Sanayi Üretimi Verisi Gelecek!

08.03.2016 09:02
  •  A 

Bugün saat 10:00'da sanayi üretimi verimiz gelecek. Beklenti % 0,9 azalma gelmesi yönünde. Ama yıllıkta % 4 olması bekleniyor. Ben Türkiye'nin büyümesinin bu yıl hedefleri yakalayacak, hatta yukarı yönlü revize edilmesi gerekecek şekilde gerçekleşmesini bekliyorum. 

Saat 12:00'de Euro Bölgesi sanayi üretimi revizeleri gelecek. Euro bölgesi için büyüme revizyonları, ECB'nin olası faiz indirimi kararı için önemli olacaktır.  

Fitch de Türkiye Diyor!
           Fitch gelişmiş ülkelerdeki büyüme tahminlerini % 2.1'den % 1.7'ye, aynı şekilde gelişmekte olan ülkeler için de % 4.4'ten % 4'e revize etti. ABD için de 2016 büyüme tahmininde % 2.5 olan beklenti % 2.1'e indirildi. Ancak Türkiye ve İspanya'nın büyüme beklentilerini diğer tüm ülkelerin tersine yukarı yönlü revize potansiyelli gösterdi. 

Dünya genelinde gelişmiş olan ülkelerde 2016 için aşağı yönlü bir büyüme revizesi yapılırken, gelişmekte olan ülkeler için iyimserlik hakim. Bunun temel nedeni FED'in faiz artışı beklentisinin ilk toplantılar için yeniden azalmasından kaynaklanıyor. Bu nedenle FED faiz artışı ile birlikte gelişmekte olan ülkelerden yaşanacak diye beklenen para çıkışı korkuları yerini yeni para girişlerine bırakmış gözüküyor. 

Tabii FED'in faiz artışını öteleyecek olması, ECB'nin olası yeni faiz indirim ihtimali ve gelişmiş ülkelerdeki büyüme tahminlerinin aşağı yönlü revize edilmesi nedeniyle altın yeniden güvenli liman hedefi olarak öne çıkmış durumda. 1.270 $ seviyesini geçmesi halinde olası altın hareketi hakkındaki görüşlerimi 4 Mart tarihli ''Altın Ne Yapar?'' başlığı altında bulabilirsiniz.

Demir Cevherinde Spekülasyon Yaşanıyor!
           Dünya genelinde demir cevheri fiyatlarında dün sert bir yükseliş yaşandı. % 19 civarı fiyat artışı bugün yerini % 6 civarı bir düşüşe bırakmış durumda. Dünya genelinde büyüme tahminleri aşağı yönlü revize edilirken, demir cevherindeki ani yükseliş neye dayanıyor tam emin olamadığım gibi, kalıcı olmasını da şimdilik beklemiyorum. Hatta düşmesini bile doğal bulurum.

Borsalar İçin Realizasyon Riskini Yüksek Buluyorum!
           Borsaların tekniklerine bakınca, gelişmiş borsalar ve BIST için realizasyon risklerinin güçlendiğini görüyorum. Japonya ve Çin'den ekonomik verilerin kötü gelmesi de borsalarda realizasyon beklentimi destekleyebilir. Tabii bu ortam yine altına yarayabilir. 

AB İle Mülteci Müzakereleri Sürüyor!
           AB ülkeleri ile Türkiye arasında dün çetin bir mülteci müzakeresi başladı. Türkiye kendi üzerinden geçen tüm mültecileri geri alma konusunda ek parasal yardım(verileceği taahhüt edilen 3 Milyar Euro'ya ek bir 3 Milyar Euro daha)  ve vizelerin kaldırılması şartını masaya koydu. Bazı ülkelerin muhalefeti nedeniyle görüşmeler uzadı. Ancak olası bir uzlaşma halinde, Suriye sınırında bir güvenli bölge yapımı ön plana çıkabilir. 

Kadınlar Günü Kutlu Olsun!
           Dünya 8 Mart Kadınlar Günü kutlu olsun. Umarım hayatımızın en güzel varlıkları kadınlarımız sadece kadın oldukları için hiç bir olumsuz ayrışmayı yaşamadıkları günlerin geldiğini de görürler.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 07.03.2016
    08:54

    ABD tarım dışı istihdam beklentilerden iyi geldi. Ama saatlik kazançlardaki fark eksi geldi. Biraz ilginç yani. Normalde istihdam artınca saatlik ücretlerde de artış normal olanıdır. Biraz çelişkili bir durum var yani. Ama borsalarda iyi piyasa etkisi yaratmış durumda. Petrol fiyatlarında da yükse... Devamı »

  • 04.03.2016
    09:17

    Dün açıklanan enflasyon rakamları kısmi iyileşme gösterdiği için pozitif bir durum. Umarım enflasyondaki düşüş sürer. Ama ITO rakamlarından sonra gelen dünkü TUIK enflasyon verisi sürpriz iyileşme oldu diyebilirim. Bu arada çekirdek enflasyonda yükseliş halen sürdüğü için, dün açıklanan şubat ayında... Devamı »

  • 03.03.2016
    08:59

    10:00'da bizim enflasyon verimiz gelecek. İki farklı görüş var. Biri petroldeki düşüşün baz etkisi destekli enflasyonda düşüş beklentisine sahip, diğeri ise son gelen verilere bakınca enflasyonda artış bekliyor. Yani ben de kararsız kalıyorum. Çok emin olamadığım için bir görüş belirtmek istemiyorum... Devamı »

  • 02.03.2016
    08:59

    Uzun zamandır özellikle ABD'de iyi veriler gelince, acaba FED faiz artışı yapar mı diye borsalar düşüyordu. Son zamanlarda ABD ve Avrupa'dan iyi veriler gelince de piyasaların iyi fiyatlandığını görmeye başladık. İşte bir çok yazımda aslında esas olanın ekonomilerin düzelmesi olduğunu yazıyordum. Dü... Devamı »

  • 01.03.2016
    09:29

    Piyasaları bugün kısa geçeceğim. Bugün Avrupa ve ABD'de imalat PMI'ları açıklanacak. Nedir bu PMI'lar dersek, basit bir anlatımla; imalat yöneticİlerinin mal ve hizmet satın alma eğilimini gösteren bir ankettir. Temel amacı büyüme öngörülerini belirlemektir. PMI hesaplanmasında üretim, yeni siparişl... Devamı »