Dış Borsalarda Satışlar Sürüyor!

18.01.2016 09:10
  •  A 

Yabancı borsalardaki satış baskıları sürüyor. Asya ve batı borsalarına Orta Doğu ülkeleri de dahil oldu. Brent petrolün düşmesi ve 28.42$ seviyelerine inmiş bulunması Orta Doğu piyasalarını da sıkıştırmaya başladı. Aslında brent düştükçe bu durum bizim için kim ne derse desin olumlu bir gelişmedir. Ancak, şu an için dış piyasalardaki satış baskıları ve sınırlarımız içinde yaşanan terör olayları nedeniyle maalesef BIST de baskı altında kalıyor. Döviz kurlarımızda yine dirençlerin zorlanıyor olması borsanın satış baskısını daha da arttırıyor. Ama ben yine de bu ortamın bir süre sonra dip oluşturacağı ve piyasaların toparlanmaya başlamasını bekliyorum. Fakat sadece bize özel bir kriz yaşanmadığı, hatta daha ziyade yurt dışı baskılar nedeniyle satışları yaşadığımız için, sabırlı olmamız gereken bir dönemdeyiz diye düşünüyorum. Elinizdeki hisselerinize güveniyorsanız sabırla beklemeyi bilmek lazım.

Yarın TCMB PPK toplantısı var. Para Piyassası Kurulu faiz kararını açıklayacak. Kurlardaki baskı bu nedenle yeniden artmış durumda. Dirençleri zorlayarak, PPK'ya faiz artışı yaptırılmak isteniyor. Ama daha öncesinde de dediğim gibi PPK'nın siyasi baskı nedeniyle faiz artışı yapmasını beklemiyorum.

Aynı şekilde, brent petrolün hala düşüyor olması da, ABD enflasyonunu enerji kaynaklı düşürücü etki yaratacaktır. Bu nedenle FED'in önümüzdeki bir-iki toplantısında yeni bir faiz kararı alması zor olabilir. FED yeni bir faiz artışı yapamazsa, TCMB'nın eli rahatlar. Ama FED yeni bir faiz artışı daha yapacak olursa, bu durumda TCMB da mecbur kalabilir. Benim TCMB'nın faiz artışı yapmak zorunda kalması için Dolar kurundaki kriterim 3,075'in üzerine çıkmasıdır. 

Kısacası dışarıdan ve içeriden yeni stresler yaşanmasa BIST'in her fırsatta alımlarla 75.000 seviyelerine yöneleceğini düşünüyorum. Ancak 75.000 seviyesi yukarı kırılmadan fazla rahatlamak doğru olmaz. Çünkü gördüğünüz gibi her yükseliş denemesi sonrasında bir dış piyasa bozulmasına denk gelince, hemen BIST de kar realizasyonları yaşıyor.

Bu arada ben 75.000 direnç seviyesine doğru yükselişi daha güçlü ihtimal olarak görüyorum ama, eğer teknik olarak destek seviyeleri, ikili dip destekleri aşağıya kırılırsa, bu takdirde 5 Ocak tarihli ''BIST'de Teknik Riskler Oluşuyor!'' başlıklı yazımda uyardığım alt riskler ciddileşir. Pozitif ayrışma beklentime rağmen, eğer diğer dış etkenlerle destek-direnç tablosunda paylaştığım destekler aşağıya kırılacak olursa, sonrasında pozitif ayrışamalar yapacak olsak da, öncesinde piyasalara paralel ekstra düşebiliriz. 

Teknik olarak BIST destekleri gibi Dax ve Dow için de yakın destekler civarındayız. O nedenle batı borsalarında da desteklerden yeniden tepkiler gelebilir. Eğer Dow ve Dax ikili dip desteklerini aşağıya kıracak olurlarsa, o zaman BIST'in de buna uymaması çok zor olur. Umarım benim hissettiğim gibi olur ve hem batı, hem de bizim borsalarımızda haftaya kısmi gevşemelerle bile başlayasak (ki, ben BIST yükelişi daha güçlü buluyorum), haftanın devamı yükselişlerle kapansın.

Hepinize iyi bir hafta dilerim.

 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 15.01.2016
    08:57

    Dün bir ara Avrupa borsalarındaki düşüşler % -4'ler civarına gelmişti. Sonra kısmı toparlanmalar başlamasına rağmen yine de % -1 civarı düşüşlerle perşembeyi kapatmışlardı. Avrupa sonrasında ise ABD endekslerinde hızlı yükselişler görüldü ama DOW'un dün yüksek kapatmasına rağmen Çin bugün yine hızlı... Devamı »

  • 14.01.2016
    09:09

    BIST'i ve Türkiye'yi maalesef bir süre daha rahat bırakmayacaklar gibi duruyor. Dün tam acaba BIST yukarıdaki dirençlere mi yöneliyor diyordum, tam da bankalar da hareketlenmeye başlıyor diyordum, yine terör haberi geldi! Diyarbakır'da Çınar İlçesi emniyet müdürlüğüne bombalı araçla saldırıda 5 vata... Devamı »

  • 13.01.2016
    14:32

    Enflasyonu düşürmenin asıl çaresi her alanda yeterli üretimi yapmak, katma değerli üretimi sağlamaktır. Bu nedenle üretimde gerçek bir yapısal reformun başlatılması şarttır. Peki faizleri yükselterek mi, yoksa düşürerek mi üretimi sağlarsınız? Esas olan bu sorunun cevabıdır. Devamı »

  • 13.01.2016
    10:03

    Maalesef dün Sultanahmet'de yine bir terör bombası patladı. Türkiye'nin güneydoğusunda yaşanan teröre, Ankara'da patlayan bombaya rağmen yine de Türkiye'yi ziyaret etmekten korkmayan bir çok yabancı misafirimiz hayatını kaybetti. Maşası oldukları ülke ya da örgütlerin emelleri için terörü kullanan h... Devamı »

  • 12.01.2016
    10:54

    Bugün sizlere çok yararlı olacağına inandığım bir eğitim programının duyurusunu yapmak istiyorum! Devamı »