıyor da, üçüncü defadır Ankara'nın göbeğinde terör saldırısı olmasına rağmen aynı eleştiriler neden dile getirilmiyor?

Güneydoğu'da şehirlerde PKK kalkışmaları var. Bazı şehirlerimizde sokağa çıkma yasağı ilan ediliyor. Sonrasında da şehirdeki PKK'lı teröristler temizleniyor. Ama dikkat ediyor musunuz, evlerin altından tüneller yapılmış, binaların içinde cephanelikler oluşturulmuş, sayısız hendek açılmış. Yolların altına bomba tuzakları hazırlanmış. İyi de bunlar olurken, hiç mi istihbaratımız oralarda bunları görememiş? Bakın şimdi bu zaafiyet yüzünden bir çok askerimiz, polisimiz, vatandaşımız canını kaybediyor. Bu hazırlıklar zamanında yapılamadan engellenebilseydi bu kayıplar olur muydu? Olmazdı diyorsanız, o zaman bu bir zaafiyet değil mi yani? Peki kim sorumlusu? 

Piyasalar Ne Olur?
           Yani bu ortamda piyasa ve borsa konuşmak inanın içimden gelmiyor. Sınavdan çıkan bir çok genç arkadaşları ile, aileleri ile parkta oturmuş stres atarken hayatlarını kaybetmişler. Biz şimdi borsa ne olacak diyeceğiz? Bilemiyorum inanın ne olacak. O kadar tuhaf bir toplum olmaya başladık ki, artık ben de ne olacağını tahmin edemiyorum. Eskiden bu olaylar yaşandığında borsada sert düşüşler olurdu. Yabancılar İMKB'de satışa geçerlerdi. Şimdi ise bazen ufak bir dalgalanma ile geçiştiriliyor. İnsan olarak çok mu duyarsızlaştık, yoksa bunlara çok mu alıştık bilemiyorum. 

Çarşamba FED Günü!
           FED çarşamba günü toplanacak. Faiz kararı açıklanacak. ECB faiz sıfırlarken, mevduat faizinin eksi faizini daha da arttırmışken, aylık varlık alım miktarını 80 Milyar Euro yapmışken, FED faiz artışı yapabilir mi bilemiyorum. Eğer yaparsa BIST'de satış görülebilir. Parite düşer. Kurlarda kısmi yükseliş görülür. Yok eğer FED faiz artışı yapmaz yine pas geçerse, ECB de piyasaları rahatlatmışken, bu takdirde borsalara yöneliş artar. BIST üst dirençlerini zorlar. Kurlarda kısmi düşüş devam eder. Ama bu takdirde bile ben BIST'in 80.000 üstünde şimdilik sınırlı yükseliş yapabileceği görüşündeyim. 80.000 civarlarında ve biraz üstünde olası kar realizasyonlarının gelmesini beklediğimi biliyorsunuz. Yaşanan terör eylemleri bu görüşümü daha da güçlendiriyor. 

Hepinize terörden uzak bir hafta diliyorum. Başımız sağ olsun.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 11.03.2016
    09:06

    Avrupa Merkez Bankası ECB, dünkü kararları ile piyasadaki beklentilerin üstünde hamleler yaptı. Varlık alım süresi 2017 yılını kapsayacak. Aylık alımları 60 Milyar Eruro'dan 80 Milyar Euro'ya yükseltti. Politika faizini sıfırladı. Mevduat faizine uygulanan eksi faizi % -0,30'dan, % -0,40'a yükseltti... Devamı »

  • 10.03.2016
    09:03

    Bugün Avrupa Merkez Bankası ECB'nin kararları açıklanacak. 14:45'te bankanın faiz kararını duyacağız. 15:30'da ise ECB başkanı M.Draghi'nin basın açıklaması başlayacak. Piyasada ECB'nin varlık alım tutarını 60 Milyar Euro'nun üstüne çıkartması ve varlık alım programının süresini daha da uzatması bek... Devamı »

  • 09.03.2016
    09:03

    Gözler ECB'de Olacak! Yarın ECB kararları bekleniyor. Avrupa Merkez Bankası yeni bir faiz indirimi ve yeni likidite artırımı kararları alacak mı sorusu cevap arıyor. Eğer bu yönde kararlar çıkacak olursa, parite'de ilk anda 1,0826 ve 1,0710 seviyeleri test edilebilir. Böyle bir ortamda d... Devamı »

  • 08.03.2016
    09:02

    Bugün saat 10:00'da sanayi üretimi verimiz gelecek. Beklenti % 0,9 azalma gelmesi yönünde. Ama yıllıkta % 4 olması bekleniyor. Ben Türkiye'nin büyümesinin bu yıl hedefleri yakalayacak, hatta yukarı yönlü revize edilmesi gerekecek şekilde gerçekleşmesini bekliyorum. Saat 12:00'de Euro Bölgesi sana... Devamı »

  • 07.03.2016
    08:54

    ABD tarım dışı istihdam beklentilerden iyi geldi. Ama saatlik kazançlardaki fark eksi geldi. Biraz ilginç yani. Normalde istihdam artınca saatlik ücretlerde de artış normal olanıdır. Biraz çelişkili bir durum var yani. Ama borsalarda iyi piyasa etkisi yaratmış durumda. Petrol fiyatlarında da yükse... Devamı »