Borsaları Petrol Düşürüyor!

20.01.2016 08:45
  •  A 

Dün borsalardaki yükseliş beklentim özellikle Avrupa borsaları için % 2'lerin üzerinde ve BIST'de de seans içi yaşandı. Ama ABD borsalarının açılması sonrasında brent petroldeki düşüş havanın yeniden bozulmasına neden oldu. Şu an için Dow futurelarında % -1.81 eksi görüyorum. Çin borsasında da % 5'ler civarında düşüşler var.

Bu durumun ana nedeni şimdilik petrol fiyatlarının düşmesi olarak gözüküyor. Dün bir ara brent 30,22$, ABD petrolü de 31,36$ civarına yükselmiş iken borsalarda hızlı bir yukarı tepkiler yaşanıyordu. Ama ABD depolama kapasitesinin sınırlarında olması ve İran'ın yakın zamanda piyasalara vereceği günlük petrol miktarını önce 500 Bin, sonra da çok kısa zamanda 1 Milyon varil arttıracak olması ve petrol üreticilerinin üretime aynı şekilde devam edecek olması petrol fiyatlarının yeniden düşmeye başlamasına neden olmuş durumda. Şu an için brent 28.20 $ ve ABD petrolü 28.72$ seviyesinde gözüküyor. 

Petrol baskısı ile borsalardaki düşüş kritik bir seviyelere gelinmesine neden oldu! 18 Ocak tarihli Destek-Direnç tablomuzda Dow ve Dax için ikili dip desteklerine dikkat çekmiştim. Yine aynı desteklerin test edileceğini görüyoruz. Bu destekler kuvvetli fiyatlara denk geliyor. Yine bu destekler civarında yapılabilecek açıklamalar ile dış borsalarda düşüş durabilir. Ama eğer bu destekler aşağıya kırılacak olursa, o zaman gelişmiş ülke borsalarındaki düşüşler daha da hızlanır. Lütfen Dow ve Dax için ilgili seviyeleri destek-direnç tablomuzdan takip ediniz. 

Gelişmiş borsaların davranışlarına bakınca, BIST mümkün olduğunca sağlam durmaya çalışıyor. Ancak gelişmiş ülke borsaları için dikkat çektiğim destek seviyeleri aşağıya kırılacak olursa, ya da TL değer kaybetmeye devam eder ve Dolar kuru 3,075 düzeyini yukarı kırarsa, o zaman BIST'in yakın tarihli 69.190 desteğine doğru yönelmesi de kaçınılmaz olabilir. Ancak BIST için bu seviyeler ciddi güçlü desteklerdir. Özellikle brent petrolde yaşanan düşüşler Türkiye'nin cari açığı için direkt pozitif etki yaratıyor. Tam da kış günlerinde petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki düşüşler bizim için inanılmaz olumlu bir gelişmedir. 

TCMB Faizleri Değiştirmedi!
           BIST için sorun Suriye ve Irak sıkıntısının yanı sıra, iç belirsizliklerden kaynaklanıyor. Sınırlarımızda malum sorunlarımızı yaşarken, içeride de bir çok eş zamanlı sıkıntı yaşıyoruz. Güney Doğumuzdaki şehirlerde yaşadığımız PKK terörü kontrol altına alınmak üzere. En azından PKK'nın şehir işgalleri bitmek üzere. Güvenlik güçlerimiz PKK'yı yakında şehirlerden temizler ve sokağa çıkma yasakları da kalkar diye düşünüyorum. 

Ancak böyle terör stresi yaşanırken, hala siyasi sitres yaşıyor olmamız yatırımcıların kafasını karıştırıyor olabilir. Bir türlü başkanlık gündemli siyasi risklerden kurtulamıyoruz. Başkanlık belirsizliğinin yarattığı risk gündemi, yabancı için bir hikaye yaratmamızın önünde engel teşkil ediyor. Orta Vadeli Program açıklandı ama dediğim belirsizlikler nedeniyle pozitif kalkısı şimdilik sınırlı kaldı. Bu havayı dağıtabilirsek, brent petroldeki düşüşün de desteği ile pozitif ayrışmaya başlarız. Ancak siyasi gündem belirsizliklerini kontrol altına alamazsak, bir süre sonra maalesef pozitif ayrışma avantajını da kaybedebiliriz. 

