Tutanaklarda Güvercin Var!

19.02.2015 09:04
  •  A 

         Dün açıklanan FED tutanaklarında önceki güvercin görünüm hala sürüyor. Enflasyonun düştüğü ortamda faiz nasıl artırılacak tereddütleri var. Sabır kelimesi kaldırıldığında piyasaların buna sert olumsuz tepkiler vermesinden çekiniliyor. Dünya merkez bankalarının yaptığı faiz indirimleri olumlu görülüyor. Kısacası FED algısındaki korkularda azalma yaratacak içerikler görmüş olduk. Zaten son yazılarımda FED ile ilgili sarf ettiğim düşünceler bu yönde olduğu için, görüşlerimin desteklerini görmüş oldum. Ancak bu konuda bir uyarı yapmak istiyorum! Bu tutanaklar önceki verilerin izlerini taşıyor. En son tarım dışı istihdam verilerindeki yüksek iyileşmeyi kapsamıyor.Yani bir sonraki tutanaklarda yüksek tarım dışı istihdamın yaratacağı baskıları göz ardı etmemek lazım .

         Benim için en önemli kriter, tüm gelişmeleri bir birine mahsupladığımızda Türkiye için en önemli olacak kriterin ne olduğudur. Bunu da net söylüyorum. Petrol fiyatları bizim için en can alıcı göstergedir. Son açıklanan ABD petrol stoklarında 3 milyon varil kûsur artış beklenirken 13-14 Milyon varil stok artışı görülüyor. Açıklanan stoklar sonrasında petrolün yeniden düşüş yaşadığını görüyoruz. Petrol düşük kaldıkça ABD enflasyonu düşüyor ki, yine açıklanan üretici fiyat endeksinde benzer durum var. Bu ortamda FED faiz artışı konusunda zorlanacaktır. Bu kararı biraz daha geç alma ve daha düşük oranlarla başlayarak, artış aralıklarını daha uzun zaman dilimlerine yaymasını beklediğimi biliyorsunuz. Bu beklentim gelişmelerle desteklenmiş oluyor. Petrol fiyatları 70$'ı geçip yeniden eski yüksek fiyatlarını zorlamadığı müddetçe Türkiye için FED korkusunun da sınırlı kalacağı görüşündeyim. FED'in yaratacağı olası faiz artışı sıkıntısı ECB'nin başlayacağı 60 Milyar Euro aylık varlık alımlarının desteği ile kolay atlatılır. 

       FED Tutanakları Geçti, Sıradaki!
       Açıklanan tutanaklar şimdilik sıkıntı yaratmayıp, piyasaları olumlu destekleyecektir. Bu belirsizlik sırasını savdı. Ama 24 Şubat'ta Yellen'in konuşması olacak. Orada söyleyecekleri de bize fikir verecektir. Neyse, FED sonrası yakın iki belirsizlik var. Biri Yunanistan'ın yardım görüşmeleri. Diğeri de TCMB'nın 24 Şubat PPK faiz toplantıı olacaktır. PPK'nın olası faiz kararlarına göre kurlarda ve endekste farklı yönlere hareketlenmeler olabilir. Faizlerin indirilmesi halinde orana göre kurların yükseliş tepkisi görülür ama sonra yeniden düşer. Faizlere hiç dokunulmazsa kurların gevşemeye devam ettiğini görürüz. Faiz artışı halinde ise kurlardaki düşme daha hızlı olur ama ben bu ortamda böyle bir kararı ihtimal dışı görüyorum. 

       Yani şartlar Yunanistan belirsizliği dışında BIST'e yarıyor. Ancak yine de yıl sonu bilançoları sonrasındaki rehavet yazımdaki direnç seviyeleri düşüncelerimi koruyorum. Olası yükselişlerin takılacağı direnç seviyelerini Bilançolar Bitince Rehavet Başlar!  yazımda bulabilirsiniz. Daha yüksek BIST beklentileri için, o yazımdaki dirençlerin aşılması gerekir. 

       Yunanistan'ın açmazını yazdığımı biliyorsunuz. Bu nedenle kısmi de olsa en azından süre uzatımı konusunda bir uzlaşma olacağını düşünüyorum. Aksi yani anlaşmazlık halinde piyasalar kısmen olumsuz etkilenecek ama sonra yeniden düzelecektir.

       Son söz diğer tüm gelişmeleri bir tarafa, petrol fiyatını diğer tarafa koyun. Gözünüz asıl petrolde olsun. Diğerlerinin korkuları geçici olur. Petrol fiyatlarının yükselmesi diğer korkuları da tetikler. Ama petrol yeniden düşmeye başlarsa, bu takdirde BIST yakın dirençlerini kırıp, tarihi zirvesini yeniden test edebilir.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 18.02.2015
    09:18

    Gün içinde ABD sanayi üretim rakamları ve gün bitince FED tutanakları açıklanacak. FED için görüşlerimi biliyorsunuz. Yunanistan ve Euro Grup arasındaki gerilim sürüyor. Cuma'ya kadar Yunanistan'a süre tanınmış. Anlaşma olur mu olmaz mı yakında göreceğiz. Ben anlaşma olmasını bekliyorum... Devamı »

  • 17.02.2015
    09:00

    Yıl sonu bilançolar açıklanıyor. Vergi dairesine sunulan bilançolar sonrasında, bir kaç gün içinde bilançoların son halleri netleşmiş olur. Hemen sonrasında Mart sonuna kadar da şirketlerin genel kurul beklentileri devreye girer. Ancak, genel kurul beklentileri tüm borsanın genelinde değil de, hisse... Devamı »

  • 15.02.2015
    02:07

    İnsanlıktan çıkmış, sapık canilerin kıydığı kızımız Özgecan'a Allah'tan rahmet diliyorum. Nur içinde yat güzel kızım. Kendini korurken yüzünde bıraktığın tırnak izlerindeki DNA'ları silmek için ellerini kesip yakan o sapık ruhlular, hiç sönmeyecek bir ateşle hem bu dünyada, hem de öbür dünyada yanar... Devamı »

  • 13.02.2015
    09:10

    Bu soruya 10/02 tarihli ''Gap Destekli Düzeltme Sürüyor!'' başlıklı yazımın bir kesiti ile cevap vermek istiyorum; '' Kısacası BIST'in artık alım seviyelerine yaklaştığını düşünüyorum. 80.820 bu düzeltmede görülecek mi bilemiyorum. Çünkü arada 83.500 ve 82.500 destekleri de var. Dün gör... Devamı »

  • 12.02.2015
    09:05

    Dün Euro bölgesi maliye bakanları Yunanistan gündemli toplanmıştı.Toplantıdan bir karar bile çıkmadan uzlaşmazlık ile ayrıldılar. Yunanistan riski iyice büyüyor. Eğer başbakan Çipras mevcut borçların bir kısmının silinmesi, özelleştirmelerden vaz geçilmesi, şart koşulan ekonomik tedbirlerin rafa kal... Devamı »