Borsaların Yükselişi Sürecek Mi?

09.03.2016 09:03
  •  A 

Gözler ECB'de Olacak!
           Yarın ECB kararları bekleniyor. Avrupa Merkez Bankası yeni bir faiz indirimi ve yeni likidite artırımı kararları alacak mı sorusu cevap arıyor. Eğer bu yönde kararlar çıkacak olursa, parite'de ilk anda 1,0826 ve 1,0710 seviyeleri test edilebilir. Böyle bir ortamda devamında FED'den de faiz artışı kararı gelecek olursa o zaman parite bu seviyelerin de altına iner ve 1,055 seviyesine doğru uzun zamandır beklenen gevşemesini yapabilir. Ancak ben 1,08 ya da hadi diyelim ki 1,0719 görülse bile, FED'in net bir faiz artışı kararı görülmeden daha altına inilmesini beklemiyorum. 

Euro Bölgesinde işler karışık. Almanya'dan gelen veriler güçlü olmasına rağmen, Yunanistan gibi sorunlu ülkeler için işler aynı değil. Bu nedenle ECB'nin kararlarında kafası karışık olacaktır. Bu nedenle bu sefer de beklentilere tam karşılık verebilir mi emin değilim.

Borsaların Yükselişi Sürecek Mi?
           Açıkçası ABD ve Avrupa borsaları için güçlü dirençlerde olduğumuz düşüncesindeyim. Bu nedenle bir düzeltme yapmaları bana göre çok daha sağlıklı olabilecek aynı zamanda da beklentim olan bir gelişme olur. 

BIST için de güçlü dirençlerdeyiz ama, son bir yükseliş daha yapıp 80.000 seviyelerini göstermek isteyebilirler. Ben bu konuda yeniden uyarmak istiyorum! Böyle bir hareket ancak bankaları almaları ile yapılır. Bankalarda kısmi alımlar ile böyle bir yükseliş yaşatacak olurlarsa, diğer hisseler için çok dikkatli olunması gerektiğine inanıyorum! Çünkü hemen hemen diğer hisselerin genelinde zaten önemli yükselişler yaşandı. Eğer bankalarla BIST'i yukarı taşıyacak olurlarsa, bu harekete katılmaya kalkacak diğer bir çok hissede, daha sonra ciddi düzeltme riskleri olabileceği uyarısını bir kez daha yapmak isterim. Tabiiki hisse bazlı yukarı hareketi sürenler olacaktır ama mevcut seviyeler BIST'de olduğu gibi, diğer bir çok hisse için de önemli direnç seviyeleridir. Yükseliş sürüyor derken, bir anda kar realizasyonları ile karşılaşabiliriz. Bu da son dönem yaşanan getirilerin bir anda kaybedilmesine neden olur. Yılın devamında çok daha yüksek endeks seviyeleri bekliyorum ama arada bir düzeltme riski var diye düşünüyorum.

Tabii bu benim kişisel görüşüm. Sizler yine de kendi kararlarınızı almalısınız. 

 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 08.03.2016
    09:02

    Bugün saat 10:00'da sanayi üretimi verimiz gelecek. Beklenti % 0,9 azalma gelmesi yönünde. Ama yıllıkta % 4 olması bekleniyor. Ben Türkiye'nin büyümesinin bu yıl hedefleri yakalayacak, hatta yukarı yönlü revize edilmesi gerekecek şekilde gerçekleşmesini bekliyorum. Saat 12:00'de Euro Bölgesi sana... Devamı »

  • 07.03.2016
    08:54

    ABD tarım dışı istihdam beklentilerden iyi geldi. Ama saatlik kazançlardaki fark eksi geldi. Biraz ilginç yani. Normalde istihdam artınca saatlik ücretlerde de artış normal olanıdır. Biraz çelişkili bir durum var yani. Ama borsalarda iyi piyasa etkisi yaratmış durumda. Petrol fiyatlarında da yükse... Devamı »

  • 04.03.2016
    09:17

    Dün açıklanan enflasyon rakamları kısmi iyileşme gösterdiği için pozitif bir durum. Umarım enflasyondaki düşüş sürer. Ama ITO rakamlarından sonra gelen dünkü TUIK enflasyon verisi sürpriz iyileşme oldu diyebilirim. Bu arada çekirdek enflasyonda yükseliş halen sürdüğü için, dün açıklanan şubat ayında... Devamı »

  • 03.03.2016
    08:59

    10:00'da bizim enflasyon verimiz gelecek. İki farklı görüş var. Biri petroldeki düşüşün baz etkisi destekli enflasyonda düşüş beklentisine sahip, diğeri ise son gelen verilere bakınca enflasyonda artış bekliyor. Yani ben de kararsız kalıyorum. Çok emin olamadığım için bir görüş belirtmek istemiyorum... Devamı »

  • 02.03.2016
    08:59

    Uzun zamandır özellikle ABD'de iyi veriler gelince, acaba FED faiz artışı yapar mı diye borsalar düşüyordu. Son zamanlarda ABD ve Avrupa'dan iyi veriler gelince de piyasaların iyi fiyatlandığını görmeye başladık. İşte bir çok yazımda aslında esas olanın ekonomilerin düzelmesi olduğunu yazıyordum. Dü... Devamı »