İşte tüm bu belirsizliklerin yaşandığı ortamda, FED tarafından da yeni faiz artışları için enflasyon şartına bakmayabiliriz yönünde açıklamalar gelince, gözler TCMB faizlerine çevrildi. Ama dün açıklanan PPK kararlarında yine faiz değişikliği yapılmadığını görüyoruz. Özellikle siyasi belirsizlikler ve yeni FED faiz artış riskleri nedeniyle Türkiye piyasalarını riskli görmeye başlayan yabancılar, TCMB'nın faiz artışı yapmasını bekliyorlar. Ama dün TCMB'nın bu kararı almadığını gördük. 

Benim beklentilerimin bu yönde olduğunu biliyorsunuz. Ama enflasyon yüksek seyrederken, en azından yeni üretim politikası nedeniyle bir kaç yıl için enflasyon hedeflerinden vaz geçileceği açıklanmalıydı. Hem enflasyonda düşme hedeflenirken, hem de diğer riskleri yaşayınca, böyle bir ortamda yabancı doğal olarak faizler konusunda tedirginlik yaşıyor. Bu tedirginlik de, kurların direnç seviyelerine yakın durmayı sürdürmesine neden oluyor. Bu nedenle bir süre endeks olarak gel-gitler yaşamak zorunda kalacağız.

Bugün de dış borsaların baskısı ile güne eksi başlanacaktır. Destekleri kırmadığımız takdirde, önceki dip desteklerimize yakın fiyatlar özellikle banka hisseleri için yeni alım seviyeleri olur. Ama eğer BIST destekleri dış borsa gelişmeleri ile kırılacak olursa, 5 Ocak tarihli beklenti yazımdaki teknik riskler devreye girer. Ben yine desteklerin çalışmasını bekliyorum. 

 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 19.01.2016
    08:36

    Piyasanın düşmesine neden olan Çin borsasında yükseliş görülüyor. Bu nedenle Çin borsasında yaşanan yükselişin Avrupa ve ABD borsalarında da görülmesini bekliyorum. Bence BIST de bu yükseliş tepkisine uyacaktır görüşüdeyim. Olası teknik seviyeleri Destek-Direnç Tablomuzda bulabilirsiniz. Bugün PP... Devamı »

  • 18.01.2016
    09:10

    Yabancı borsalardaki satış baskıları sürüyor. Asya ve batı borsalarına Orta Doğu ülkeleri de dahil oldu. Brent petrolün düşmesi ve 28.42$ seviyelerine inmiş bulunması Orta Doğu piyasalarını da sıkıştırmaya başladı. Aslında brent düştükçe bu durum bizim için kim ne derse desin olumlu bir gelişmedir. ... Devamı »

  • 15.01.2016
    08:57

    Dün bir ara Avrupa borsalarındaki düşüşler % -4'ler civarına gelmişti. Sonra kısmı toparlanmalar başlamasına rağmen yine de % -1 civarı düşüşlerle perşembeyi kapatmışlardı. Avrupa sonrasında ise ABD endekslerinde hızlı yükselişler görüldü ama DOW'un dün yüksek kapatmasına rağmen Çin bugün yine hızlı... Devamı »

  • 14.01.2016
    09:09

    BIST'i ve Türkiye'yi maalesef bir süre daha rahat bırakmayacaklar gibi duruyor. Dün tam acaba BIST yukarıdaki dirençlere mi yöneliyor diyordum, tam da bankalar da hareketlenmeye başlıyor diyordum, yine terör haberi geldi! Diyarbakır'da Çınar İlçesi emniyet müdürlüğüne bombalı araçla saldırıda 5 vata... Devamı »

  • 13.01.2016
    14:32

    Enflasyonu düşürmenin asıl çaresi her alanda yeterli üretimi yapmak, katma değerli üretimi sağlamaktır. Bu nedenle üretimde gerçek bir yapısal reformun başlatılması şarttır. Peki faizleri yükselterek mi, yoksa düşürerek mi üretimi sağlarsınız? Esas olan bu sorunun cevabıdır. Devamı »