ECB Kararlarını Duyacağız!

10.03.2016 09:03
  •  A 

Bugün Avrupa Merkez Bankası ECB'nin kararları açıklanacak. 14:45'te bankanın faiz kararını duyacağız. 15:30'da ise ECB başkanı M.Draghi'nin basın açıklaması başlayacak. Piyasada ECB'nin varlık alım tutarını 60 Milyar Euro'nun üstüne çıkartması ve varlık alım programının süresini daha da uzatması bekleniyor. Aynı zamanda yeni bir faiz indirimi beklentisi de var. 

ECB'nin beklentileri karşılama oranına göre borsalar ve kurlar farklı hareketler gösterebilirler. ECB'nin faiz indirimi, varlık alımlarını yukarı çekip piyasalara daha fazla likidite vermesi ve varlık alımı süresini yukarı çekmesi BIST ve Türkiye için pozitif bir gelişme olur. Kur ve faiz oranlarımızın düşmesine, BIST'in yükselmesine destek olur. Ama beklentiler önceden alındığı için, bu kararla birlikte bankalara gelebilecek yeni bir alım dalgası sonrası BIST göreceği 80.000 ya da biraz daha üstünden kar satışlarına da sahne olabilir.

Benim BIST'in teknikleri için 80.000'li seviyelerin önemli direnç olacağı görüşümü biliyorsunuz. Bu görüşümü koruyorum. İşin ekonomik kısmı pozitif gelişmeler gösteriyor olabilir ama 16 Mart tarihinde FED toplantısının belirsizliği henüz geçmedi.

Ayrıca, anayasa değişiklikleri mecliste geçmeyecek olursa ve eğer referandum kararı meclis tarafından alınmayacak olursa, ben cumhurbaşkanımızın başkanlık görüşünden vaz geçmeyeceğini , HDP'nin ve hatta MHP'nin baraj altında kalması halinde Ak Parti'nin tek başına tüm değişiklikleri yapabilecek bir meclis çoğunluğunu yakalayabileceği beklentisi ile, bir baskın seçim kararı alınabileceğini düşünüyorum! Anayasa değişiklikleri geçmeyecek olursa bu riskin daha da artacağı görüşündeyim. Bu nedenle de gereğinden fazla rehavete kapılmayı da doğru bulmuyorum. 

Sakın yanlış bir algı oluşmasın! Türkiye ve BIST için mevcut durumdan çok daha iyi bir ortamda olmamız gerektiğini yazdığımı biliyorsunuz. BIST 69.000'li seviylerindeyken bir çok yorumcu ve analistlerin sert düşüş beklentilerine rağmen o seviyelerin destek olacağını bu işin bir algı yanıltması-yönetimi olduğunu söyleyen kişilerin başında geldiğimi biliyorsunuz. Ama ülke olarak sahip olduğumuz riskleri de iyi biliyorsunuz. Henüz bunlar dağılmadan, şimdiden daha fazla beklenti sahibi olmak bana göre ekstra risk üstlenmek olur gibi geliyor. O yüzden 80.000'li dirençler görülecek olursa kar realizasyonu görüşümü de koruyorum. Bu seviyelerde gelecek bir düzeltme sonrasında, siyaseten seçim gibi bir gündeme girecek olursak, BIST'in karşılaşacağı düzeltmeden çıkması süre alır. Ben bu riskin siyasi belirsizliklerinin netleşmemesini bekleyeceğim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 09.03.2016
    09:03

    Gözler ECB'de Olacak! Yarın ECB kararları bekleniyor. Avrupa Merkez Bankası yeni bir faiz indirimi ve yeni likidite artırımı kararları alacak mı sorusu cevap arıyor. Eğer bu yönde kararlar çıkacak olursa, parite'de ilk anda 1,0826 ve 1,0710 seviyeleri test edilebilir. Böyle bir ortamda d... Devamı »

  • 08.03.2016
    09:02

    Bugün saat 10:00'da sanayi üretimi verimiz gelecek. Beklenti % 0,9 azalma gelmesi yönünde. Ama yıllıkta % 4 olması bekleniyor. Ben Türkiye'nin büyümesinin bu yıl hedefleri yakalayacak, hatta yukarı yönlü revize edilmesi gerekecek şekilde gerçekleşmesini bekliyorum. Saat 12:00'de Euro Bölgesi sana... Devamı »

  • 07.03.2016
    08:54

    ABD tarım dışı istihdam beklentilerden iyi geldi. Ama saatlik kazançlardaki fark eksi geldi. Biraz ilginç yani. Normalde istihdam artınca saatlik ücretlerde de artış normal olanıdır. Biraz çelişkili bir durum var yani. Ama borsalarda iyi piyasa etkisi yaratmış durumda. Petrol fiyatlarında da yükse... Devamı »

  • 04.03.2016
    09:17

    Dün açıklanan enflasyon rakamları kısmi iyileşme gösterdiği için pozitif bir durum. Umarım enflasyondaki düşüş sürer. Ama ITO rakamlarından sonra gelen dünkü TUIK enflasyon verisi sürpriz iyileşme oldu diyebilirim. Bu arada çekirdek enflasyonda yükseliş halen sürdüğü için, dün açıklanan şubat ayında... Devamı »

  • 03.03.2016
    08:59

    10:00'da bizim enflasyon verimiz gelecek. İki farklı görüş var. Biri petroldeki düşüşün baz etkisi destekli enflasyonda düşüş beklentisine sahip, diğeri ise son gelen verilere bakınca enflasyonda artış bekliyor. Yani ben de kararsız kalıyorum. Çok emin olamadığım için bir görüş belirtmek istemiyorum... Devamı »